Despre serviciile de livrare în perioada BlackFriday

De când a apărut moda BlackFriday pe la noi, mă distrez enorm an de an uitându-mă la mesajele pline de ură și frustrare din partea clienților cărora nu li s-au livrat produsele în 24-48 de ore.

O să încep cu un exemplu. Ieri mă uitam pe eMag după un detector de radar. Nu am nevoie urgent de el, mai ales că am aflat că pe aici e ilegal dar am zis că dacă tot sunt ai mei în țară, măcar să îl comand și mi-l aduc ei.  Am comandat dimineață iar ca metodă de livrare am ales ridicare personală din showroom. Am primit email (nu și SMS) că este disponibil în showroom undeva în cursul după-amiezii și astăzi au fost ai mei și au ridicat produsul. Dacă îl aduceau în 2-3 zile în showroom să poată fi ridicat, bine. Dacă nu, îl lua altcineva , altădată.

Am ales ridicare din showroom pt că știu că în perioada asta sunt curierii rupți de comenzi și nu am chef să alerg după curier, să verific integritatea coletului, să tresar de fiecare dată când aud telefonul etc.

Ceea ce se întâmplă la ora actuală cu BlackFriday mi se pare o prostituție în grup. Dacă ai așteptat o zi, o lună sau un an până să cumperi un produs anume de Blackfriday, de ce căcat te dai cu coaiele de pământ că nu ți s-a livrat produsul după 20 de ore de la comandă ? Hai să o luăm logic. Aștepți o săptămână să apară Blackfriday. Gagica ta vroia iPad mini dar nu mai e pe stoc așa că decizi în ultimul moment să îți iei un Allview. Comanda e plasată dimineața și e trimisă curierului a doua zi. Ăla săracu, ar încă nșpe mii de comenzi de livrat, deci e logic că e posibil să le livreze în funcție de repartiția acestora pe zone. Dacă are 100 de comenzi în sectorul 1 și 500 în sectorul 6, e posibil să le livreze pe toate din sectorul 1 iar curierii de pe sectorul 6 să fi livrat decât 200. Restul rămân pentru a doua zi.

Acum se naște întrebarea : de ce te grăbești și plângi ca un bebeluș că nu a fost livrat produsul în perioada poate cea mai aglomerată a anului? Hai să nu fim mai nemți decât trebuie și să avem și un gram de înțelegere și respect față de munca unui curier.

Ia uite ce spune Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor : “Mulți se și îndatorează, fac credite pe card ca să-și cumpere lucruri inutile, în ideea de a face mici afaceri, chilipiruri.”

Ideea e că totul trebuie făcut în liniște, cu calm și fără multă bătaie de cap. De ce să stau la coadă la iPhone 5s când pot să mai stau o lună sau două și să îl iau în liniște? Uite că nu am vrut să mă calc în picioare alături de chinezi când a fost lansat iPhone 5s și o să mi-l iau săptămâna viitoare cu calm înainte să plec, ca să fotografiez turnul Eiffel mai bine. Un alt exemplu : nu am vrut să stau călare pe calculator și să îi iau mândrei iPad mini așa că mă duc mâine în liniște și îl iau din magazin la prețul de BlackFriday.

Ah, că poate unii au crescut prețurile înainte de BlackFriday, că nu corespundea produsul livrat cu ceea ce era pe site … astea sunt cu totul alte detalii. Mai sunt si cazuri ca acesta, unde sunt trecute ca disponibile produse care nu mai erau pe stoc. Dar strict din punct de vedere al livrării, nu reușesc să mă pun în pielea unuia care cumpără un produs în cea mai aglomerată perioadă a anului și nu are un minim de înțelegere pt perioada de livrare …

shipping_methods

  1. Nu stiu de ce nu speculeaza emagazinele treaba asta, sa-ti ofere posibilitatea de a plati pt. fast delivery, inclusiv de BF…. O taxa suplimentara si esti in top of the list….

    Cristian Iosub