Design nou Floria.ro

 

Despre florăria online Floria.ro

Floria.ro a fost lansată pe data de 18 iulie 2010. În prezent, florăria online are peste 10.000 de clienți și livrează aproximativ 15.000 de buchete pe an. Iar ca o confirmare a faptului ca  Floria  pune pe primul loc interesele clienților, in 2010, a primit titlul de Florăria anului, la cea de-a 5-a ediție a Galei Premiilor de E-Commerce.

De asemenea, Floria.ro este unica florărie online din România și din Europa care floriatrimite clienților poze reale cu buchetul care este livrat la comanda lor .

In plus, oferă o multitudine de modalități de plată: online cu cardul, prin SMS, prin ordin de plata sau numerar, inclusiv prin paypal.

Floria.ro este o florărie online de unde puteți achiziționa la prețuri destul de mici orice buchet de flori cu comanda în maxim două ore . Despre floria.ro am mai scris și în perioada în care ofereau discount-uri de 15%, când am oferit două vouchere de reducere de 30% cititorilor acestui blog și în plus am comandat eu de la ei deci pot să îi recomand cu cea mai mare plăcere și încredere.

Design nou pe siteul Floria.ro

Ieri, structura floria.ro a fost actualizată, folosindu-se un CMS nou, funcționalități noi și un design ce să semene cât mai mult cu interfața trecută. Așadar, hai să vedem cu plusuri și minusuri în ce constau aceste schimbări

La nivel de end-user.

 • La migrarea de pe CMS in-house făcut de vechiul dezvoltator, s-a pierdut logarea pe baza aplicației Facebook trecute. Astfel, aplicația floria-birthday nu mai este accesibilă, fiind necesară re-acceptarea link-uirii profilului Floria la Facebook în cazul în care utilizați login prin Facebook în locul login-ului clasic cu user și parolă.
 • La migrare s-au pierdut datele mele personale cum ar fi nume, prenume, adresa, dar s-au păstrat absolut toate celelalte din comenzile anterioare. La câmpul de prenume au fost introduse și numele și prenumele meu.
 • La trimiterea unei comenzi, dacă vreau sa selectez ziua de duminica nu pot deoarece este zi nelucrătoare (în cazul în care un client totuși dorește livrarea duminica, este rugat să contacteze departamentul de vânzări). Dar, dacă selectez mai întâi o zi din cursul săptămânii, intervalul de livrare si apoi modific din taste ziua de livrare scriind o zi de duminică, este preluată ca atare nefiind recunoscută eroarea (comanda #142138). Încă.

La nivel de companie.

Aici ar fi mult de scris iar ceea ce am găsit ca parte negativă este doar o chestiune de finețe, dar nici de cum de funcționalitate sau usability. Așadar purcedem cu detalii în ordinea importanței :

Tehnologie

 • CMS-ul folosit pare a fi făcut în CakePhp in house, foarte bine gândit (+)
 • Developerii agenției nu au folosit Google Tag Manager (-)
 • /robots.txt blochează exact căile ce trebuie blocat e fără a fi logat (+)
 • Implementarea căutării pe baza AWB (+)
 • O temă HTML5 parcă ar fi fost cuvenită în 2013. Dacă dai un ban, măcar să fie ceva actualizat. (-)

Funcționalitate

 • În footer, unde este precizat Site-ul floria.ro a primit nota 9.04 din 10 in cadrul unui studiu realizat pe 52 de clienți în perioada 10.09.2013 – 28.09.2013, linkul duce pe /marturii-clienti dar fără comentarii, doar pluginul de rating star (-)
 • Nu am un buton de share pe produs. Este doar Facebook, Pinterest, G+ și Twitter, astfel că dacă vreau să trimit produsul pe email sau SMS (asta ar fi nou pt ecommerce) trebuie să iau manual linkul (-)
 • Se mișcă fluid navigarea în site, scoțând cel mai mult 2,23 secunde și asta din cauza boxului de facebook (test făcut pe http://tools.pingdom.com) (+)
 • Mărturiile clienților sunt ascunse în panoul userului după logare (+), mișto poziționate dar pe link diferit de footer : /info/ajutor-la-cumparaturi/marturii-clienti/ (-)
 • /sitemap/ e bine structurat  (+) indicând și numărul de produse din fiecare categorie dar se rupe alinierea pe zona abonamentelor unde sunt înșiruite fără <ul> (-)
 • pe contact lipsesc ancorele pe tel, YM etc. (-)
 • Imi place recunoașterea timpului după login astfel că obișnuitul Salut Gigel este acum Bună seara! Iosub Cristian (+)
 • La încercarea de a mă abona folosind căsuța din partea de jos, (apropo, cam gol sidebar-ul din stânga fata de lungimea contentului central) am încercat să folosesc diferite adrese de email. Foarte frumos, nu ma pot abona daca încerc o adresă ce nu respectă algoritmii nick@domeniu.extensie (+). Dar am încercat cu www.cristian@gmail.com, pentru că sunt foarte mulți care au adresele pe gmail de forma www.nick@gmail.com și mesajul este cel așteptat : Adresa de email ‘www.cristian@gmail.com’ nu este valida. (-)
 • În button widget se folosesc linkurile /click/* și îmi creează confuzie pt că duc primele două pe /info/despre-floria/avantajele-clientilor/ și al treilea pe /info/. Nu am înțeles ce s-ar vrea a fi, dacă așa e modelul deci +/- simultan 🙂

Usability

 • Datele de contact și prezența pe social media se află în header, bine poziționate și vizibile (+)
 • În header se află modulul de înregistrare și autentificare și în sfârșit sunt unificate comenzile efectuate prin autentificare Facebook cu cele efectuate prin autentificare pe baza user/psw (+)
 • Panoul utilizatorului este bine poziționat, mărimea fontului este corespunzătoare și bine proporționat pe categorii în funcție de importanța lor.
 • Opt-in este selectat by default pt newsletter (-)
 • Tot spuneam de sidebar-ul din contul de client, secțiunea Puncte fidelitate nu cred că este finalizată deoarece nu duce pe o pagină relevantă ci pe /info/ iar cumulul de puncte duce pe index. (-)
 • Foarte mișto este în panoul de utilizator că pot șterge conturile cu care mă pot autentifica alternativ. de exemplu, la logarea pe baza user/psw, central sunt informat că am adăugată autentificarea și prin Facebook și pot să o șterg dacă vreau (+)
 • din punct de vedere grafic nu mi se pare ca aduce vreo îmbunătățire fiind folosite aceleași coduri de culoare și dispunere ca și pe CMSul anterior deci utilizatorul observă slab diferența (+) dar meniul din partea stângă pare old fashion.
 • Foarte utilă căutarea intuitivă din dreapta sus (+)
 • Posibilitatea de a șterge un filtru prin simplul x din toolbar e foarte utilă și face căutarea mult mai plăcută pe baza criteriilor selectate

SEO

 • Codul HTML-ul are multe erori (peste 78 numai în index), CSS are 544 erori (-)
 • Sunt toate linkurile necesare în sitemap.xml și în indexul siteului (+). De adăugat în webmaster (Google și Bing), făcut pressing pe ping folosindu-se cât mai multe servici de gen (sunt peste 5000) și Tag Manager și intrăm pe linia corectă.

Content

 • Central, pe index, unde sunt prezentate categoriile de produse ar trebui folosit pe hp-products-section un h2 (actual e h3) sau un fond ce să evidențieze că a început o nouă categorie. eventual o linie mai groasă punctată dedesubt, o linie ondulată pentru a fi în ton cu specificul siteului…
 • Foarte frumos announcement-ul din hp_affiliates_container (deasupra conținutului pe prima pagina) cu Acum livram gratuit in maximum 2 ore si în orașul tău, mai ales că deschide tooltip-ul aproape instant la click cu linkuri corecte pe fiecare oraș. Frumos. (+)
 • Sub fiecare produs este prețul acestuia cu aliniere pe stânga. sunt foarte multe produse cu discout, iar acest discount are aliniere pe dreapta. Nefiind separate produsele, apare discountul primului produs exact în stânga prețului celui de al doilea produs și poate crea confuzie. (-)
 • Inspirate fondurile pentru prețuri (cu și fără reducere), dar și pt afișarea stocului (+)

 

Concluzie

Se vede că s-a investit masiv pe funcționalitate și o experiență cât mai plăcută dar parcă ar fi meritat un design un pic mai luminos cu culori care să treacă de la strălucire la opac. Singurele străluciri sunt cele ale florilor, dar parcă meniul merita ceva mai multă atenție pe partea asta. În rest … ne auzim la următoarea comandă 🙂

 

Florarie online

 

 

 1. Si cand va fi urmatoarea comanda? :p

 2. Cristi, acum daca tot ai promis, uite ca fata deja te asteapta cu flori 🙂

 3. Design nou si la tine incepand cu acest weekend 🙂

  Imi place aranjarea la comentarii.

 4. Apropo, de ce ai atributul nofollow pe linkul imaginilor in homepage? Care e smecheria, cu ce te avantajeaza asa? Desigur daca ai facut tu ajustarea asta sau nu cumva asa a venit templateul. Si totusi, intreabarea ramane, oricum ar fi.

 5. Emailul functioneaza. Am primit ce mi-ai scris.

  Cristian Iosub