Despre UBER

Zilele trecute am lăsat mașina la muncă și am făcut o cursă de probă cu Uber. Strategia de a oferi prima cursă gratuit în limita unei sume, este aplicată în toate țările unde s-a lansat Uber iar suma este oarecum echivalentul celor 40 ron (10 euro, 10 lire). Diferența este că la noi, de 40 de ron te duci din Drumul Taberei până la aeroport, pe când în alte țări tarifele sunt mult mai mari deci cursa va fi mult mai scurtă.

Ce este Uber si cum funcționează s-a mai scris deci nu are rost să reproducem aceleași cuvinte în alte forme. Mariciu a scris destul de bine aici.

O capcană în care căzusem și eu este formularea din aplicatie a tarifelor. tariful este precizat ca fiind de 1,39 RON/ KM + 0,23 RON / Minut. Problema este că acel minut este de staționare, fix ca la taxiurile normale, nicidecum minut de cursă. Chiar și un șofer uber înțelesese prima oară că acel tarif pe minut se aplică în paralel cu tariful pe kilometru de cursă.

Uber nu are stație și nu are dispecerat. Totul se calculează în funcție de datele GPS ale cursei strânse în aplicația de pe telefon.  Văd acest lucru ca pe un avantaj pentru că elimini maimețele din start.

Un alt aspect foarte important este ratingul. La ratinguri de cate o stea acordate unui sofer Uber, este scos din sistem. Acelasi lucru s-ar aplica și călătorilor: la două ratinguri de câte o stea, este blocat accesul in aplicația Uber.

Un dezavantaj al aplicației față de aplicațiile clasice de taxi este faptul că nu poți prelua comenzi cât timp ești ocupat în altă cursă. Practic nu ești vizibil pe hartă de către clienți decât dacă ai finalizat cursa și ești liber.

Vă puteți crea un cont gratuit pe UBER (click aici) și prima cursă este gratuită în limita a 40 ron. Dacă aveți nevoie de un cod promoțional, folosiți-l pe acesta : 5aa0q .

În rest, ca părere personală, este o alternativă a taxiurilor foarte interesată și utilă . Nu prea știu cum e cu legalitatea, cu licențele de transport persoane și presim peste 3-4 ani Dosarul Uber. Până atunci, sunt curios cum procedeaza poliția rutieră dacă prinde un șofer uber că transportă persoane (te prinzi repede cine e uber-ist pt că vezi telefonul în bord și harta din aplicatie).

Ca idee, datele a 50.000 de soferi Uber au ajuns pe mana hackerilor

      Cristian Iosub