Drupal 7 si Drupal 8 – suport numai pana in noiembrie 2021. Drupal 9 apare in 2020

Drupal este un CMS (Content Management System) open source utilizat in dezvoltarea aplicatiilor web de orice tip, de la site-uri simple de prezentare până la siteuri web complexe, solutii de comert electronic, aplicatii intranet si retele sociale. In termeni populari este un CMS scris in limbajul PHP, insa instalarea, dezvoltarea si intretinerea unui site pe Drupal necesită (de obicei) cunostinte de programare PHP. Drupal este solutia preferata in mediul Enterprise datorita nivelului de securitate sporit precum si a flexibilitatii modului in care este dezvoltat si afisat continutul in aplicatia /siteul web.

Departe cel mai popular CMS este WordPress cu 31% din siteuri dezvoltate pe acesta, Drupal cu 5.78% si Joomla cu un surprinzator 2.19%. Sunt peste 1.075.000 siteuri web dezvoltate in Drupal si foarte multe siteuri folosesc inca versiunea 7, lansata pe 5 ianuarie 2011 (in urma cu aproape 8 ani). Statistic erau luna acesta 658 siteuri ce foloseau versiunea 5 de Drupal, 47.904 foloseau versiunea 6, undeva la 790.940 foloseau versiunea 7 si numai 235.518 foloseau versiunea 8.  La inceputul lunii a fost lansat Drupal versiunea 8.6.4.

Drupal 8 are end-of-life in Noiembrie 2021

Modelul de inovatie al Drupal 8 depinde de introducerea noilor functionalitati in versiuni minore in timp ce se mentine compatibilitatea cu implementarile anterioare. Aceasta abordare merge bine si comunitatea Drupal a recomandat chiar sa se pastreze aceste lansari minore pentru totdeauna, si sa nu se lanseze Drupal 9.

Aceasta abordare nu este totusi realizabila. Drupal trebuie sa elimine periodic functionalitati depreciate pentru a pastra Drupal un CMS modern, sustenabil si performant si trebuie sa aiba dependentele third party sigure si suportate de catre Drupal 8. Citeam in articolul  “The Long Road to Drupal 9” ca utilizarea bibliotecilor terte precum Symfony, Twig si Guzzle inseamna ca trebuie sa se sincronizeze cu lansarile lor.

Drupal 8 are suport pana in noiembrie 2021

Cea mai mare dependenta a lui Drupal 8 este de Symfony 3, si conform parcursului Symfony, Symfony 3 va disparea in Noiembrie 2021. Asta inseamna ca dupa Noiembrie 2021, bug-urile de securitate ale Symfony 3 nu vor mai fi suportate si reparate. Pentru a pastra site-urile Drupal sigure, Drupal trebuie sa se adapteze la Symfony 4 sau 5 pana cand 3 se opreste. Un upgrade major al Symfony va ajuta Drupal sa lanseze versiunea 9.

Drupal 9 va fi lansat in 2020 si va fi un upgrade usor.

Daca Drupal 8 nu va mai fi dupa Noiembrie 2021, trebuie sa lanseze Drupal 9 inainte (posibil undeva in jur de 3 iunie 2020). Proprietarii de site-uri vor avea un an sa treaca de la Drupal 8 la Drupal 9.

Daca Noiembrie 2020 este cea mai tarzie data de lansare pentru Drupal 9, care ar fi cea mai rapida? Cu siguranta nu se va putea lansa Drupal 9 saptamana viitoare sau chiar luna viitoare. Pregatirea pentru Drupal 9 dureaza: trebuie sa adapteze Symfony 4 si/sau Symfony 5, trebuie sa elimine codul vechi, sa accepte ca modulele si temele sa declare compatibilitatea cu mai mult de o versiune majora, si posibil mai mult. Comunitatea Drupal  considera ca ne trebuie mai mult de un an sa ne pregatim pentru Drupal 9. Astfel, planul curent este sa se lanseze Drupal 9 in 2020.

Drupal 9 va fi lansat in 2020

Avem doar un an sa trecem de la Drupal 8 la 9

Da, dar din fericire mutarea de la Drupal 8 la 9 va fi mai usoara decat alte upgrade-uri majore anterioare. Prima lansare a Drupal 9 va fi foarte similara cu ultima lansare minora a Drupal 8, deoarece scopul primar al Drupal 9.0.0 este sa elimine codul vechi si sa actualizeze dependentele de terti. Prin simpla pastrare a site-urilor Drupal 8 actualizate la zi, ar trebui sa fiti bine pregatiti pentru Drupal 9. Secretul este ca siteurile sa fie deja pregatite pentru Drupal 8.7 sau 8.9 pentru a putea migra usor catre Drupal 9. Altfel, exista riscul unor incompatibilitati intre module / teme / CMS.

Compatibilitatea modulelor este cunoscuta ca un blocaj destul de mare pentru upgrade-uri, asa ca se incearca sa fie compatibile si cu Drupal 8 si Drupal 9 in acelasi timp. Cat timp modulele nu folosesc API-uri vechi, ar trebui sa mearga cu Drupal 9 si in acelasi timp sa-si pastreze compatibilitatea cu Drupal 8.

Drupal 7 are suport pana in noiembrie 2021

Drupal 7 va fi suportat pana in Noiembrie 2021

Politica Drupal a fost mereu sa suporte doua versiuni majore ale Drupal. In mod normal Drupal 7 ar lua sfarsit cand apare Drupal 9. Pentru ca un numar mare de site-uri ar folosi Drupal 7 in 2020, au decis sa extinda durata de viata a Drupal 7 pana in Noiembrie 2021. Astfel, Drupal 7 va primi suport din partea comunitatii pentru inca un an.

O sa fie lansat un program comercial de suport pe termen lung pentru Drupal 7. in trecut, furnizorii comerciali au extins suportul pentru securitate al Drupal. In 2015, a fost lansat un program comercial de suport pe termen lung pentru Drupal 6 care inca functioneaza si azi. Presupun ca un astfel de program platit pentru Drupal 7 va trebui implementat pentru a extinde suportul pana dupa Noiembrie 2021. Echipa de securitate va anunta informatiile despre Drupal 7 LTS la jumatatea lui 2019. Ca si Drupal 6 LTS, va fi un proces destul de lung de a aplica pentru LTS, nu va fi chiar disponibil pentru toata lumea.

Trebuie actualizat Drupal 7 pentru a suporta versiuni noi de PHP

Dezvoltatorii PHP nu va mai oferi suport pentru PHP 5.x din 31 Decembrie, 2018, PHP 7.0 din 3 Decembrie 2018, PHP 7.1 din 1 Decembrie 2019, iar PHP 7.2 din 30 Noiembrie 2020. Drupal va renunta la suportul oficial pentru versiuni nesuportate de PHP pe parcurs si proprietarii de site-uri Drupal 7 vor avea nevoie sa-si actualizeze versiunea PHP.

Drupal 7 momentan nu suporta pe deplin PHP 7.2, deoarece au fost niste schimbari incompatibile inca de la PHP 7.1. Din ce am citit va fi lansata o versiune de Drupal 7 care sa suporte PHP 7.2. Modulele vor trebui sa fie actualizate si ele, daca nu vor fi deja pe atunci.

Concluzii

Daca inca folosesti Drupal 7, ai doua optiuni:

  • Ramai pe Drupal 7.x si actualizeaza-ti PHP-ul in acelasi timp. Daca stai pe Drupal 7 pana dupa 2021, poti incerca sa aplici pentru suport pe termen lung sau sa migrezi catre Drupal 9. Eu personal nu as merge la ghici pana in ultima zi mai ales ca siteurile pe Drupal se construiesc in timp, nu de pe o zi pe alta.
  • Migreaza catre Drupal 8.x in 2020, pentru a trece mai usor la Drupal 9 cand va fi lansat.

Daca esti in proces de dezvoltare al unui site pe Drupal, dezvolta direct pe Drupal 8. Stiu, nu ai la fel de multe module disponibile ca pe 7, dar cel putin nu vei mai refactoriza totul la sfarsitul lui 2021. Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa dezvolti.

      Cristian Iosub