Fotografii de la locul de munca

Discuțiile cu angajații în care se vehiculează diverse variante despre cine și ce ar fi trebuit să facă atunci când apare o problema sunt contraproductive și consumatoare de timp pentru un manager. Vânarea vinovaților nu servește de fapt nevoia concretă de a găsi o soluție. Aici intervine conștientizarea unui fapt care deși de bun simț este mai puțin evident: faptul că un angajat are responsabilități nu înseamnă că este și responsabilizat. Cu cât gradul de control exercitat de manager este mai mare, cu atât este de așteptat ca implicarea reală și ca atare responsabilizarea celui coordonat să întârzie să apară.

Daniel Bichis scria despre frica și motivarea echipei :

Exista un adevar simplu, care este adesea uitat: motivarea este un proces subiectiv, ce se desfasoara in interiorul fiecarei persoane, prin corelarea mai multor valori si convingeri in vederea sustinerii deciziei de a face (sau a nu face) un anumit lucru. Bunica imi spunea: „poti duce calul la apa, dar nu-l poti obliga sa si bea!” In mod similar, adevaratul rol al managerului este acela de a crea conditiile pentru ca angajatii sa-si poata asuma responsabilitatea automotivarii si de a le oferi periodic resursele pentru a-si reincarca „bateriile motivationale”.

A face sau a nu face fotografii la locul de muncă într-un call center? Asta este întrebarea oricărui angajat experimentat. Din păcate puțini angajați au și responsabilitatea locului de muncă.
Nu este suficient să ajungi în top 10 agenți call center ai anului. Nu este suficient să lucrezi ore suplimentare. Este necesară responsabilizarea angajaților.
Discuția veșnică despre facebook îi lasă reci pe majoritatea arătând cu degetul către drepturile la locul de muncă pe care dacă le este refuzat se desfac precum parașuta prin ziare.
Responsabilizarea angajaților și implicit performanța organizației rămân veșnice probleme ale departamentelor de resurse umane.
Exemple de iresponsabilitate sunt nenumărate, dar în acest articol am să îmi îndrept atenția către utilizarea resurselor online la locul de muncă. Foarte multe companii au implementat deja un set reguli etice la locul de munca. Altele utilizează un regulament de ordine interioară.

Cert este că sunt foarte puțini angajați ce înțeleg substratul acestor reguli. Vina aparține în egală măsura atât managerilor deoarece utilizează puține resurse de timp și implicare precară în a explica întreg procesul unui angajat, dar și angajaților ce au acele „baterii motivaționale” descărcate.

Nu este nicidecum vorba de o rea voință. Este vorba doar de a avea capacitatea intelectuală să înțelegi jobul, compania și riscurile.

Revenind la topicul inițial, există în marile companii (500+ angajați) din România un document semnat la angajare ce poartă numele de Acord de Confidențialitate. Este un act semnat la fel de important ca și contractul de muncă deoarece conține drepturi, obligații și repercusiuni asupra faptelor. Este un document ce implica toate departamentele interne plecând de la IT ce este obligat să asigure companiei toate resursele necesare exercitării în condiții optime a lucrului fără a încălca acel acord și ajungând până la departamentele de Legal ce pun în mișcare  pârghiile și apasă butoanele necesare atunci când acordul este încălcat.

În orice societate respectabilă din România este interzisă fotografierea la locul de muncă fiind indicat conform legislației lucrul acesta la intrarea în clădire sau într-un loc vizibil angajaților și vizitatorilor.

Riscurile publicării pe facebook a unei fotografii nevinovate de la locul de munca sunt imense. Trebuie avut grija, selectat exact de fotografie dorim să fie partajată chiar dacă facem acest lucru într-un cadru restrâns de prieteni. Ideea de rețea de socializare, cont privat, acces limitat etc este eronata. Atâta timp cât un document sau o fotografie sunt găzduite pe un server conectat la rețea, atunci este găsibil/downloadabil/utilizabil. Totul depinde când și cum.

În exemplul de astăzi o să prezint o singura fotografie făcută în call center-ul unei societăți de asigurări (în întreg setul există exemple mult mai edificatoare dar am ales-o pe cea mai light). Fotografia este nevinovată aparent. Avem o domnișoară ce își prezintă noua coafură. Este fericită că a dus-o iubitul în Italia moment în care și-a făcut și o schimbare de look. După ea se mai iau și câteva colege. Rezultatul este inevitabil, având la un moment dat cinci mândre în fotografii și toate cinci cu cozi de marinar pe cap. Este exact tipul de poza daily.

Am discutat chiar astăzi cu un amic ce lucrează ca Security Analyst în  cadrul unei companii de top din România, i-am prezentat un set de fotografii iar în zece minute deja aveam o discuție interactivă pe baza aplicațiilor ce sunt utilizate de call centerele respective, de userele aflate în top bar, de adresele web accesate, de documentele aflate pe birouri si numerele de înregistrare vizibile în fotografii, tehnica de calcul folosită, etc.

Toate aceste date pot fi folosite de către o persoană rău voitoare. Nu detaliez public modalități, beneficii, istoric.

Folosirea unei terțe persoane mi-a oferit încrederea că sunt companii ce pun preț pe observarea detaliilor din fotografiile de la locul de muncă. Nu sunt ultimul mohican  în această poveste ceea ce îmi conferă o senzație de liniște oarecum.

Așadar, ești sigur că vrei să publici pe facebook o fotografie de la locul de muncă?

  1. […] discutat despre asta destul de mult într-un articol mai vechi aici, dar mulți citesc puțini rețin. Drept urmare se mai găsește câte unul altul să se pozeze cu […]

    Cristian Iosub