Ce faci cand ramai fara curent ?

ENEL este una dintre cele mai nepopulare companii din România și asta datorită faptului că populația este racordată la electricitate oferită prin intermediul ENEL. Desigur, mai sunt și alte companii, dar ENEL este asimilată ca fiind compania răspunzătoare de ceea ce înseamnă “curent în casă”. ENEL, in alte țări este distribuitor și de gaz și dacă tendința este de a acoperi toate serviciile din portofoliu, este posibil ca în viitor să devină principal distribuitor și la noi.

La fel este și RADET. Când caloriferul este rece, câțiva directori RADET adorm cu sughițuri.

Pentru cei care locuiesc la casă, soluții de backup există : generatoarele de curent. Pentru apartament însă, poti pune cel mult UPS-uri la calculator și acelea vor avea o durată de viață destul de scurta (2 – 5 ore). Poți desigur să umpli o debara cu UPS-uri dar deja te simți ca într-un data center.

Dar ce faci atunci când încălzirea este electrică? Sau atunci când centrala nu pornește pentru că nu este alimentată cu curent? Ei bine, mare lucru nu poti face. Eventual, dacă ai norocul să ai gaz, dai drumul la aragaz să încălzească în casă și ții ușile deschise. Dar este destul de riscant mai ales dacă stai în bucătărie pentru că se va aduna foarte mult dioxid de carbon și dimineață te găsesc vecinii lemn.

Dar dacă ai un bebeluș căruia îi e frig? Noi, adulții, putem înjura punând o plapumă sau o geacă pe noi. Dar când vine vorba de copil, ai toate șansele să tragi scara de sub primul angajat ENEL pe care îl vezi cocoțat pe stâlp. Atunci când nedreptatea se răsfrânge asupra unei persoane care are puterea să se apere mult mai scăzută decât a ta, lucruri rele se întâmplă și nu mai judeci rațional. Așa că ce vedem pe la TV că au ieșit locatarii nu știu cărui bloc cu bâtele să alerge angajații ENEL cocoțați pe stâlp, nu este decât rezultatul unor acțiuni și a unui management defectuos.

La mine în zonă nu a mai fost schimbat un cablu electric cred că de peste 20 de ani. De fapt, nimeni din cei pe care i-am întrebat nu își aduc aminte să fi schimbat ENEL ceva vreodată ci numai să repare.

Din fericire, persoanele bolnave care sunt dependente de o sursă de electricitate (fac dializă), au deja comunicat acest lucru ENEL și compania știe că atunci când este solicitată intervenția la domiciliu într-o zonă cu avarie, trebuie să ducă și generator de curent pentru persoanele în cauză.

În concluzie, ce putem face atunci când ninsoarea mai rupe un cablu, transformatoarele se ard sau ENEL se decide să facă lucrări de întreținere în mijlocul viscolului? O reclamație cu solicitarea de a fi ajustat abonamentul pe perioada întreruperii serviciului de furnizare a electricității. Atât ! Nu merge nici golănește, nici bărbătește dar nici cu vorba bună pentru că atâta timp cât ești legat la cablul lor de curent, nu îți poți lua lopățica și să te muți la alt furnizor.  Da, prin afară există cablu comun, furnizor, intermediar, sub-contractor … astfel că poți să jonglezi între ei. Dar nu și pe la noi.

Soluții tehnice alternative există atât la nivel industrial cât și în mediul domestic, doar că sunt scumpicele. Vorbim aici de folii aplicate pe ferestre ce captează energia solară și o înmagazinează pentru a fi folosită ulterior la alimentarea diverselor aparaturi electrocasnice, în mediul rural unde îți permite spațiul poți dezvolta soluții alternative pe bază de centrale eoliene sau panouri solare întinse pe suprafețe largi … dar acestea sunt investiții pe care oamenii nu le consideră utile decât atunci când au deja 48 de ore fără curent electric în casă …

enel

  1. Si ce faci cand, de cinci ani, pe toata durata lunii decembrie “survin incidente urmand a fi remediate in mod operativ”, chiar si de doua ori pe zi? 🙁

  2. Cand raman fara curent incerc sa citesc o carte. E bine-venit si cate o pana de curent. D-abia mai ne cultivam.

  3. Momentan nu am avut probleme cu curentul din cauza zapezii. Nici nu vreau sa ma lase la greu acum cand am mult de lucru pe calculator.

  4. Nu am ramas decat o data fara curent. Noroc ca am un generator de rezerva si eu. hahaha

  5. E bun un generator de rezerva. Nu stii niciodata cand ramai in bezna mai ales pe vremea asta.

    Cristian Iosub