Factura telefonica

În ultimii ani am început să calculăm tot mai atent planul de cheltuieli lunare versus câștiguri. Contabilitatea care și-o face fiecare si modul de administrare a banilor sunt diferite. Scriam într-un articol trecut că romanul este amator de pisicuțe aduse din Germania dar nu are bani sa își înmatriculeze mașina pe RO, in loc sa își ia un Logan.

Suntem 19+ milioane de romani cu 19 milioane de metode diferite de a înțelege valoarea banului muncit.
Vorbeam ieri cu un amic folosind spoofcard, discutam despre voip-uri si alte minuni si la un momendat m-a întrebat cât de bine câștig de imi permit sa am atâtea numere de telefon.

Ei bine aici intervine particularitatea. Pot sa conduc un BMW dar prefer costul unui Chevrolet. Pot sa beau nectare zilnic dar prefer Coca Cola. Pot sa imi iau apa la sticla dar prefer apa de la chiuveta. Pentru bugetele existente nu am considerat momentan necesare cele de mai sus (folosite ca exemple doar).

Insa, nu am sa fac niciodată rabat de la comunicare. Simt nevoia sa comunic indiferent cât de mult timp trebuie sa aloc cautarii soluției optime. Am nevoie de un smartphone care sa aibă in pachet de 1000+ minute pe luna naționale, internet minim 3G. Am nevoie de un Laptop/Tableta, internet fix si mobil. Am fost dispus sa investesc oricât pentru a le avea .

Trăim in medii diferite. Pt mine este extrem de important la nivel psihic sa cunosc ce se întâmpla in jur, sa aflu noutati, sa păstrez legătura cu familia.
Pentru alții insa sunt lucruri mult mai importante. Fără sa denigrez o categorie de munca importantă, dar o “badante” de 50 ani (îngrijorare de bătrâni cu post fix de lucru in casa asistatului) nu are nevoie de iPhone 5, iPad 4 și alte nebuni de genul acesta. Ea are nevoie de un telefon de 20€ cu un digimobil de 4€/lună. Daca rămâne fără minute, folosește telefonul public.

Eu in schimb, sunt dependent de comunicare, telefon (dar nu ultimul model apărut), internet etc, indiferent cât de mult ar costa.

Ideea de a exprima aceste gânduri este ce urmare a discuțiilor interminabile avute in ultimul timp cu diversi italieni care se speriau când imi povesteau de diverse gadgeturi sau servicii iar la final aflau ca le folosisem deja acum ani de zile . De exemplu, meseria de mistery shopper si gadgeturi spy cam sunt noutati pt majoritatea. Noi, romanii foloseam ochelari cu camera video acum 4-5 ani. Totul depinde de domeniul de interes al fiecăruia, pasiuni si anturaj.
Daca eu mă apuc sa fac bomba atomică in subsol , mi se va părea descoperirea secolului. Dar americanii o dădeau acum zeci de ani.

 1. Inteleg foarte bine ce inseamna acel confort psihic, pe care simti ca-l ai, cand vine vorba de comunicarea cu cei dragi, dar si investitia emotionala intr-un provider in care ai incredere….

  Primul pas si cel mai greu a fost cand am constientizat ca ceva e putred cu sumele alocate pt. cele 2 abonamente si ca pot face reduceri semnificative de costuri daca trec pe cartela…
  Solutia de moment: un mic drum intr-un oras cu o oferta regionala, unde am activat o oferta cu 5000/100/100MB, peste care am activat EO Plus 75’cu 1E, apoi inscris in promotia Bonus 2000, adica 20x 100′ nat. la fiecare incarcare online de min. 7E, si uite cum, cu 7E, am acumulat fix 275′ nationale….

  Poate ca plinul facut pt. deplasare plus cheltuielile conexe n-au justificat economia facuta, dar confortul nu se masoara-n bani….. 😀

  Dupa ce am belit niste ochi cat cepele ca am folosit cartela la niste apeluri internationale si m-am ars, gen 40centi/minut, am trecut definitiv pe VOIP, ca alternativa la serviciile scumpe ale operatorilor nostri… Iar functia de Call-back imi vine manusa cand raman fara minute nationale pe cartela sau vreau sa sun international….

  Am ajuns sa folosesc un serviciu hibrid – un sim clasic, de neinlocuit- numarul personal, pe care sunt mai mult sunat si de pe care apelez in limita extraoptiunii (acum folosesc cu succes 100/10′) si servicii voip, mai ales prin Call-Back, pt. restul de necesitati inopinate (cu 5E ai credit 1 an pt. orice tip de apel national/international, la preturi mai mult decat decente)….

  Joaca de a descoperi noi alternative, servicii Voip, s-a transformat intr-un hobby pt. mine si un stres pt. amici/familie, cand ii mai iau pe rand la cate-un mic test 😀

  Cristian Iosub