Dell Alienware Area 51M Intel Core 10th Gen i9

Am reușit să folosesc vreo 2 săptămâni acest model cu ajutorul colegilor de la Rogalski Damaschin. În lumea laptopurilor premium, portabile și performante, Alienware este un nume care nu are nevoie de nicio introducere. Alienware este un brand cu reputație pentru performanța dar și un preț pe măsură cu aceasta.

Area 51 m este o platformă de jocuri mare și îndrăzneață. Cu un ecran de 17.3″ și o grosime de 1.2″, noul flagship al diviziei premium de jocuri Dell are o greutate de aproape 4 kg. Deși este comună versiunea de 32GB RAM, modelul pe care l-am testat a fost un pic mai slab avand un procesor Intek i9-9900K la 3.6 GHz, octacore și numai 16 GB DDR4 la 240 MHz dar cu placa video dedicata de la nVidia GeForce, un RTX 2090 de 8GB(!)

Design Exterior

Laptopul este solid construit cu materiale care aproape justifică prețul său atrăgător. Șasiul este fabricat cu un aliaj ușor de magneziu, care este durabil și reduce greutatea totală a laptopului.  Carcasa groasă a laptopului oferă mult spațiu pentru multe porturi I/O – unele pe care probabil nu le veți folosi. În ceea ce privește displayul, Area 51m R2 are un ecran clar de 17,3″ dar cu o rezoluție de 1920×1080. Există totuși din câte am înțeles și o versiune cu 3840×2160.

Alienware Area 51m vine, de asemenea, cu o serie de alte caracteristici rare și interesante, care sunt aproape exclusive pentru Alienware și laptopurile sale:

 • Iluminarea RGB colorată a Area 51m R2 pentru tastatură, touchpad, părți ale carcasei adaugă o anumită senzație îndrăzneață, futuristă laptopului.
 • Tobii Eye Tracking, o tehnologie valoroasă care este încă prea puțin utilizată și nu are suport în majoritatea jocurilor.
 • Tastatura este una dintre cele mai bune pe care le-am folosit pe laptop-uri de gaming, având o cursă a tastelor suficient de lungă încât să le poți avea experiența unei tastaturi fizice clasice.
 • Placă de rețea de 2,5 Gbps dar nefolositoare la capacitatea ei în condițiile actuale.

În general, senzația și designul laptopului sunt excelente și fiabile. Este o experiență cu adevărat plăcută să atingi și să folosești Alienware Area 51m. Însă, este un desktop replacement și asta se vede o dată prin construcția masivă a laptopului cât și prin faptul că este un consumator puternic de curent. Nu poate fi manevrat cu o singură mână, are o greutate de aproape 4Kg și vine cu două surse de alimentare ce se conectează simultan, foarte grele și foarte mari.

Performanță

Alienware Area 51m testat a avut o unitate de stocare de numai 256 GB, astfel că pentru multe activități trebuia să aleg dacă să dezinstalez aplicații sau jocuri ca să pot elibera spațiu. Pe eMAG am văzut frațiorul lui geamăn ca având 2 x 512GB SSD + 1TB SSHD.

Bateria m-a ținut în cele două săptămâni de utilizare undeva între o oră și jumătate de joc până la două ore și jumătate de browsing și Netflix. Venit din mediul Apple unde am o medie de 6 ore pe MacBook Pro sau pe Dell 5480 unde aveam o medie de 8 ore, a fost dificil să mă uit la construcția Alienware Area 51m, să îl văd că are forma unui laptop dar să nu mă pot baza pe el ca un dispozitiv portabil ci mai degraba un desktop fix cu UPS inclus.

Grație întregii arhitecturi, de la procesor, placă grafică, display și poate chiar și puținii rami puși la dispoziție, am cumulat peste 16 ore de joc continuu (GTA V, CS Go, Mass Effect, Borderlands 3) fără să simt dificultăți în încărcare.

Din păcate nu am apucat să testez Alienware Mobile Connect. Teoretic creează o integrare avansată, în mod wireless între laptop și smartphone-uri cu iOS sau Android permițând să inițiez sau să răspund la apeluri, SMS, să accesez lista de contacte, iar pe Android să fac mirror al telefonului pe laptop.

Ce mi-a plăcut:
 • Forma este senzațională și toate efectele de lumini crează din jurul carcasei și de pe tastatură o senzație un pic extraterestră
 • Display-ul la 144 Mhz
 • Ușurința cu care se poate face upgrade la componente
 • Tehnologia Tobii pentru eye tracking
 • Avand configurație de desktop nu am avut nicio secundă impresia că “mă va lăsa” sau că am prea multe aplicații deschise simultan

Ce nu mi-a plăcut:
 • Mult prea greu și imposibil de manevrat cu o singură mână
 • Necesită două surse de alimentare foarte mari
 • Extrem de scump; este undeva la 20.000 lei
 • În ciuda greutății și dimensiunilor, bateria este subdimensionată, rezistând numai 1.5 – 2.5 ore

Per total este un desktop replacement echilibrat ce poate fi pus la munci extrem de grele dar și superb ca design în același timp. Este un echipament destinat unei clase exclusiviste de gameri pretențioși, nicidecum un laptop cu care să faci exceluri la muncă. Este ca atunci când ai un Pagani de 789 cai putere dar mergi cu 20 Km/h pe Petricani în Pipera, bară la bară. Ei bine, Alienware Area 51M este un Pagani al laptopurilor moderne.

   Cristian Iosub