Folosirea statiilor radio CB in Italia

Astăzi mă decid ce stație radio CB de 27 Mhz îmi montez pe mașină, dar înainte de toate trebuie să iau legătura cu autoritățile locale pentru update-uri legislative pentru că din câte văd trebuie să dau cu subsemnatul mai mult ca primarul pe acte. Conform art. 145 din Codice delle comunicazioni elettroniche, trebuie să plătesc o taxă anuală de 12€ pentru citizen band, dar trebuie văzut unde. În anumite referiri la articol este scris că la  Tesoreria provinciale dello Stato, în altele este scris că se achită la poștă.

 

Partea cea mai criminală este că :

“La stessa prassi (si può fare sullo stesso modulo) vale anche per l’uso di apparati PMR446 (le piccole ricetrasmittenti che si trovano nei supermercati a pochi Euro alla coppia).”

Adică legea nu face diferența între o stație radio de buzunar care se găsește în supermarket și o stație radio de TIR cu antenă de 1.8m 🙂

Frumusețea abia acum vine :

  • Legea nu permite să ai o stație radio pe citizen band cu putere mai mare de 4.5 watt, în condițiile în care una medie are 10-15 watt iar cele care îmi plăceau mie aveau 20watt. Problema e că dacă te toarnă poliția municipală e nasol, mai ales că eu devin țintă sigură când or să vadă antenă pe Chevrolet Aveo. Umblă povești cum că ți-ar confisca stația, dar legea prevede în schimb amendă de la 24€ la 360€ pentru porto abusivo di stazione trasmittente , depinzând ca în orice altă încălcare de lege, de cât de mult se umflă mușchii pe contravenient.
  • Cum se aplică legea pentru un transportator care doar tranzitează Italia? Să spunem că intră vineri seara în Italia și iese luni dimineață. Și dacă ar vrea, tot nu ar putea plăti taxa de transmitere.
  • Legea obligă cetățenii să plătească taxa de 12€ (mică din punctul meu de vedere) până la 31 ianuarie 2013 chiar dacă vorbim de prima plată, nu de reînnoirea autorizației. Dacă te trezești abia după 31 ianuarie că vrei să plătești taxa, mai adaugi penalizări de 0.25€/lună. Adică eu acum ar trebui să plătesc penalizări de 0.5 € că nu m-am gândt din timp că voi folosi CB 🙂

Fără a fi negativist, dar am eu impresia sau legile astea chiar sunt ilogice? Nu contest taxa ci modul de aplicare a legii. Pt tranzit nu ar trebui să se aplice de exemplu. Azi mă proțăpesc în față la brigada rutieră să discutăm mai pe larg și revin cu lămuriri.

De la 01 ianuarie 2013, Elveția a scos taxa de utilizare a CB, după ce o introduseseră înițial prin 1998.

      Cristian Iosub