Ce este realitatea virtuală și la ce ne ajută?

Realitatea virtuală sau virtual reality în engleză (VR) este definită exact prin cuvintele principale. Aceasta se referă la ambianțe artificiale, ce creează o dimensiune 3D, generată de un computer, unde ne lipsesc limitele vizuale. Ambianțele adesea oferă o simulare atât de apropiată de realitatea fizică încât avem impresia că ni se întâmplă sau vedem într-adevăr acel lucru sau acea imagine. Reprezintă într-adevăr o treaptă inimaginabil de importantă în tehnologie și în evoluția speciei umane și deja revoluționează felul în care folosim computerul.

VR

În școală, am învățat că avem cinci simțuri: auzul, văzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Acestea sunt cele mai evidente dintre simțuri, dar desigur corpul uman este mult mai inteligent. Suntem înzestrați cu mult mai multe simțuri, cum este cel al echilibrului, ca să nu mai vorbim de capacitatea extraordinară a creierului care poate procesa informații senzoriale precise.

Tot ceea ce noi percepem ca fiind real trece mai întâi prin filtrele noastre de simțuri. Cu alte cuvinte, realitatea noastră constă în ceea ce percepem cu ajutorul simțurilor și cu ajutorul mecanismelor din creierul nostru reușim să “citim” informația și să o transformăm în repere.  Așadar, dacă le oferim simțurilor noastre informații “inventate”, dar similare cu ceea ce știm deja, reacția creierului nostru ne-ar schimba percepția despre realitate. Ne-ar fi prezentată o realitate care de fapt nu este acolo, însă creierul nostru o percepe ca fiind reală. Aceasta este realitatea virtuală. Ne este permis să experimentăm lumi virtuale ca și cum ne-am afla în acel loc digital, deși noi ne aflăm în mijlocul sufrageriei noastre.

Pentru a reda cât mai bine realitatea virtuală, ne folosim de anumite “instrumente” care ne stimulează simțurile și ne creează iluzia unei realități fizice. Pentru aceasta, folosim căști și ochelari speciali pentru VR, dar și mănuși. Google și Samsung oferă la prețuri rezonabile headset-uri pentru virtual reality, dar și Sony a cucerit internauții cu produsul său Playstation VR. Cel mai popular echipament pentru Virtual Reality este Oculus Rift, dar și Samsung Gear VR este destul de cunoscut.

Cum funcționează însă aceste echipamente? Ne ajută un HMD sau un Head Mounted Display, adică acea cască cu ecran pe care o plasăm în fața ochilor și ne ajută să creăm imersiunea în realitatea virtuală. Ecranul este împărțit în două zone pentru a crea imagini diferite pentru fiecare ochi în parte. Un factor important este “field of view”, adică lărgimea câmpului vizual. Pentru a nu vedea cu coada ochiului ce este cu adevărat lângă noi, field-ul of view trebuie să fie de minim 100-110 grade. O altă caracteristică la fel de importantă este tracking-ul, adică abilitatea de a determina poziția capului, pentru a ajuta utilizatorul în crearea unei imersiuni complete și totale.

La ce ne ajută realitatea virtuală însă? Un domeniu de miliarde de dolari în care VR-ul a schimbat pentru totdeauna experiența utilizatorului este cel al jocurilor video, al gaming-ului. Industria de entertainment în general “îmbrățișează” utilizarea realității virtuale, deoarece orice jucător tânjește după noutate și inovație. Însă scopul VR-ului nu se oprește aici. Aceasta poate revoluționa mult mai multe domenii. Ca de exemplu, arhitecții pot prezenta mult mai ușor și mai realistic proiectele de clădiri. Mai mult, cu ajutorul realității virtuale, poți juca jocuri online, cum ar fi poker, chiar din fotoliul tău de acasă. PokerStars este una dintre platformele care susține folosirea realității virtuale în online gaming. Chiar și în medicină se poate folosi VR-ul, unde munca medicilor poate fi cu mult ușurată. Ba mai mult, cercetătorii folosesc deja această tehnologie: examinează viruși în diverse medii, pentru a crea vaccinuri sau medicamente împotriva diverselor boli. Totodată, oamenii care trec prin proceduri dureroase pot folosi cu încredere ochelarii VR pentru a reduce nivelul de stres și de durere. Piloții sunt de asemenea favorizați deoarece pot simula aterizări periculoase sau decolări dificile cu ajutorul realității virtuale.

În concluzie, realitatea virtuală reprezintă un nivel de evoluție extrem de important în tehnologie și ne poate schimba pentru totdeauna percepția asupra realității așa cum o știm, contribuind în același timp la folosirea upgradată a unui computer.

 

      Cristian Iosub