Domenii .com si .net cu numai 0.99 $

La începutul tinereții mele, adică secolul trecut, am avut un site (subdomeniu) găzduit pe go.ro. Era fain sa ai un nume pe internet. Profesoara de atunci de educație civica ma întreba la ce liceu as vrea sa ma duc dupa ce termin școala. Când i-am zis ca la Colegiul National de Informatica, am terminat-o psihic. Ura tehnologia si nu vedea in jurul ei decat poezie, filozofie, natura…era flower power (denumire dată mimozelor din școala care visau cu ochii deschisi la fut făt frumos). Mi-a spus atunci ca tehnologia nu este de viitor și in 20 ani maxim vor dispărea calculatoarele pt ca lumea nu le va vedea rostul.

Timpul a trecut si dupa vreo zece ani am reintalnit-o : avea un laptop la subrat. Mi-a recunoscut cu capul plecat ca este o necesitate pentru un profesor sa ai un calculator. Din vorba in vorba, m-a întrebat ce mai fac, i-am prezentat siteul meu si atunci m-a lovit din nou : “de ce ți-ai facut propriul tau domeniu când ai putea sa il tii gratis pe wordpress?” Exact ceea ce i-am explicat ei prin 2006 ca fiind optional, este un “must have” in 2014.

O identitate si o prezenta online satisfacatoare implica doua elemente de baza : un domeniu propriu si un web hosting. Întrebarea corecta este : “ce vrei sa faci cu un eventual domeniu / subdomeniu?”

– Wiki domeniu : https://en.wikipedia.org/wiki/Domain_name
– Wiki webhosting : https://en.wikipedia.org/wiki/Webhosting

Care este diferenta dintre un domeniu si un subdomeniu?

– “eclipsys.ro” este un domeniu
– “eclipsys.wordpress.com” este un subdomeniu creat pe domeniul wordpress.com

In cazul unei companii, siteul de prezentare este primul contact de la distanta cu un potențial client. Luam un exemplu : Pagini Aurii. Cum ar fi sa va sune un reprezentant Paginii Aurii si sa se recomande ca fiind de la paginiaurii.wordpress.com sau de la paginiaurii.blogspot.com ? Statistic, dintr-un discurs de 10 minute, interlocutorul retine doar cca 15-20% din totalul informatiei livrate. Din discursurile mai scurte, începutul si sfârșitul sunt relevante. In cazul nostru, un potențial client va retine brandul de pagini aurii, dar nu va mai ști ulterior convorbirii pe ce domeniu era alocat.  PaginiAurii.ro sau PA.ro parca suna mai bine, nu?

In cazul unui blog personal insa, lucrurile pot diferi. Este ok la începutul “carierei” sa folosesti conturi de subdomeniu pe wordpress.com / ning / blogspot etc, pana te obisnuiesti cu platforma, pana vezi daca este un domeniu de activitate ce te atrage, pana iți faci noi prieteni. Spun ca este ok pentru ca scapi de unele cheltuieli (micuțe), scapi de stresul instalării unui CMS, de configurari, instalarea temei etc. Comoditatea înseamnă next, next si finish. In doua munte, cu puțin noroc daca este subdomeniul liber (conform numelui dorit), poți deja sa te apuci de scris pe blog. Acum câteva zile de exemplu, o amica mi-a spus ca are un site care se numea ceva de genul “retete de bucătărie.nu stiu ce.ro” . Daca mi-ar fi spus ca are siteul retetedebucatarie.ro, retineam ușor. Pe când asa, habar n-am e ce platforma de free blogging si-a facut cont, deci mi-a spus adresa inutil.

La început, când mi-am facut blog, aveam cristianiosub.wordpress.com. Era fain, tema preinstalata, nu plăteam hosting…dar era numele prea lung. Oricum este numele meu lung și dificil de reținut corect (se scrie si citește numele de familie cu B la final, da? Nu fiti perverși, nu stiu ce faceți noaptea) :).  Ulterior am cumparat propriul meu domeniu : “crow.ro”. La început plăteam anual vreo 10€. Dupa vreo doi ani am obosit si l-am cumpărat pe viața. Da, Romania este cred ca singura tara din lume unde poți cumpara domenii “.ro” pe viața. Plătești o data (vreo 150 RON) si numele acela de domeniu ca fi al tau for ever. Apoi am facut o pauza, am stres conținutul blogului apoi m-a apucat iar febra, de data asta cu un alt domeniu : “ecristian.com”. L-am cumpărat pe un an , am scris decat vreo 6 luni si am renunțat la blogging … pana acum vreo 2 ani.

Initial am vrut sa cumpăr domeniul Iosub.ro, dar se pare ca este luat deja. Cunosc posesorul siteului si chiar daca nu il folosește acum la nimic, el il tine la murat.

Ce avem nevoie pentru a deține un site de prezentare sau un blog?

– Avem nevoie de un domeniu (.ro e cca 35€/viața iar restul .com, .eu, .info etc sunt cca 8 – 10€/an)
– Avem nevoie de un hosting web. Adică de un server unde sa tinem fisierele ce alcatuiesc siteul nostru.  Un pachet de start cu 1,5 GB spațiu de stocare este in jur de 0.99€/luna.

Este extrem de simplu. Avantajele unui domeniu personal si a unui hosting plătit de la Chroot, de exemplu, le pot dezbate cale de 10 pagini insa punctele esentiale sunt : garantia funcționarii serverului cu un uptime de 99%, suport tehnic 24/24, 7/7 și domenii web la prețuri decente.

Ca sa va destind un pic si sa va ofer curaj, ofer asistenta total gratuită in alegerea unui pachet optim de hosting plus domeniu de la Chroot. Nu știți sa configurați un WordPress? Nici eu nu știam la început dar am învățat, am fost ajutat. Acum este rândul meu sa ajut. Așadar, daca aveti nevoie de asistenta in achiziție, sfaturi, instalare de CMS (wordpress, drupal, joomla, e107 etc), lăsați-mi un comentariu la acest articol folosind o adresa de email valida.

Cum acest articol nu este un advertorial, deci nu promovez serviciile unei singure companii, va pot oferi un pont:

domeniu de la 1&1 cu 0.99$ / an + hosting chroot = love !

Desigur, hostingul ramane la libera alegere a fiecaruia, dar avand in vedere ca majoritatea blogurilor din Romania sunt tinute pe WordPress.com si BlogSpot.com , recomand cu tarie trecerea pe un domeniu propriu care este mult mai usor de customizat. La pretul de 0.99 $ (dolari, nu euro), oricine poate avea propriul sau domeniu web !

smart

      Cristian Iosub