Distribuţia de linux Zorin OS

DistroWatch este o sursă inepuizabilă de informaţie şi noutăţi pentru amatorii de senzaţii tari şi re-instalări de OS pe computer sau laptop. Sunt prezentate cred că 80% din distribuţiile de linux existente pe piaţă iar informaţiile chiar sunt updatate cu link, foto changelogs etc.

Aseară pusesem ochii pe Mageia, dar după ce a descărcat 3.4 GB în 3 ore jumate, fişierul era corupt. Aşa că am trecut la ceva mult mai user friendly, şi anume la Zorin. Am descărcat repede distribuţia, 1.4 GB , am urcat pe un stick şi am intalat Zorin pe laptop.

O minunăţie. În 42 de secunde de la deschiderea laptopului pot deja să navighez pe internet. Practic în aceste 42 de secunde, pe un Asus eeePC de 1.6 GHz şi 1 GB RAM, OS-ul s-a încărcat complet, s-a conectat la reteaua WiFi şi gata.

Minunăţia nu vine prin încărcarea rapidă a proceselor ci şi prin designul extrem de atrăgător fiind disponibil by default în trei variante : Windows 7 , Windows XP şi  Gnome. Tema default este Windows 7 iar poziţionarea butoanelor, denumirea meniurilor etc sunt destul de similare.

De multe ori discutam cu nevastă-mea că decât să dăm câte 200€ pe fiecare computer şi laptop în parte pentru licenţa de Windows, mai bine îi instalez Linux. Din păcate femeile nu sunt prea atrase de distributiile pinguinilor datorită designului. Licenţele oricum le-am luat dar ideea rămâne. Zorin din punctul meu de vedere este bridge-ul perfect de trecere de la distributiile de Windows la cele de Linux datorită timpilor de procesare, graficii şi a faptului că este bazat pe Ubuntu ceea ce aduce un număr nelimitat de aplicaţii ce pot fi instalate pe OS-ul Zorin.

 

 

 

  1. […] Zorin este cea mai friendly distributie ever. Un Windows 7 cu licența e ~ 450 RON . […]

  2. […] distributiile comerciale de Linux, dar daca vrei totusi sa experimentezi, recomand cu mare caldura ZorinOS. Sunt obisnuit in schimb cu Kali, distributie care vine cu o galagie de aplicatii preinstalate si […]

    Cristian Iosub