eCall România

Prin eCall se înțelege un apel de urgență fie generat manual de ocupanții vehiculului, fie automat prin activarea unor senzori de la bordul vehiculului, atunci când are loc un accident. În momentul activării, sistemul de la bordul autovehiculului stabilește o conexiune directă de voce cu centrul de preluare a apelurilor de urgență (PSAP – Public Safety Answering Point), care poate fi operat de o autoritate publică sau centru privat care operează conform reglementărilor impuse de un organism public. Înainte de stabilirea conexiunii de voce sistemul trimite un set minim de date (MSD – Minimum Set of Data) către operatorul din PSAP. Setul minim de date conține informații privind accidentul cum ar fi ora, locul, direcţia de deplasare sau o descriere a autovehiculului.

Utilizarea sistemului eCall va salva vieţi prin facilitarea raportării accidentelor rutiere, prin reducerea timpului de răspuns a agenţiilor de urgenţă şi prin reducerea fatalităților şi severității rănilor.

ecall

Implementarea eCall la nivel european ține cont de două condiţii care vor asigura succesul operării sistemului:

Interoperabilitate şi continuitate transfrontalieră: serviciul eCall trebuie să fie disponibil pentru orice vehicul din orice ţară europeană, inclusiv pentru vehiculele care călătoresc în afara ţării de origine.
Armonizare: serviciul eCall va putea funcționa în mod corespunzător pe întreg teritoriul Europei doar în cazul în care va fi dezvoltat armonizat în toate țările, respectând particularitățile fiecărui stat în parte. Utilizarea numărului unic de urgență 112 reprezintă primul pas ai acestei abordări armonizate.

[youtube]http://youtu.be/5-Ykxl4M3HM[/youtube]

      Cristian Iosub