Facebook – Internet ieftin pentru toata lumea

Se estimeaza ca exista cinci miliarde de oameni in intreaga lume care nu au acces facil la Internet, dar Facebook este gata sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru a schimba asta. Compania fondata de Mark Zuckerberg a anuntat recent ca are de gand sa ofere conectivitate globala gratie unor drone solare enorme, proiectul purtand numele Aquila.

Ideea este inca in stadiile initiale de planificare, dar Facebook pare foarte hotarat sa o duca la bun sfarsit, potrivit Engadget. Facebook a cumparat producatorul de drone Ascenta, anul trecut, iar acum echipa responsabila cu divizia UAV (unmanned aerial vehicle – vehicul aerian fara pilot uman) are in curs de dezvoltare o platforma capabila sa stea in aer pana la trei luni, la altitudini de pana la 18.000 de metri.

Fiecare drona este de asteptat sa aiba o anvergura a aripilor rivalizand cu un avion Boeing 767 (aproximativ 47 de metri de la varf la varf), dar va cantari cam cat o masina Kia, mai arata sursa citata. Compania crede ca aproximativ 1.000 de astfel de drone mari ar fi suficiente ca sa asigure conectivitate de mare viteza pe toata planeta.

De asemenea, Facebook ar putea avea in vedere si accesarea satelitilor, in cazul in care ar exista regiuni prea indepartate sau inospitaliere pentru ca dronele sa le poata furniza Internet.

Zboruri initiale de testare sunt deja programate pentru aceasta vara, desi pana ce proiectul va deveni realitate mai poate dura ani. Facebook are in acest domeniu o concurenta reala din partea Google, care foloseste baloane meteorologice de mare altitudine in loc de vehicule aeriene fara pilot pentru a oferi Internet de mare viteza.

Anuntul de ieri postat pe Facebook de catre Mark Zuckerberg:

As part of our Internet.org effort to connect the world, we’ve designed unmanned aircraft that can beam internet access down to people from the sky.

Today, I’m excited to share that we’ve successfully completed our first test flight of these aircraft in the UK.

The final design will have a wingspan greater than a Boeing 737 but will weigh less than a car. It will be powered by solar panels on its wings and it will be able to stay at altitudes of more than 60,000 feet for months at a time.

Aircraft like these will help connect the whole world because they can affordably serve the 10% of the world’s population that live in remote communities without existing internet infrastructure.

We’ll talk about this more in a keynote at F8 that starts at 10am Pacific. You can watch at fbf8.com. ‪#‎f8‬

 

uav_facebok

      Cristian Iosub