Fast Food Mesopotamia din Carrefour Vulcan

Carrefour s-a deschis undeva în spatele Kaufland Sebastian, la 500 metri de Liberty Center. O dată cu mărețul hypermarket, au închiriat spațiu și diverse alte branduri, de la îmbrăcăminte până la electronice.

Cum mi s-au sucit un pic din scurt și nasol planurile și nu am mai plecat în HD weekendul acesta, am zis că ar fi o ocazie bună să mai stau cu familia și să văd urmările deschiderii unui centru comercial după ce s-a dus valul de curioși din primele zile.

 • Pe scurt, unul din geamurile de la ușile de acces este spart (agenții de pază spuneau că de la deschidere de când a fost îngrămădeala)
 • La Domo era o fată bună la toate care îi învăța pe angajați cum să abordeze clienții. Simpatică, suplă, un pui de șef … ceva, dar îmi place că avea blugi Prada (+400€ / perechea)
 • DM este încă în amenajare și nici o șansă să deschidă în următoarea săptămână
 • Tabletele UTOK erau azi dimineață 149 RON și seara erau 199 RON (am vrut să iau și știu sigur prețul)
 • Parcarea era full dar după un tur sigur găsești loc de parcare
 • Carrefour trollează maxim Kaufland pt că una din căile de acces în parcare este fix pe strada de acces în Kaufland.
 • În H&M sunt niște hanorace foarte mișto la 99 RON
 • În Takko au niște hanorace mișto care după ce le-am probat am văzut că mi-au umplut la propriu tricoul negru de scame iar vânzătoarea nu îmi înțelegea nemulțumirea
 • Mesopotamia a deschis un primul fast food în București

Cât timp s-a zbenguit juniorul la Maciu Piciu, am fost să mănânc ceva la Mesopotamia. E drăguț, au mese înăuntru dar și afară, un roll kebab e 10 RON dar sunt amatori total.

Cretineii din management au postat doi angajați cu șorțuri în dreptul ușilor ca să deschidă ușa persoanelor care vor să iasă. Aș invita un manager să stea el plantat 8 ore (minim), să zâmbească și să deschidă ușa clienților. E o practică bună de a fi amabil cu clienții, de a încerca să ajuți deschizând ușa, dar hai să fim realiști: e un fast food, nu restaurant ! Același lucru îl pot spune și despre puștiul care păzea 6 mese, strângea și ștergea mesele … ca cireașa de pe tort să fie schimbarea scrumierei. Adică plătești un gog care să schimbe scrumiera în loc să-l folosești pentru treburi utile și eventual să iasă periodic (din jumate în jumate de ora) afară să vadă dacă e totul ok?

Ce salarii sunt în Mesopotamia sau pe ce criterii s-au angajat gagicile nu știu. Dar experiența mea în calitate de client, privită de un om care a avut în subordine zeci de angajați, mi-a lăsat un gust amar . Au început cu stângul și nu par să dea semne de a înțelege greșelile. Haideți să vă explic la ce mă refer:

Intri în fast food și încerci să comanzi ceva dar te auzi cu greu cu casiera datorită zgomotului făcut de ceilalți angajați, in special de o piticanie cu ochi albaștri. Mică, frumușică, tare în gură, dar proastă cu spume. La o primă vedere, casiera este singura care are ecuson cu numele ei și pare sigură pe mișcări dar ușor obosită rugându-mă să am un pic de răbdare cu comanda că de 3 zile se chinuie să îi învețe pe ăștia mici. Aflu că nu se face cafea la ora 8 seara și înțeleg destul de repede că nu prea avea cine să facă cafeaua deși espressorul părea destul de intuitiv.

Cât timp aștept împreună cu alți clienți să ni se facă kebab-ul, văd cum bonurile clienților se plimbă din mână în mână printre angajați, piticania pare să dirijeze activitatea pe acolo și undeva pe un spatele unui frigider din bucătărie sunt lipite bonurile cu ce comenzi au de făcut. La un momentdat se încurcă și încep să fie livrate pizze mari în loc de medii, unele bonuri deja onorate sunt re-preparate și mâncarea se trezește singură pe tejghea pt că nu aparținea nimănui :), au făcut o salată în plus și în stil românesc (de față cu ceilalți clienți), piticania care dădea ordine prin sală începe să separe varza de salată și de carne și le pune înapoi în vasele din bucătărie… Bine că nu am comandat salată că i-o turnam în cap.

Cireașa de pe tort a fost comanda mea. O gagică, prietenoasă și amabilă, a greșit comanda și în loc de Sprite la 0,25l mi-a pus Sprite de 0,5l și pitica isterică a văzut când i-am spus de greșeală. Ce să vă spun despre reacțiile care au urmat? Părea a fi Xena întruchipată.

Am lăsat-o să se manifeste, să văd cât poate să sufere de ea și mi-am luat bilet central pe primul rând. Timp de 45 de minute am văzut o creatură (păcat că era frumușică foc) care speră să ajungă șefă pe plantație și e în stare să o calce și pe mă-sa cu mașina pt asta. Părea un titirez, plină de energie și se învârtea fără să facă nimic concret. La sfârșit făcea pe caseiera, pe urmă abandona clientul în mijlocul bonului ți se ducea prin bucătărie… 🙂

Acum, taică-miu m-a învățat că nu e bine să bați femeile cu palma ci cu vorba, așa că am răbdat. Și am răbdat. Dar când am văzut că deja îi venea să lăcrimeze de ciudă unei tipe care era chiar ok (dintre cele care serveau), răbdarea mea s-a risipit și m-am dus la piticanie să o întreb un singur lucru: “știi ce este acela un Attrition Rate, cum se calculează și care sunt factorii ce determină un Attrition Rate într-o companie?”

Bine, că la sfârșit mi-am dat seama de penibil, că eu făceam training pe managementul personalului într-un … fast food … cu o pitică isterică. Dar asta e altă poveste. Ideea e că i-am explicat piticaniei care sunt riscurile de a fi înțepată cu colegele ei, potențiale viitoare subalterne:

 • faptul că e lucrător principal, nu înseamnă că e șefă prin fișa postului;
 • frustrările ei asupra modului în care sunt preluate, onorate și închise comenzile, ar trebui comunicate direcțiunii, nicidecum revărsate asupra colegilor ei, nefiind vina lor că nu au în 2014 un amărât de display pe care să fie transmise ca la McDonalds;
 • dacă va continua să facă istericale de față cu clienții, aceștia vor abandona mâncarea. Nimeni nu e obligat să mănânce cu noduri în gât.
 • soluția optimă ar fi să identifice angajații cu probleme, tipurile de probleme la nivel de individ și să organizeze un scurt refresh training cu o ora înainte de începerea turei de lucru
 • dacă va continua să ăși trateze colegii ca pe gunoaie, aceștia vor pleca. Vor veni alții, dar vor pleca și aceia. E ok, ca în 3 luni ajunge manager de fast food, dar cu attrition rate de 80%?

În final mi-am dat seama că vorbeam singur. Gagica atât putea intelectual. Așadar, dragă #mesopotamia, fă-mi si mie pe plac și ajută-mă să mă angajez la tine vreo 3 zile. Promit să învăț și să îmi dau silința. Dar vreau neapărat o tură împreună cu pitica isterică ca să îi lipesc de cap o tigaie. I-am propus și ei varianta asta, dar a spus încrezătoare că în timpul orelor de program nu pot face lucrul acesta. Voi respecta și dorința ei și îi voi lipi tigaie de frunte după ce ieșim de la muncă.

kebab

 1. Gustul si calitatea mancarii sunt lucrurile cele mai importante in alegerea unitatii unde poti hali ceva, in opinia mea, Calitatea- ca sa nu te trezesti cu vreo toxiinfectie iar Gustul- ca sa te faca sa revii.

  N-ai pomenit nimic de gust, doar de probleme de organizare iar la calitate aparent nu scoreaza bine….

  Din perspectiva unui gurmand mai pretentios, ma intereseaza in primul rand calitatea carnii: doar piept de pui sau combinatie cu pulpa, ai gasit si piele prin shaorma, carnea era uscata sau isi mai pastra din fragezime? Ingrediente si condimente fine din belsug/la alegere?

  • Mey, e buna la gust dar cam uscata si cu putine condimente. Pt un kebab la colț de bloc este ok. Pun pe seama lipsei de experiența a angajaților.

  Cristian Iosub