Flash Mob Firenze, 14 februarie 2013

Flash mob Firenze contro violenza donne 14 febbraio 2013
Giovedì 14 febbraio, si terrà anche a Firenze “One Billion Rising“, un flash mob globale per dire basta alla violenza sulle donne. L’iniziativa si svolgerà dalle 15 in piazza della Repubblica e in piazza santo Spirito alle 19. Partecipano 13,000 organizzazioni mondiali da Amnesty International a Emergency, aderiscono attivisti, artisti, ministri, leader di movimenti sociali, attori come Robert Redford, Jane Fonda, Anne Hathaway, personalità come dal Dalai Lama ad Alveda King, nipote di Martin Luther King. Si celebra il 15° anno del V-Day, ideato dall’attivista e scrittrice americana Eve Ensler per denunciare la violenza sulle donne.“

[Sursa]

Ca tot omul zic să mă duc să văd vestitul flash mob despre care știa un întreg oraș. Proastă alegere. Singura chestie bună cu care m-am ales au fost niște gogoși de 2.5€ dintr-un târg al ciocolatei alăturat.

Ceea ce nu înțeleg mulți este că nu tot ce vedem pe YouTube se transpune și în viața reală așa ușor. Zilnic văd în jurul meu o confruntare internă dintre practicile americane și cele autohtone. Toți iubesc stilul american de viață și produsele lor, dar când îi întrebi sunt antiamericani. Azi am auzit de vreo 10 ori că va fi cel mai mare flash mob al Italiei, ca va fi copiat după altele americane. Deci ca să îndobitocești turma, e suficient să spui că e rețetă preluată de la americani.

Teoretic trebuia să înceapă la ora 15:00 dar au mai întârziat 15 minute. În jurul meu erau numai persoane de vârsta a 3 a și copii care cred că aveau liber de la școală astăzi dar mai mult de clasa a VIII-a nu erau sigur. La un momentdat zăresc un cuplu care se antrena pe pași de tango. Deja simțeam că va fi ceva frumos să văd pensionarii dansând tango, dar eram curios și cum se vor descurca copiii. Am făcut câteva poze cu jena având un Olympus 720 cu zoom de 26x (dar am formatat cardul cand am ajuns acasa aiurea pt ca laptopul meu se duce pe zi ce trece si da rateuri grave)pentru că în jurul meu cel mai ieftin aparat era vreo 2000€.

Ora 15:15, o fătucă urcată pe suportul unui stâlp începe să dea din mâini și nu mă prindeam care e ritmul. De fapt, muzica era în spatele ei de la o boxa ieftină încât să audă doar ea. În jur, copiii încearcă sî țină pasul și nu reușesc. Chinezii deja încep să râdă și se bagă în seamă cu una care părea a fi organizatoare. Supriză: oamenii nu au avut antrenamente, li s-au dat niște foi și au văzut niște video-uri pe facebook. La asta s-au rezumat în a organiza un flash mob.

Jalnic. Jenant. După 5 minute de făcut de râs, oamenii deja încep să plece iar una din organizatoare se ruga de ei să mai rămână, dar fără nici o șansă. Fumez două țigări, fac niște poze la Carabinerii care asigurau liniștea și disciplina și văd o copilă cu un aparat foto + microfon pe jack că tot lua interviuri. Mă rog să nu ajungă și la mine , având în vedere că nu sunt diplomat și i-o zic pe aia dreaptă, dar mă ajunge din urmă. Săraca făcuse peste 10 interviuri fără sunet pentru că avea intrare de 3.5 iar jackul de la microfon era de 2.5 iar acum venise să îmi ia și mie interviu. Adică eu dau din plisc și apoi ea pune vocea altei persoane peste mine. No chance baby !

În final au mai încercat ei ceva de genul unui dans dar din nou muzica era auzită de 30 de persoane care dansau în fața unor camere de luat vederi fără sincron, fără ritm, fără nimic. Doar ca să dea pe youtube bine. Dacă mă apuc să fac colaj și să suprapun voci, muzică etc de la 8 camere video câte numărasem, facem ceva frumos. Dar realitatea le cam dă peste bot.

Așadar, de ce ar încerca unii să îi copie pe americani fără nici măcar să se antreneze pt flash mob? Mă gândesc, că dacă tot te duci să iei autorizații de la primărie, dacă tot investești timp și bani în organizare, nu poți să te duci în parc seara să te antrenezi cu 2 zile măcar înainte de flash mob? Era o tanti cu un cadru metalic după ea. Ce dans putea să aibă alocat femeia aia?

Ca încheiere rămâne dilema motivului unui flahmob. Una este să facem de fun un flash mob pt distracție și alta e să îl dedicăm luptei împotriva violenței femeilor. Pe bune că știau copiii ăia de a V a care erau cu profesoara după ei ce e aia violență domestică? Sau băbuța cu cadrul metalic de mers, ieșea să lupte împotriva violenței când ea ar fi bucuroasă să mai prindă măcar un Crăciun?

Morala : Nu tot ce vedeți la TV este aplicabil și în viața reală la fel de ușor.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e7UaLOvT9S0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4PYSFQvO0mg[/youtube]

      Cristian Iosub