De craciun fii mai bun, fii adevarat

Cu toții avem acei prieteni drăguți care in cretinitatea lor simt o plăcere nebuna de a isi marca teritoriul in fata celorlalți, de dovedi cine e masculul alfa.

Cumva, deși nu ne intersectam drumurile nici in materie de femei sau bani, exista in viața fiecăruia câte un mascul alfa dornic de afirmare, căruia iti vine sa ii sucești gâtul ca la porumbei, fie ca e vorba de vecinul de la etajul 4, băiatul de la shaormerie din colț, colegul de birou, taximetristul de la Unirii sau mâncătorul de semințe din fata blocului.

Dacă lumea ar fi formată numai din bărbați, sunt momente in care cred ca am merge cu barda in ghiozdan. Dacă lumea ar fi formată numai din femei, am avea o lume chelioasă 😉 la cât s-ar putea părui.

Iată ca astfel apare echilibrul femeie – bărbat care ne ajuta sa fim o lume mai bună, mai calmă si sa reușim cumva sa il înțelegem si pe vecinul de la 4 care simte nevoia sa isi afirme poziția (inexistenta de altfel) in fara celorlalți locatari, dar care nu participa la nicio ședinta de partid bloc. Si uite ca in acele momente in care iti vine sa il bagi in portbagaj si sa il verși in Dunăre, apare latura sentimentală ce te mângâie usor si spune “Lasă-l Cristi, lasa-l să se simtă bine dacă asta crede ca il va face mai fericit. Important e că noi știm cât de incapabil ar fi să il punem președinte de bloc in condițiile in care nevasta il bate de 2 ori pe săptămana si doarme pe la ușă cu buchetul de flori in mână. Încearcă și el să pară autoritar in fața celor care nu il cunosc”.

Instinctul animalic din bărbat declanșează o serie de scenarii. Știi unde locuiește, știi ce mașina conduce sau in ce microbuz se urcă, parola de la gmail si Facebook este data nașterii, duduia de la ING/Telekom/Enel ii poate bloca contul pe baza informațiilor colectate din facturile de pe mail, practic il poti zdrobi la orice ora ca pe un gândac de bucătărie. Te poti urca cu genunchiul pe gâtul lui (virtual vorbind) si el sa nu va ști ce l-a lovit. Profesional il poti teroriza psihic, procedural, până când se agață intr-un copac in pădurea Băneasa.

Dar nu faci asta. Nu o faci pentru că știi ca doamna de lângă tine are dreptate si daca mi-as consuma timp si energie din putina viața pe care o mai avem, atunci am risipi-o fără să simțim că am trăit-o cu adevărat. Întotdeauna va apare un alt mascul alfa ce va simți nevoia de a isi marca teritoriul, scara de bloc. Totuși, nu il poți lăsa nici fără botniță. Așa că ii mai dai din cand in cand câte o palmă, mai arunci un pahar de apa rece pe el si va trece singur in coteț.

Instinctul masculin te poate face sa te gândești la gândăcul de bucătărie, dar doamna nu e de acord si spune că e si el o vietate, sa il lăsam sa trăiască, rămnând cu speranța ca intr-o zi vei calcă acel gândac dacă se urca pe masă si atunci doamna iti va da dreptate. Lăsăm de la noi pentru că … “De Crăciun, fii mai bun, fii adevărat” …

      Cristian Iosub