Ce fumează marketingul de la Flanco?

Acum câțiva ani eMag făcea o mișcare interesantă de marketing simulând o eroare de soft care a dus la scăderea extrem de mult a prețurilor . eMag și-a ținut promisiunea atunci și a livrat produsele.

De atunci au început să apară problemele de soft și la celelalte magazine online cu diferența că nu mai livra nimeni produsele. Anul acesta a fost unul să spunem ciudat pentru departamentele de marketing ale magazinelor online alegând metode disperate de promovare, care au dus de foarte multe ori la scăderea vânzărilor și pierderea încrederii clienților în acele magazine.

f64.ro anunța vânzarea companiei către … Moș Crăciun. Angajatul 2Active care a venit cu strategia asta cred că nu își va mai găsi un job nici la polul nord. Problema e că în situația lui ar fi majoritatea celor care își vor trece în curriculum experiența 2Active sau f64 pt că poate consumatorul uită. Dar cine lucrează în HR nu va uita 🙂

Astăzi a venit rândul lui Flanco să se apuce de măgării pe banii clienților. Nu vorbim de 1 RON ci de sute de milioane de RON. Există două ipoteze pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi pe siteul Flanco.ro :

  • Fiind criză economică, Flanco nu și-a mai permis să plătească salarii decente celor care administrează CMS-ul site-ului și a angajat foști absolvenți de licee industriale fără BAC. Un Dorel s-a jucat pe site și importat greșit prețurile la foarte multe produse extrem de scumpe.
  • Un Dorel a vrut să facă bani cinstiți și a modificat prețul de la un produs ca să poată să îl achiziționeze gagică-sa. Fiind fricos în viața de zi cu zi dar curajos în spatele tastaturii, a modificat prețurile de la mai multe produse ca să simuleze o eroare de import.
  • Flanco e în cădere liberă într-o piață competitivă . Simțind că pe muncă cinstită vânzările nu vor crește, s-a apucat de măgării. Asta e partea care îmi place , că toți vor să crească vânzările de parcă salariile ar crește și ele în fiecare an. Ei bine, terenul este deja pregătit prin pagina de termeni si conditii de pe site unde aflăm că “SOCIETATEA nu considera in nici un moment o COMANDA neconfirmata ca avand valoarea unui CONTRACT” si ca “Pentru a fi aplicabil pretul produsului trebuie sa fie sincer si serios. Astfel, SOCIETATEA atentioneaza asupra faptului exista cazuri cand, ca urmare a unor disfunctionalitati ale SITE-ului sau erori, pretul afisat pe SITE poate sa nu fie cel real. In aceste cazuri, SOCIETATEA va informa CLIENTUL asupra pretului corect.“. Deci v-ați prins? Prețul trebuie să fie sincer 🙂 . Dar și serios 🙂 . În plus, pe site pot apărea erori deci comenzile chiar dacă sunt plătite cu cardul anticipat, pot fi anulate și vor returna banii clientului.

Pentru cine nu este la curent cu șirul evenimentelor, pe Flanco.ro au fost azi o grămadă de produse reduse chiar și cu 100.000.000 lei vechi ! Nu am făcut print screen la toate ci doar la un produs care mă interesa. Dar a fost un televizor de 12.000 ron la prețul de numai 2000 ron. Faza mișto e că au fost câțiva care l-au cumpărat 🙂 Așa se întâmplă și cu televizorul din imaginea de mai jos. Prețul original era de 6.899 ron și astăzi se putea cumpăra cu doar 1.599 ron. Adică Flanco, prin acțiunile lui, a transformat un preț nevinovat într-unul nesincer și neserios. Toate comenzile vor fi inevitabil anulate și banii restituiți.

Dar acum se ridică întrebarea : de ce? De ce ar aplica o asemenea strategie de marketing? E ușor să spunem că a fost o eroare de import, dar importul acela se pare că a fost doar la produse extrem de scumpe unde diferența de preț era evidentă și prețul era automat unul nesincer (ca să folosesc terminologia flanco). Au fost scăzute doar produsele de zeci și sute de milioane de lei vechi, dar nu s-a atins nimeni de tablete sau telefoane. Pentru că valoarea acestora era mică și prețul nu putea fi considerat nesincer precum în cazurile de față.

În concluzie, scădem prețurile la produsele extrem de scumpe, oamenii intră, cumpără câte ceva și își aduc aminte de Flanco iar apoi anulăm comenzile. Ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic și zâmbim fericiți când ne uităm pe traficul de pe site. Păcat însă că e fără conversie. Clienții a căror comenzi vor fi anulate am un feeling că nu vor mai cumpăra ever de la Flanco având în vedere experiențele de astăzi.

Reclama negativă este tot reclamă, dar când este afectat clientul așteaptă-te să ți-o iei la m@%e !

Televizor

  1. Salut. Sunt printre cei care au cumparat ceva prin eroarea lor si am fost sunat de o duduie de la flanci sa-mi zica ca e pretul gresit si blablabla dar i-mi da un voucher de 200 lei ca sunt clientul lor !!!! Deci taxa de ” tine-ti gura”. Le-am spus ca in 2 zile ma duc la opc , azi astept mail sa vad ce mai zic

    Cristian Iosub