Cu sau fără licență?

Zilele astea am tot discutat cu un potențial client despre un proiect web și i-am așternut în anexă ce software are nevoie și care sunt costurile. Aici a înnebunit lupu.

Negocierile nu merg întotdeauna cum se așteaptă clientul. dacă s-ar putea, feelancerii ar munci free în timp ce el ar face bani pe spatele nostru râzând că a mai țepuit un fraier.

Ideea este destul de simplă : un freelancer plătește taxe la stat, depune declarația 201 la finalul anului, își tocește degetele pe tastatură, își rupe creierii noaptea încercând să finalizeze proiectul în termenul agreat. În tot timpul acesta, clientul stă liniștit la mare și se bronzează.  Problema vine atunci când pentru un proiect de 3.125 euro, clientul câștigă undeva la 28.000 euro doar în primul an. Din al doilea veniturile cresc, o dată cu vechimea și cunoașterea respectivului proiect de către consumatori.

Românul speculează orice posibilitate : ori să facem fără factură, ori să fac proiectul și plătește el după aceea inclusiv licențele software cumpărate de mine, ori că să facem contract de colaborare dar fără să scriem suma … totul numai ca să nu plătească taxe la stat. Când am văzut că este bagabonțeală de genul ăsta, am zis că e timpul să mă retrag. M-am convins că am făcut alegerea corectă să nu colaborez cu el , după ce mi-a zis că nu are 180 euro să licențieze software-ul cu care urma să lucrez și eventual să îl plătesc eu și mi-i dă el la final . Eu fără licențe nu lucrez. Nu stau să scriu 5-6 luni un modul care costa de exemplu 12 euro. Atâta timp cât există developeri care creează module, componente, teme și pluginuri , nu are rost să mă cac pe mine cu 28.000 euro în buzunar și să muncesc 6 luni ca să scriu un plugin de 12 euro.

Cireașa de pe tort a fost atunci când mi-a spus că ar vrea să mă angajeze un an de zile și mi-a propus un salariu. Eram relativ ok cu chestia asta, prețul era bun. Când i-am cerut contractul am descoperit că el spunea salariul cu tot cu taxele incluse. Atât ale mele cât și ale lui.

Du-te-n *@#!**&$^!% .

freelancing

      Cristian Iosub