Donează 2% către … ?

Pe trafictube si-a făcut apariția un user al cărui profil duce către clubkiaromania.ro. Din curiozitate, deschid siteul și găsesc următorul anunț incredibil:

Va aducem la cunostiinta ca puteti redirectiona 2% din impozitul pe venit catre Asociatia Posesorilor de Autoturisme Kia din Romania.

CE ESTE “SISTEMUL 2%”?

Fiecare cetatean care castiga un venit plateste statului un impozit. Din aceste impozite, statul finanteaza servicii si lucrari publice. Armata, politia, functionarii publici, demnitarii, toti sint platiti din impozitele noastre. Probabil ca te-ai gindit de multe ori ca banii pe care ti-i ia statul prin impozite nu sunt administrati cum trebuie. Si ai dreptate! Chiar si statul a sfirsit prin a recunoaste acest lucru si dupa multe tergiversari a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita “2%”[…]

CE NU ESTE “SISTEMUL 2%”?

Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie, ci este o parte a bugetului de stat, o fractiune din impozitul pe care il platesti statului in fiecare an. Diferenta este ca de acum poti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma, avind posibilitatea sa o directionezi catre o asociatie sau o fundatie pe care vrei sa o sprijini.

CUM SA PROCEDEZ?

  1. Daca anul trecut ai avut venituri din salariu:Completeaza Cererea 230, “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual” pe care o descarci de aici. La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii. Datele asociatiei au fost deja completate de noi.
  2. Daca anul trecut ai avut venituri din alte surse (activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, etc):Completeaza Declaratia 200, “Declaratie speciala privind veniturile realizate” pe care o descarci de aici. La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii. Datele asociatiei au fost deja completate de noi.

UNDE IL TRIMIT?
Formularul completat

  • se depune direct la registratura organului fiscal de care apartii
  • se trimite prin posta, cu scrisoare recomandata.

Formularul il gasiti aici
Data limita a depunerii / trimiterii este 25 mai 2012 (data depunerii sau a postei)!

Adresele unitatilor fiscale unde se poate depune declaratia se gasesc aici.

Da, contribuabilii persoane fizice pot sa direcționeze în fiecare an 2% din impozitul pe venit, către o entitate nonprofit (organizație non-guvernamentala, Asociație sau Fundație), conform art. 57 și 84 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal și este detaliata în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 185/15.02.2007.

Nu sunt hater, nu mor de capra vecinului, dar rămâne ideea : de ce ai dona către Asociația Posesorilor de Autoturisme Kia din Romania (APAKR) și nu ai dona Crucii Roșii, SMURD-ului, asociațiilor care se ocupă de copii cu dizabilitati sau chiar asociațiilor de protecție a câinilor… APAKR cere pentru ca se poate, dar cetățeanul de ce ar direcționa acei bani către unii care se laudă că au avut bani de mașini?

      Cristian Iosub