Despre Bulgaria sau cum poti falimenta un business in cateva zile

Presupun ca ați citit deja știrea potrivit căreia eMAG a luat încă o amendă uriașă în Bulgaria, fiind amendați totodată și vendori din Marketplace.

Potrivit Novinite,  comisia bulgară pentru Protecția Concurenței a amendat compania Dante International, proprietarul retailerului online eMAG, cu circa 4,6 milioane de leva (2,3 milioane de euro) pentru încălcarea practicilor concurențiale în timpul unor campanii promoționale, printre care “Black Friday” și “Crazy Days”.

Punctual, hai să vedem pentru ce a primit amendă:

  • eMAG ar fi anunțat reduceri de până la 70% la anumite produse, discounturile reale situând-se, în general, între 30% și 40%. Cu alte cuvinte bulgarii nu fac diferența dintre cuvintele “până la” și “medie”. Ai zis că ai până la 70% reducere? Bang o amendă că nu ai oferit la majoritatea produselor reducerea asta.
  • Plângerile au fost depuse de un concurent al eMAG. Adică hai să moară și capra vecinului. Cum ar fi să înființeze și Altex un departament de procesomani care să dea în judecată pe oricine, pentru orice.
  • Sloganul retailerului sugerează, fără dovezi, că eMAG oferă clienților cel mai ușor mod de a comanda produse online. Bulgarii, de când au intrat în UE, sunt telepați. Pentru ei nu este suficient de explicit și de ușor să comanzi cu un swipe pe mobil, ci ei comandă deja prin puterea gândului.
  • eMAG anunța clienții că beneficiază de o perioadă dublă de retur, fără să precizeze numărul exact de zile în care aceștia pot returna produsele. În Bulgaria, eMAG oferă 30 de zile perioadă de retur, în vreme ce standard sunt 14 zile, iar eMAG a fost sancționat pentru că a comunicat clientilor că beneficiaza de “perioadă dublă” de retur și nu literal 30 de zile. Pare logic. Clienții făceau meditații la matematică pentru a afla ce inseamnă dublu la 14 zile și erau supărați că dublul eMAG e mai mare față de dublul învățat în școală.

Aparent, după ce au consultat dex-ul, au aflat diferența dintre cuvintele “până la” și “medie”, amendând compania pentru slogan și pentru perioada dublă de retur.

Mă uit la toate întâmplările astea, la amenda de acum și cea de anul trecut, ca la un film cu Ponta așteptând să zică celebra replică de când promisese demisia: “Hai măi băieți, că am glumit, ce dracu’…

Altex are sloganul Cel mai mic pret din România, eMAG – cea mai variata gama de produse, ziarul Click jură că este cel mai citit ziar din România. Problema este că nu poți dovedi niciunul dintre aceste sloganuri și întotdeauna va exista un contra-argument. Dacă Altex intră cu sloganul ăsta pe piata din Bulgaria, nu numai că și-o va lua în stil gang bang, dar va aduce și bani de acasă. Să nu uităm că în campaniile promoționale vedem la tot pasul, la orice magazin din România, texte precum cel mai mic preț la RCA, cea mai rapidă livrare, cel mai cu moț magaizn 🙂

Aștept cu interes ziua în care eMAG.bg va lua amendă pentru că emite facturi cu spațiu lateral de 2 cm și nu 2.54 cm cât e standarul în această țară.

      Cristian Iosub