Web Analytics

Fibra optică vs ADSL

Titlul de fapt ar fi trebuit sa fie România vs Italia. Zoltan a fost astăzi la o prezentare UPC a noii infrastructuri Fiber Power UPC. In teste au avut 193 Mbps download (!) si 5,3 Mbps upload. Anunțul făcut pe facebook în timpul prezentării : “Din 1 septembrie viteze de 200 Mbs in 9 orase din Romania prin noua oferta Fiber Power UPC”.

In timp ce România, o tara de mâna a doua, deține viteze astronomice de transfer a datelor prin fibra optică, în Italia te zbați contractual ADSL cu 7,2 Mbps (real 750 kbps) download iar fibra optica aleargă cu 21 Mbps (real maxim 2 Mbps) download.

O fi bine? O fi rău? Unele tari au de zece ori mai multe autostrăzi, dar noi avem de zece ori mai mare viteza de transfer.

Vine si reversul medaliei. Având toate resursele necesare utilizarii Internetului la capacitatea dorita, dețin ceea ce e mai de preț pe lumea asta. Nu petrol. Nu bani. Nu autostrăzi. Ci informatia ! Faptul ca ai acces oricând, oriunde si fara probleme la informație, valorează mai mult decat autostrazile lor care de fapt nici nu sunt făcute de ei sau de UE ci cu buget SUA.

upclogo

Subiecte:

BlogCalatorii

 1. Nu generaliza, nu peste tot in Italia merge prost ADSL-ul.
  Locuiesc in centrul istoric al orasului, am avut cativa ani buni Alice ADSL 7,2mbps (Telecom Italia) si a mers mereu cam cu 6mbps. De doi ani am trecut la Fastweb ADSL 20mbps, o luna a mers pe la 12mbps dupa care a cazut la 6mbps; dupa alta luna am vazut ca inlocuiau niste cabluri pe o straduta intre casa mea si centrala telefonica si in cateva zile si-a revenit netul, de atunci se aliniaza la 20mbps si merge constant peste 16mbps (pe langa speedtest, am torrents si rapidshare in permanenta).

  Alti amici din acelasi oras au experiente diferite, unii injura un provider in timp ce altii il lauda. Depinde de multi factori (linii in bundlling sau nu, dslam-urile din centrala, distanta fata de centrala telefonica, calitatea liniei s.a.m.d.).

  Providerii de aici considera ca nu e rentabil sa arunce echipamentele si liniile vechi si sa puna totul din nou. Pot sa iti povestesc si cum un cartier intreg, nou construit, din orasul in care locuiesc nu a avut ADSL ani de zile… de ce? Pentru ca Telecom Italia a instalat o singura centrala de cartier cu o capacitate limitata, iar ghinionul oamenilor din cartierul ala a fost ca se aflau intre Spitalul Provincial si campusul administrativ al spitalului (unde se afla si “datacenterul” ASL) si toata capacitatea centralei de cartier era ocupata cu legatura date dintre spital si campus. Dupa cativa ani conectivitatea spitalului a fost trecuta pe fibra optica si au inceput sa activeze ADSL in acel cartier. Stiu asta pentru ca am luat parte la schimbarea conectivitatii respective.

  • Eu sunt in Rieti.

   Daca si ADSL si fibra merg la fel inseamna ca “fibra nu e fibra”; daca nu ma insel, Fastweb zice ca daca zona ta nu e acoperita de fibra, te trec pe cupru si e foarte probabil sa ramai pe aceeasi linie pe care erai cu Alice ADSL. Spun asta ca a patit-o un client de-al meu intr-o zona aiurea a orasului, la fel ca amicii tai; pana la urma a trecut la un provider wireless ca sa aiba o vitezaa decenta.
   Vezi ca Fastweb are o pagina ascunsa prin myfastpage unde iti zice ce tip de conexiune ai si la cat e aliniata…

   Ca o paranteza, ia uite ce cum merge fibra de la Fastweb (la birou, nu acasa) http://www.speedtest.net/my-result/2929650881 😀

  • CRISTIAN IOSUB 28 august 2013 at 16:55

   Mă bucur sa aud ca sunt zone apropiate de o conexiune decenta. Din păcate in Florența, Bologna, Siena etc am amici in aceeași situație ca mine. Au schimbat din Alice (TIM) ADSL in Fastweb Fibra dar mai mult de 2 Mbps in download nu scot deși au abonament de 21. Nu știu in orașele mari gen Roma, Milano personal dar am clienti din UK care au trecut pe acolo si la fel se plangeau.

   Tu in ce oraș ești?

 2. @ecstrim, la birou de regula sunt conexiuni de înaltă viteza. Dar oricum stai al naibi de bine 🙂 eu am fost in Udine o săptămâna la o prietena (nu stiu ce internet avea) si se mișca intr-un mod… De iți venea sa iți iei internet pe mobil mai bine. 😉 ai zis bine, depinde de zone. Perugia, de exemplu, plină de cocoașe de camila cred ca e mai prost servita decat Florenta .

 3. […] când discutam despre lansarea Fiber Power UPC de 200Mbps si diferentele dintre tehnologiile folosite in Romania si cele din Italia, am rămas […]

  Cristian Iosub