Diferența dintre AppStore și Google Play

Fiecare dezvoltator de sistem de operare pentru telefoanele mobile si-a creat propriul magazin virtual de unde pot fi descărcate aplicații pentru acel sistem de operare. Pe BlackBerry (incredibile telefoane au fost la vremea lor) aveam BlackBerry World. Pe Nokia aveam OviStore. Apple are AppStore iar Android are Google Play. Din fiecare din aceste magazine pot fi descărcate aplicații gratuite sau aplicații pentru care utilizatorul trebuie să plătească.

Acum câțiva ani eram fan declarat BlackBerry și Nokia. Pe BB eram singurul din companie (excluzând abonamentele de firma) care avea opțiune BlackBerry.Net activată pentru BB Chat, Push email, PIN etc. Toată lumea avea BB pentru că era un telefon qwerty rezistent și păreai business man dacă aveai un BlackBerry pe masă în bar.

Nokia am avut (cu excepția a 2-3 modele) toate telefoanele existente pe GSM Arena până la apariția primului model cu touch. Am mai încercat o dată cu un N8 să văd dacă mai există vreun gram de dragoste sinceră între mine și Nokia , dar din păcate nu am reușit să ne înțelegem deloc.

La ambele branduri am renunțat în momentul în care au trecut pe touch. Da, e mișto să desenezi cu degetul, dar să ai și un telefon de calitate. Storm și N8 au avut cel mai prost/chinezesc/oribil/prăfuit la atingere/greu touchscreen ever.

Așa am făcut trecerea la Apple. Îmi plăcea extrem de mult touch-ul. Ușor am trecut de la simplu utilizator de iPhone la un adevărat fan iPhone, iPad, iPod. Orice începea cu “i”. Nivelul la care utilizez eu telefoanele presupune însă trei lucruri pe care Apple nu mi le-a putut oferi : baterie de schimb, card de memorie și acces la fișiere printr-un file explorer pe telefon. Nu vreau să stau cu mațe de baterii externe, să dau cu 300 € mai mult pt un model de iPhone atâta timp cât pot să ii pun card de 32 GB cu 10 €.

Uite așa am ajuns pe Android. Nu e ceva sofisticat ci mai degrabă un telefon low cost (vreo 250 €) de la Allview. Important este că necesitățile mele pot fi ușor satisfăcute de acest telefon. În plus, are Android. Nu am testat Android decât ocazional pe la prieteni. Iar pt mine orice e nou, trebuie testat.

Dar nu despre telefoanele în sine este vorba în acest articol ci despre magazinele virtuale ale dezvoltatorilor sistemelor de operare. BlackBerry World și OviStore nu am apucat să explorez foarte mult deoarece la vremea respectivă nu prea erau aplicații spre download.

Pe iOS îmi place extrem de mult faptul că ești restricționat să umbli de capul tău prin telefon. Tocmai de aceea nu există nici viruși pentru iOS. În AppStore găsești orice. Aplicații gratis, aplicații pe bani. O licență de developer costă 99 € pe an (!) iar dezvoltatorii de aplicații sunt tot mai direcționați către câștigurile in-app purchase. Apropo, știați ca Apple ia 40% din veniturile in-app purchase ? Dacă plătesc o reîncărcare de 10 € pt un nr de voip, providerul ia doar 6€ iar 4€ ii ia Apple. Pe număr ajung însa 10€. Nice…

Dacă se umflă mușchii pe utilizator și vrea să instaleze o aplicație “de pe net”, nu poate decât dacă face jailbreak. A face jailbreak pe un telefon de +729 € înseamnă că îți permiți câte unul pe an. În primul rând i se va f**e bateria și ghici ce? Nu o poți schimba. Nu poți să stai cu baterie de rezervă în buzunar și să le schimbi între ele. În plus, tocmai datorită restricțiilor de soft extrem de mari, aplicațiile din Cydia sunt destul de puține iar aplicațiile din AppStore se găsesc în număr extrem extrem extrem de mic pe internet spre download.

Pe Android treaba se schimbă.Stai și te gândești la 5 dimineața că ar fi mișto să îți pui o aplicație de navigare GPS pe telefon. No problem. In 3 pași extrem de rapizi poți face rost de aplicații care costă și 50 €. Ai nevoie de aplicația 4shared (din Google Play). Cauți apoi să spunem după cuvântul Navigon 4.9.1 (ultima versiune). Ghici ce? Cineva a pus public .apk-ul aplicației. Cu un simplu download și install uite cum ai reușit să faci rost de o aplicație care în mod normal era 39.95€.

Tocmai pentru că totul este la liber iar plățile sunt tot mai scăzute pentru aplicațiile Android, licențele de dezvoltator costă vreo 25 € pe viață (!). Apple tarifează pe an cu 99 €, iar Google cu 25 € pe viață.

Da, e cool. E mișto să descarci și să faci ce vrei pe telefon. Doar e al tău, ai dat bani pe el. În plus ești centățean european și ai drepturi.

Ei bine, nu ! NU sunt de acord cu furtul. Exact cum nu sunt de acord cu instalarea Windows-urilor de pe torrent. Discutam cu un fost prieten si spunea că lui i se pare normal să ia aplicații de pe internet în loc să le plătească. Compania care a dezvoltat soft-ul oricum are bani, își permite deci un hoț în plus au în minus nu mai contează.

Nu e chiar așa . Există oameni care au muncit pentru a produce acel soft. Sunt companii care au lucrat împreună ca acel soft să ajungă la utilizatorul final. Nu este normal ca 9 oameni să plătească un produs iar al zece-lea să îl fure.

Nu poate nimeni decide care sunt clienții proști ce plătesc și care sunt clienții șmecheri care fură. Dacă o companie (exemplu Navigon) ar oferi aplicația gratis pentru toți, ar însemna că în 3 luni intră în faliment și își concediază toți angajații.

Ăsta este motivul pentru care ador restricțiile iOS și lipsa de interes a Google față de dezvoltatorii Android….

 

 

  1. Asta va fi unul din motivele pt care vor fi tot mai putini publisheri pe GPlay. Nu publica nimeni ceva ce se va gasi gratis in jumate de ora pe net

  2. Softurile nu le cumperi pt. a fi in trend, ci pt. a avea acces direct si rapid la support si pt. a gasi intelegere la developer pt. anumite solicitari mai “neobisnuite”….

    In general, unele schimburi de mail-uri se pot lasa cu solutii custom, pe gustul clientului….

    Cristian Iosub