Frica spaniolilor de automatizare și viitor

Un tribunal din Las Palmas de Gran Canaria a declarat abuzivă demiterea unei contabile cu vechime de 13 ani dintr-o multinațională , pentru a fi înlocuită cu un program informatic sau bot de gestiune care îndeplinea sarcini între orele 17:15 și 6:00 în zilele lucrătoare și lucrează 24 de ore în timpul sărbătorilor.

Automatizarea prin ‘boți’ sau roboți, cu singura scuză că scade costurile, reduce dreptul la muncă în favoarea creșterii libertății companiei”, a argumentat judecătorul în decizia sa.

Hotelul va trebui să reîncadreze angajata în termen de cinci zile. Hotărârea, ce poate fi atacată cu recurs, vizează o ramură a companiei Lopesa, cu sediul în Gran Canaria, care numără peste 4.000 de angajați. Lopesa este prezentă în diverse sectoare, precum turism, construcții, imobiliare, agrement și servicii.

Oamenii se tem de ceea ce nu înțeleg, deși estimările spun că 85% dintre meseriile ce vor exista în 2030 nu au fost încă inventate. Roboţii ne vor înlocui în unele activităţi. În avocatură sunt deja programe software (cum ar fi cele de la Kira Systems – Machine Learning Contract Search, Review and Analysis) cu soluţii care reduc timpul de documentare cu 60%, incluzând scanarea documentelor şi identificarea celor mai relevante argumente.

Totodată, roboţii au înlocuit omul în lumea submarină, în parcările marilor oraşe, în firmele de securitate. Prototipuri funcţionale de roboţi chirurgi au apărut în octombrie 2017. Au apărut deja reţelele de roboţi multifuncţionali în restaurante complet automatizate, fără chelneri sau bucătari.

Dar spaniolii se sperie de un amărât de bot de gestiune …

 

automation
Recomandarea săptămânii
Gazduire web
  1. Pai cine a zis ca spaniolii sunt inteligenti?! 🙂

    Cristian Iosub