Fitbit a fost achiziționat de către Google

Tocmai ce îmi luasem noul Fitbit Versa 2 și aș fi vrut să scriu un review despre acesta, dar știrile momentului nu mai sunt despre Versa 2 ci despre faptul că Fitbit a fost achiziționat de către Google.

A circulat un zvon cu câteva zile înaintea anunțului public și acțiunile Fitbit crescuseră de la 3,5 $ (în data de 16 octombrie) la 6,23 $ în data de 30 octombrie. Fiind un experiment, am achiziționat undeva la 24 acțiuni prin luna august, cu numai 88$. Astăzi, acțiuni Fitbit pot fi achiziționate prin Revolut la peste 7,10 $ și continuă să crească. Fitbit s-a listat în iunie 2015, cotația maximă a acțiunilor a fost de 51,64 $ pe 5 august 2015, iar minimul istoric a fost de 2,81 $ în august 2019. Prețul mediu al ultimului an a fost 4,92 $.

Suma tranzacţiei se ridică la 2,1 miliarde de dolari și Google spune că această achiziţie este ”o oportunitate de a investi şi mai mult în Wear OS, precum şi de a introduce dispozitive wearables produse de Google în piaţă”. Conform înţelegerii, Fitbit va intra în totalitate sub tutela Google (o situaţie similară cu cea a companiei Nest). Întreg procesul de achiziție ar trebui să se încheie în 2020.

Fitbit a anunţat însă că ”datele de sănătate ale utilizatorilor nu vor fi folosite pentru reclame ale Google”, menţionând că securitatea clienţilor săi rămâne în continuare o prioritate. Achiziţia Fitbit este o mutare logică şi foarte utilă pentru că Google va beneficia de know-how-ul unei companii aflată de mult timp în industria dispozitivelor wearables, şi va putea dezvolta în sfârşit acel Pixel Watch despre care se zvonea la fiecare lansare de hardware Google din ultimii ani.

Google nu a reușit să se impună pe piața smartphone-urilor, deși a lansat sistemul de operare WearOS, iar achiziția unui jucător atât de important poate schimba totul. Pentru Fitbit, intrarea în Google îi poate da șansa să-și crească vânzările semnificativ. Fitbit are în lume 28 de milioane de utilizatori și spune că până acum a vândut peste 100 de milioane de device-uri.

Trimestrul trecut Fitibit a vândut 3,5 milioane de dispozitive, ceea ce o pune pe locul patru la volume, după Xiaomi, Apple și Huawei. Cota de piață este de 10%, iar livrările au crescut cu 32% față de 2018.

În luna iulie a acestui an, Fitbit își redusese estimările de venit pentru 2019, dând vina pe vânzările dezamăgitoare ale ultimului său smartwatch, Versa Lite. Ulterior, în luna august, Fitbit a semnat un contract cu Guvernul din Singapore pentru a furniza brăţări de fitness şi servicii în cadrul unui program de sănătate care ar putea să se extindă până la un milion de utilizatori. Tot în luna august, Fitbit a lansat un nou smartwatch, Versa 2, care include asistentul vocal Alexa, precum şi posibilitatea de a face plăţi online şi stocarea de muzică pe dispozitiv.

Comunicat de presa
Pe 1 noiembrie, Google a lansat un comunicat de presă ce confirma achiziționarea Fitbit (blog.google/products/hardware/agreement-with-fitbit), dar și intenția de a păstra echipele de dezvoltare Fitbit ce au construit un produs atât de bun.
      Cristian Iosub