Web Analytics

Divorțul pentru catolici

Deși Biserica Catolică nu permite divorțul, Tribunalul Roman Rota de la Vatican a admis anularea unor căsătorii pentru motive precum:

-influența prea puternică a unuia dintre părinți asupra unuia dintre soți reprezintă echivalentul unei lipse de autonomie psihologică necesară mariajului
– lipsa serioasă de moderație în judecată, adică gelozia, narcisismul sau mitomania, alături de lipsa dorinței de a deveni parinte, infidelitate și, în unele cazuri, abuzul de alcool sau cannabis
– incapacitatea unuia dintre soți de a-și asuma obligațiile conjugale, adică aversiune fața de sex.

Biserica Catolică admite mai multe căsătorii, dacă soţul (soţia) nu mai este în viaţă şi nu există nici un alt impediment. Dacă ambii soţi sunt în viaţă, Biserica Catolică nu poate desface o căsătorie, fiindcă nu a primit acest mandat de la Cristos şi un asemenea lucru ar însemna neascultare faţă de Mirele ei şi de Capul ei nevăzut.

Dacă, însă, ceea ce părea a fi o căsătorie este invalid încheiată, spre exemplu nu a existat consimţământul liber al unuia dintre soţi, ori a existat un impediment care nu a fost cunoscut la data căsătoriei (cu toate că preotul face publică proximitatea unei căsătorii şi, imediat înainte de a săvârşi Taina, întreabă în public dacă cineva cunoaşte vreun impediment), atunci se poate declara căsătoria ca fiind invalidă. Acest lucru se face în urma unui proces canonic, care presupune judecată, termene, etc şi în final presupune cheltuială, care e suportată de petenţi. Evident, marea majoritate a acestor cauze matrimoniale se încheie cu respingerea acţiunii de declarare a invalidităţii Tainei Căsătoriei, petenţii rămânând cu cheltuiala.

Sunt foarte multe cazuri cel puțin în Italia când doi parteneri nu se mai înțeleg dar nu divorțează. Deși separarea vieților este evidentă, cunoscută și înțeleasă de comunitate, aceștia evită divorțul tocmai din motive religioase.

În contextul precizărilor de mai sus, majoritatea cuplurilor italiene se căsătoresc după vârsta de 35 ani iar după o îndelungată perioadă de relaționare și bună înțelegere dau naștere și unui copil. Ce se întâmplă din punct de vedere cu un copil născut  după 35 ani, ne spun statisticile privind dereglările mintale și malformațiile la nou născuți.

Eu înțeleg și respect ideile fiecăruia dintre noi atâta timp cât sunt argumentate, justificate, raționale. Dar din cauza bisericii să las o națiune : să îmbătrânească, să aibă mai multi pensionari decât copii, să nască copii handicapați etc ?

 

Subiecte:

BlogCalatorii

  1. Se pare ca odata cu venirea Papei Francisc s-a revigorat imaginea prăfuită a Bisericii Catolice şi a creat aşteptări uriaşe pentru cei care doresc reformarea Vaticanului. Asteptarile mele sunt din ce in ce mai mari si sunt curios ce va urma. Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti !

    Cristian Iosub