Despre voluntariat

Voluntariatul este tot mai des întâlnit în rândul ultimelor generații și parcă aduce un strop de încredere că nu suntem chiar pe cont propriu peste tot. Exista sute, poate mii de organizatii non guvernamentale, agenții si asociații unde sunt înscrise persoane ce pot dona un gram de timp liber în favoarea celorlalți. Voluntariatul presupune acumulare de noi cunoștințe sau resurse și utilizarea lor în scopuri benefice, dar nu se referă doar la a ajuta oameni ci sunt asociații unde voluntarii ajută animale, păsări etc.

Pentru fosta învățătoare a juniorului și multe magazine online din RO sunt băiatu’ care sparge siteuri 🙂 , pentru alții sunt băiatu’ care face site-uri (fosta colegă de apartament nici până în ziua de azi nu știe exact ce meserie aveam), pentru multe companii sunt consultant, product owner, digital platforms manager sau alte denumiri pompoase demne de un LinkedIn bogat.

Dar dincolo de ceea ce este expus internet, exista undeva si o parte discretă despre care rareori vorbesc. Pentru o parte din oameni sunt de câțiva ani băiatu’ de la Exista un Erou sau de la Rescue 4×4.

În contextul în care tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa din cauza neacordării primului ajutor la timp, proiectul “Există un erou în fiecare dintre voi” are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgenţe de grad 0 şi 1 din locurile publice la mai puţin de 6 minute. Acest lucru se realizează prin alertarea persoanelor instruite de către Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în tehnici de prim ajutor, atunci când acestea se află pe o rază de maxim 1000 m faţă de victimă. Aceştia acţionează conform ultimelor protocoale în vigoare pentru stabilizarea pacientului până la sosirea echipajului specializat. În orice urgenţă de grad 0 sau 1, acţiunea înprimele 7 minute de colaps, face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.

Rescue 4×4“ este un serviciu public gratuit de salvare, recuperare și intervenții în situații speciale și de urgență. În același timp, Rescue 4×4 este o platformă de sine stătătoare ce dorește să îi pună în legatură pe cei ce au avea nevoie de asistență cu comunitatea pasionaților de off-road din România.

Legătura între aceste două ascoiații este dată prin faptul că pentru a fi voluntar Rescue 4×4 nu trebuie neapărat să ai o mașină off-road ci foarte mulți dintre noi suntem specializați în search and rescue sau în oferirea primului ajutor iar pregătirea din Există un Erou este o mină de aur. De la deszapăzire, la căutarea persoanelor dispărute până la ajutorul oferit pentru oamenii străzii, sunt activități dincolo de acel 4×4.

Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4, Crucea Roșie România, Asociația Societatea de Salvare București, Clubul Câinilor Utilitari și Ride & Ride au organizat o acțiune comună în weekendul 15-17 ianuarie 2021, perioadă pentru care fuseseră preconizate temperaturi scăzute la nivelul întregii tări. Acțiunea a constat din patrularea, identificarea și de oferirea primului ajutor și suport persoanelor fără adăpost, precum ceai cald, alimente, pături sau folii termice și, inclusiv, solicitarea către autorități a unei autospeciale în vederea transportului acestora la un centru de adăpost.

Echipajele au fost mixte având în componență membri din asociații diferite, specializări diferite sau echipaje de suport logicstic si prim ajutor cum am fost eu. Fiind o acțiune la nivel național, echipajele au fost împărțite pe sectoare sau pe orașe. Vă zic, frig cum am mâncat zilele acestea cred că nu am mai mâncat din armată. Deși am fost îmbrăcat gros, pentru că aveam nevoie de mobilitate nu puteam să îmi iau mănuși de iarnă, palton sau chestii grele așa că acum stau pe paracetamol și vitamina C. Cagulă nu puteam să port pentru că era destul de suspect când treceam la 3 dimineața pe lângă un echipaj de poliție și caut pe cât posibil să evit explicații acolo unde nu e cazul, dar cel mai placut (not) sentiment este cel de a purta mănuși de protecție la minus 12 grade, cu un pic de vânt. În prima noapte venisem dupa cca 10 ore de condus la care s-au mai adăugat încă 8 și mai bine de o zi de când eram plecat de acasă, nedormit.

Dar vă zic, toată munca fizică, frigul și oboseala au meritat pe deplin!

În Italia am avut câteva acțiuni cu City Angels (un ONG care identifica și oferea suport persoanelor fără adăpost) și Protezione Civile unde regăsesc foarte mult din ceea ce este Rescue 4×4 la noi. Acum, ONG-uri și asociații sunt la tot pasul. Prin 2018 erau nu mai puțin de 88k ONG-uri și fiecare asociație sau ONG are și un program de voluntariat. Eu, personal, redirecționez anual cei 3% din impozit către SMURD și susțin periodic diverse organizații care au o acțiune punctuală de strângere de alimente, haine, echipamente pentru cazuri sociale. Cum fiecare are piticii lui, în schimb, nu donez bani ONG-urilor pentru plata salariaților și vacanțe scumpe în Hawai ci mă implic acolo unde rezultatul este palpabil, concret.

 

 

      Cristian Iosub