Expo-Conferințele sunt în continuare un canal de promovare ce asistă vânzările

Nu de puține ori mi s-a întâmplat să aud că “ce să caut eu la conferința aia? Cu câți clienți mă întorc seara dacă dau 2 – 400 EUR pentru un stand acolo sau 100 EUR pe un bilet ca să stau în sală?”. Această dilemă am întâlnit-o de multe ori atât în rândul antreprenorilor cât și în rândul oamenilor care activează în mediul online. În ultimii 4-5 ani evenimentele ce au legătură cu mediul digital s-au așezat destul de bine astfel că îți poți face un calcul chiar de la începutul anului la ce evenimente / conferințe ar trebui să mergi.

Problema conferințelor în mediul digital este că trebuie înțeles motivul pentru care să participi, care este costul anual al acestora și ce câștig îți pot oferi pe termen lung.

Ca speaker în cadrul conferințelor câștigi notorietate, brand awareness pentru compania în numele căreia susții o prezentare, branding personal și o mulțime de conexiuni. Desigur, sunt Expo-conferințe unde biletele se vând datorită speakerilor ce vor prezenta în timpul evenimentului cum este GPeC, dar sunt si Expo-conferințe unde biletele se vând datorită expozanților ce vor fi prezenți pe parcursul evenimentului, cum este IMWorld.  Dacă tot am menționat cele doua Expo-conferințe, ceea ce îmi place la GPeC este faptul că reușesc anual să aducă 5-10 speakeri internaționali despre care comunică intens înaintea evenimentului. Chiar dacă nu știi nimic despre un invitat, au grijă organizatorii să îți prezinte întreg curriculum vitae-ul speakerului astfel încât să știi de la bun început ce așteptări să ai. În contrast, IMWorld comunică la fel de intens dar bulk. Sunt mai multe scene simultan, foarte mulți speakeri, timp scurt de preznetare și o sonorizare ce îți pune la încercare răbdarea.

Expozanții au toate motivele să fie prezenți la conferințe. Dacă oferi servicii destinate mediului eCommerce, nu ai nicio scuză să nu fii prezent la GPeC. Dacă vinzi de exemplu imprimante 3D, atunci trebuie neaparat să fii prezent la Bucharest Technology Week sau IMWorld. Dacă de exemplu ai un soft de testare a securității informatice, atunci e musai să fii expozant la DefCamp. Ideea de a fi expozant nu înseamnă că vei vinde ceva în timpul evenimentului. Este greșeala capitală pe care o fac foarte mulți. Chiar săptămâna trecută vorbeam cu cineva care are un magazin online și mă întreba cât ar putea să vândă în timpul evenimentului sau imediat după acesta. Răspunsul este nimic! Expozantul își prezintă serviciile sau produsele, de regulă sunt oameni vechi din cadrul companiei care cunosc foarte bine ce prezintă și ai ocazia de a afla informații detaliate legate de acele produse/servicii într-un cadru lejer de discuții. Alteori poți chiar beneficia de facilități din partea expozantului cum ar fi vouchere de reducere, abonamente trial cu o perioadă extinsă față de oferta publică și poate unul dintre cele mai importante lucruri, ai ocazia să te uiți în ochii expozantului, să îi strângi mâna în timp ce îți oferă o carte de vizită. Relația în acest fel devine personală, știi exact omul din spatele emailului, știi exact ce ai discutat cu el dincolo de prezentări facute de către colegele de la marketing. Expozantul, la fel ca speakerii, câștigă pe termen lung. Îl vezi la un eveniment, treci pe langă. Îl vezi la al doilea, parcă îți aduci aminte ceva. La al treilea eveniment deja vă puteți striga pe prenume.

Ieri de exemplu, între două întâlniri aveam o ora jumate moartă așa că am dat o fugă rapid până la Romexpo unde avea loc IMWorld. Doamna a fost ieri toată ziua acolo, o gașcă de foști colegi lucrează în zonă, așa că am pus de o cafea ad hoc. Până să ne strângem toti am vizitat zona Expo să văd ce expozanți sunt prezenți și ce noutăți prezintă anul acesta. Am ajuns la standul Fitbit unde punctul de atracție nu mai era o brățară într-un vas cu apă. E deja parte din peisaj acel bol cu apă și mi s-a întipărit atât de bine pe creier imaginea lui încât e numai o imagine de fundal. Știu că sunt rezistente la apă, e demonstrat lucrul acesta, dar deja am vazut bolul de apă de atâtea ori încât dacă mă gandesc la brățări fitness rezistente la apă, primul gând este Fitbit. Știam că trebuie să apară Fitbit Charge 3 și chiar acest produs era punctul de atracție la stand. Nu cred că am văzut ochii domniței mele sclipind așa nici când i-am spus ca luăm iPhone XS de Crăciun. Era un fenoment de atracție între ea și Fitbit Charge 3 exact cum este între magnet si acul de la apometru. Expozantul nu a convertit pe loc. am avut ocazia însă să testăm produsul, să îl întoarcem pe toate părțile 15 minute și să aflăm mai multe informații referitoare la tehnologia nou implementată în brățară. Rezultatul a fost să plasez în seara asta o comandă pe eMAG ca mâine dimineață să dau o fugă în showroom și să il fac cadou domniței. Problema e că eu am Vector un un Mio dar la Fitbit am văzut niște ceasuri și brățări bestiale așa că o să mă uit cu jind la brățară până la salariu ca să îmi iau și eu. În concluzie, expozantul nu a convertit pe loc ci prezența lui la stand a fost mai mult un reminder asupra unei achiziții plănuite. L-am văzut la atât de multe evenimente încât mă așteptam cumva să îl găsesc și la IMWorld.

Poate cei care câștigă cel mai mult din evenimente sunt participanții, publicul, cei care cumpără bilet. Fie că vorbim de un bilet de 250 lei la WebStock, 150 EUR la iCEE.fest sau un bilet de 450 EUR la UX Bucharest, participantul va pleca la finalul evenimentului cu câteva lucruri extrem de importante acasa: informații referitoare la topicurile dezbatute, networking cu ceilalți participanți și know how.

Participantul are ocazia de a face training de baza pe subiecte pentru care compania în care lucrează ar fi plătit sute-mii de euro. Nu va deveni UX specialist si va da examen pentru diploma NN/g doar pentru că a stat 12 ore în prezentări despre UX. Dar va avea o baza de la care să poată pleca și aprofunda subiectul. Conferințele și workshopurile sunt o resursă importantă în formarea angajaților dar foarte puține companii investesc în a acorda zi liberă angajaților pentru a participa la aceste evenimente și mai mult, să le cumpere bilet. Cunosc totuși și agenții unde se face un plan trimestrial de evenimente la care ar putea participa angajații și în funcție de poziția în cadrul companiei participă la unele evenimente sau altele. Dacă de exemplu esti PPC specialist, nu prea ai de ce să ceri zi liberă și decontul biletului de acces la UX Bucharest. Dar dacă ești UX Designer, ai toate motivele din lume. La fel de bine cunosc din pacate și companii ce nu valorifică aceste evenimente, trimit bulk 20-30 angajați care vor sta primele 2 ore la cateva prezentări și apoi pleacă acasă că doar e zi liberă : ) La polul opus din pacate sunt și companii care cred că angajații au cunoștințele căzute din cer, le visează noaptea și le implementează a doua zi la muncă. Într-un mediu dinamic cum este cel al online-ului, este imposibil să ai un om doi ani fără un plus de informații asigurate. Singura soluție e să fie el foarte conștiincios și să încerce să învețe online, de pe forumuri și grupuri de Facebook astfel încât să țină pasul cu ce se întâmplă în jurul lui. Cât de cât.

Citeam în urmă cu câteva luni o întrebare pe un grup de Facebook (cel de Comerț Electornic sau cel al Antreprenorilor, nu imi aduc aminte precis). Cel care a postat se întreba cum credem ceillalți că poate fi motivat mai bine un angajat: oferindu-i-se zile libere și bilete la diverse Expo-conferințe (care btw se decontează de către firmă fiind training, nu e ca și cum dă patronul din buzunarul lui vreun leu), sau să îi ofere prime la final de an. Mno, acum răspunsurile variază mult în funcție de experiențele personale, nevoi și perspectiva de viitor. Am implementat foarte mulți ani într-o multinațională diverse programe de motivare non financiară și știu când/cum trebuie să gâdil un angajat la fel de bine cum știu și când eforturile lui trebuie recompensate financiar. Degeaba îi pun eu baloane albastre în sala de mese și aduc înghetață pentru tot call centerul vinerea, dacă firma nu îi plătește orele suplimentare de lucru și abia poate să își plătească chiria și facultatea. Vine din spate concurența care îi oferă un telefon de servici, 50% mai mulți bani și decont de transport. Era exact ce avea nevoie angajatul.

La mine de exemplu funcționează altfel lucrurile. E nice să am PS4 la muncă, e drăguț să ieșim vinerea la biliard dar nu mă ajută cu aproape nimic în ceea ce îmi propun să fac anii următori. E expresia cu “I work for money. If you want loiality, get a dog!”. Nici asta nu ma ajută mult. Nu spun nu, oricine ar vrea un salariu de senator, dar salariul îmi oferă o satisfacție de moment. Mă ajută doar să completez cât mai mult din piramida lui Maslow, sa nu trebuiască să fiu stresat că nu am cu ce plăti chiria sau ce mănânc mâine la muncă. Informațiile în schimb sunt cele mai prețioase. Anual merg la cca 20 expo-conferințe în calitate de particpant, la altele ca expozant și cam tot atâtea evenimente restrânse. Avantajul meu este că majoritatea sunt strâns legate de domeniul în care activez iar altele sunt în weekenduri ori seara. Altfel, tot concediul de odihnă ar fi book-uit de la începutul anului numai pe acestea.

În concluzie, Expo-conferințele de la noi dar și cele din regiune aduc beneficii pe termen lung tuturor. Speakerii au ocazia de a se promova pe ei înșiși, compania pe care o reprezintă dar și de a împărtăși informații acumulate. Expozanții întăresc încrederea în serviciile sau produsele lor printr-o comunicare directă. În același timp Expo-conferințele sunt și o rampă de lansare pentru start-up-uri care nu au bugete mari de promovare însă vor să intre în contact cu un public extrem de nișat ce are legătură directă cu business-ul lor. Participanții sunt printre cei mai câștigați din aceste evenimente. Participanții au ocazia de a învăța lucruri noi, de a afla tendințe ale pieței, tehnologii noi dar și de a participa la evenimente alături de oameni cu care împărtășesc aceleași pasiuni.

Interesant este că pe lângă conferințe și întâlniri formale, avem meet-up-uri. Sfatul meu pentru cei care doresc să asimileze cât mai multe informații dintr-un domeniu e să participe la cât mai multe evenimente de acest gen si mai ales la meet-up-uri. Acolo ai șansa să cunoști oamenii din spatele business-urilor și să discuți într-un cadru informal astfel încât să afli cât mai multe dincolo de prezentarile power point.

Expo-Conferinte
  1. Mi-a făcut plăcere sa te revăd astăzi la Webstock. Dincolo de ceea ce învățam de la aceste conferințe rămâne un lucru la fel de important: este un loc unde oamenii sunt conectați, revezi oameni cu care nu ai mai vorbit de un an, oameni buni.

    Cristian Iosub