Despre tehnologia 5G

Saptamana aceasta, Telekom a facut o demonstraţie a tehnologiei 5G, la care colaboreaza cu Ericsson si a invitat oameni direct interesati din domeniu dar si jurnalisti sau bloggeri care au scris dupa comunicatul de presa.

Telekom este o mumie ambulanta, aduce aminte in permanenta de SunTel, Zapp, Cosmorom, Cosmote, oricata magenta am manca si sper sa nu aiba soarta Zapp care a sucombat investind mai mult decat putea intr-o tehnologie ce s-a dovedit useless. Intr-adevar, tinta Telekom este sectorul business in timp ce noi, muritorii de rand inca mai tragem cu 2Mbps in mijlocul Bucurestiului.

In prezent, 4G a putut fi dezvoltat pe actuala infrastructura 3G cu diverse actualizari de costuri mai mici sau mai mari. Totusi, cand vom trece la 5G va însemna o infrastructura mai buna, va însemna protocoale diferite si va putea acoperi un milion de utilizatori pe kilometru patrat, in camp deschis. Deocamdata, 5G e în dezvoltare în cateva locuri din lume si detaliile nu sunt înca puse la punct, dar daca trecerea de la 3G la 4G a însemnat nevoia unei viteze mai mari de conectare, trecerea la 5G va însemna atat viteza, cat si un suport pentru atatea dispozitive pe care le vom controla.

In prezent 4G ofera o limita maxima de viteza de pana la 1 Gbps, dar aceasta in conditii de mediu riguroase. In practica viteza 4G atinge pana la 250 Mbps.

5G va creste substantial viteza de transfer, aceasta ajungand la 10 Gbps, iar conform unor producatori viteza poate ajunge chiar pana la 50 Gbps, in conditii normale.

Deci o crestere a vitezei de 40 de ori comparativ cu viteza practica a 4G de 250 de Mbps – iar viteza se poate duce chiar la peste 200 de ori! Mai mult, 5G Innovation Centre a atins, in conditii de test, viteza de 1 Tbps!

Intr-un raport ITU este mentionat faptul ca 5G va putea sustine viteze de deplasare de pana la 500km/h pentru a asigura o calitate ridicata a conectivitatii atunci cand utilizatorul este mobil. Cu alte cuvinte, in teorie nu am avea dificultati in timp ce ne deplasam cu masina sau cu trenul datorita vitezei de deplasare si a trecerii dintr-o celula intr-alta. Latenta maxima întalnita de utilizatorii 5G în conditii ideale nu trebuie sa fie mai mare de 4ms, care este cu mult mai mica decat latenta de 20ms a LTE. Intre timp, comunicatiile ultra-fiabile de latenta redusa (URLLC) vor avea o latenta de doar 1 ms. Raportul mai spune ca interfetele de 5G ar trebui sa fie eficiente din punct de vedere energetic atunci cand sunt încarcate si consuma mai putina energie atunci cand sunt inactive. Multe companii au început deja sa ia masuri pentru comercializarea tehnologiei 5G. Samsung a anuntat recent circuitul integrat RF (RFIC) pentru “pregatirea comerciala”. Intel a lansat, de asemenea, noi procesoare Atom într-un efort de a face viitoare dispozitive compatibile cu 5G. Iata aici o prezentare .pdf foarte buna din partea Intel. 

Compania americana Qualcomm a specificat ca retelele 5G pot fi sustinute de modemurile din familia X50 (Snapdragon X50). Vestea buna este ca producatorul a creat aceste modemuri astfel încat sa fie compatibile si cu retelele inferioare. Acestea se vor putea conecta simultan atat la o retea 5G, cat si la una 4G, 3G sau 2G.

In ciuda promisiunilor cu privire la calitatea 5G si ce va aduce in vietile noastre, vorbim de o infrastructura ale carei baze abia se vor pune în urmatorii ani, in ciuda testelor regionale. Prin 2025 am putea vedea si folosi primele astfel de reţele. Ca sa desfasori o astfel de retea wireless, ai nevoie de investitii masive si de efort din partea tuturor. Iar asta înseamna ca investitia se recupereaza in timp, o investitie care se ridica la miliarde si miliarde de euro.

Licitatia pentru licentele 5G, conform ANCOM, va avea loc in 2018 si abia in urmatorii 2-3 ani putem sa ne asteptam la dispozitive mobile si gadgeturi ce sa aiba implementata si aceasta tehnologie.

Potrivit Cisco, pana în anul 2021, cresterea numarului de utilizatori mobili, smartphone-uri, conexiuni IoT, îmbunatatirea vitezei în retea (4G, urmata de 5G) si consumul de continut video mobil vor duce la cresterea traficului de date mobile de pana la 7 ori. Iata cateva date dintr-un raport Cisco VNI:

  • vitezele de conexiune în reteaua mobila vor creste pana la 20,4 Mbps în 2021;
  • conexiunile M2M (Machine-to-Machine) vor reprezenta 29% – adica 3,3 miliarde din totalul conexiunilor mobile. M2M fiind tipul de conexiune mobila cu cea mai rapida crestere, pe masura ce aplicatiile IoT sporesc în mediile business si-n segmentul consumatorilor uzuali;
  • 4G va sustine 58% din totalul conexiunilor mobile, fiind urmata, începand din 2020, de 5G. Traficul în retelele 5G va reprezenta 1,5% din traficul total de date mobile pana în 2021. Acesta va genera de 4,7 ori mai mult trafic decat o conexiune medie 4G si de 10,7 ori mai mult decat o conexiune medie 3G.
  • pana în 2021, continutul video pe mobil va reprezenta 78% din traficul mobil total;
  • numarul de dispozitive purtabile va ajunge la 929 milioane (la nivel global);
  • numarul de dispozitive purtabile cu conexiuni celulare integrate va ajunge la 69 de milioane;
      Cristian Iosub