Despre morți, numai de bine

Pe scurt, o femeie s-a aruncat de pe o clădire și acum se încearcă stabilirea vinovaților. Avea ceva probleme psihice și negociatorii au încercat timp de două zile să vorbească cu ea, fără succes.  Nu există o proceduă fixă în aceste situații, ci există proceduri care sunt cu recomandari de baza dar pe care echipa de intervenție le poate modifica. De exemplu, perna de aer a fost umflată în condiții  dificile având în vedere faptul că zgomotul produs o agita pe femeie și exista riscul să se arunce în gol. Într-un final chiar s-a aruncat, fix când a văzut că este umflată perna de aer .

Mă întristează câteva lucruri:

– oamenii care sunt cunoscuți că ar avea probleme psihice sau tentative de suicid mai vechi, nu ar trebui lăsați liberi în societate ci oferită îngrijire medicală într-un cadru instituțional

– motivele pentru care oamenii recurg la aceste fapte, de a se sinucide, sunt de cele mai multe ori hilare

– oamenii care ameninț că se aruncă de pe o clădire, de cele mai multe ori renunță. Problema este că se pune în mișcare un întreg mecanism de salvare a sinucigașilor, sunt detașați polițiști și medici care puteau salva vieți mult mai importante decât a ăstora. Peste 36 de ore a fost asistată femeia aia de către medici, salvatori, polițiști etc. În timpul ăsta puteau fi salvate alte vieți , puteau fi prinși infractori periculoși.

sinucigasi

  1. Bolnavii psihici trebuie reintegrati in familie si societate, nu marginalizati si internati a la long in centre speciale. Puterea noilor medicamente ajuta in acest sens.

    Din pacate nu avem mijloace pentru a supraveghea activ oamenii in comunitate, asa cum se intampla in tari civilizate, unde exista echipe pluridisciplinare de interventie: Crisis Team-uri, Assertive Outreach, Community Teams etc.

    Chiar si cu existenta si buna functionalitate a acestor echipe, n-ai garantia ca reusesc 100% sa previna un suicid. Cineva hotarat s-ar putea sa reuseasca cu tot sprijinul din lume.

  2. In Romania anului 2015, cam toate femeile sunt bolnave psihic…adica astea de 15-30 de ani, cel putin… Pe langa ca sunt materialiste si nimfomane..

    Cristian Iosub