Exemple și avantajele voluntariatului

În urmă cu vreo 2 ani și ceva căutam componente Joomla ce să îmi ușureze munca în dezvoltarea unui ExtraNET. Singura care se potrivea la vremea respectivă cu ceea ce aveam eu nevoie era o componentă dezvoltată de Carsten Engel de la Pages and Items.com și era vreo 59.90 € (Frontend-User-Access (pro)). Cum  ideea ExtraNET-ului era voluntară și deja investisem în componente și development foarte mult, m-am gândit să iau legătura cu Carsten să văd cum aș putea să îl ajut în dezvoltarea componentei astfel încât ulterior să o pot primi gratuit. Prefer să investesc câteva ore de muncă decât să plătesc pentru o chestie care oricum o făceam pentru companie, nu pentru mine personal.

Componenta oferea doar câteva fișiere de limbă și nu toți sunt împăcați să aibă un panou de administrare, sau mesajele informative în engleză. Eu de exemplu dacă văd un mesaj de eroare în limba română, mă blochez și nu știu semnificația. În engleză, este limbaj universal de interpretare. Este mai simplu. La fel cum e și un Windows în română 🙂

Așadar, mi-am oferit la vremea respectivă suportul să fac .po-urile pentru ucraineană și bulgară. La ora 21:57 trimiteam mail cu traducerea, la ora 22:05 am primit email cu numărul comenzii aprobate. La vremea respectivă era Joomla 1.5 și abia apăruse 1.6 dar nu găseai nimic pentru el fiind prea nou.

Astăzi mi-am adus aminte că parcă aveam un email pe undeva cu datele de logare, având nevoie în seara asta de o componentă de administrare a drepturilor utilizatorilor în funcție de rol. Deschid siteul, mă uit în My Extensions și găsesc nu doar componenta primită atunci ci și update-urile ei recente (J1.7 și J2.5). Astfel, un act de voluntariat făcut acum 2 ani și ceva, îmi oferă avantaje chiar și în proiectele actuale sau de viitor.

Morala : Exemple sunt multe, unele chiar recente în care am fost implicat în acte de voluntariat iar beneficiile le-am simțit ulterior. Nu totul se măsoară în bani. Atâta timp cât cunoștințele mele îmi permit să ajut și pe altul, atunci când am timp o fac cu mare plăcere. Nu se știe niciodată când avem nevoie de cineva.

Exemplul 2:  pentru că tot discutam de evenimente recente ale voluntariatului, îmi aduc aminte acum vreo 3 săptămâni că mă duceam la muncă. Era frumos afară, tocmai bun drumul pentru plimbare și mergeam cu 80-90 în localitate. Din spate vine înfipt un tataie cu peste 120 km/h și începe să claxoneze să mă dau la o parte. În dreapta copaci, în stânga zid de beton și în față, după vreo 300 m știam că stau mereu polițiștii. Așa că îl las să se agite. S-a enervat moșul și a vrut să mă depășească în condițiile în care avea doar jumate de metru pe lângă mine iar el avea un Opel Break. Era să se suie pe mine dar eram calm că se vedea deja mașina de poliție în față. Când ajungem în dreptul echipajului, moșul se oprește și urlă la polițiști să mă oprească. Eu mă opresc de bună voie, fără nici măcar să se uite polițiștii la mine, mă dau jos din mașină și vreau să văd ce avea moșul de se impacienta. El vroia ca atunci când trece el, toți să se dea la o parte, ca era cu baba lui care nu mai avea răbdare sa ajungă la Outlet și să își ia pantofi de 300€.

Polițiștii se uită la el, ăl ascultă cum înjura de mama focului și apoi se uită la mine care tocmai îmi căutam documentele și văd pe banchetă că era geaca de Protecție Civilă și pe mine cea de servici. Se uită unul din polițiști la mine și zice : din explicațiile date de italian, ai condus agresiv și l-a determinat să vrea să te depășească ca să nu stea în spatele tău. Dar se pare că domnul este prost educat (expresia de prost educat în italiana reprezintă ceva grav de tot. Preferi sa înjuri de mama decât sa zici ca e prost educat). Dumneavoastră sunteți un domn cu preocupări în viață altele decât cearta așa că puteți pleca, domnul în vârstă rămânând cu noi să vedem și noi documentele dânsului.

După o oră l-am văzut din nou, în magazin. A intrat și m-a salutat cu capul în jos parcă vroia să își spele păcatele.

Nu este importantă haina neapărat a unui om, ci ceea ce este sub ea. Problema este că pentru a merita acea haină, trebuie să muncești mult și să arăți într-adevăr că o meriți. Două ore pe săptămână dacă putem dedica celorlalți este suficient. Oricând putem avea și noi nevoie de ajutorul celorlalți, iar acel timp dedicat voluntariatului poate deschide uși, poate crea avantaje sau poate chiar aduce satisfacții financiare în timp. În Italia, foarte mulți au avut legitimații de voluntar prin diverse structuri, chiar și prin Polizia, dar la fel de repede le-au și pierdut…

      Cristian Iosub