Găinării: Kendo.ro

Kendo este un magazin online de unde poți cumpăra portofele cu port acte cu sigla autoturismului si numărul de înmatriculare lipite pe copertă. Au un video de prezentare drăguț în care arată cum imprimă pe portofel și ce dă impresia de luxury.

Nu știu după cât timp se va deslipi sigla de pe portofel că nu am folosit, dar mi-a atras atenția faptul că Dorian Popa a făcut un clip de prezentare pentru aceste produse și știm din experiențele recente că banul dictează indiferent cât de dubioasă sau ilegală este afacerea (vezi cazul Push Bio).

Cine a făcut siteul kendo.ro l-a făcut în ciuda utilizatorului, astfel că în consolă e plin de erori, javascriptul merge doar când vrea el pe Safari și nu reușeam să văd prețurile produselor. Zic să încerc formularul de comandă că poate mi-o da un preț până la final. Ajung eu până la ultimul pas, înainte de a finaliza / confirma plata și am văzut că portofelul pentru bombardieri era 199 lei. Zic pas și închid fereastra.

A doua zi, îmi scrie cineva de la ei pe Whatsapp (!) rugându-ma să confirm marca autoturismului și numărul de înmatriculare. Mno, nu stau eu bine pe juridic dar politica lor de confidențialitate are Lorem Ipsum de sus până jos, deci joc de glezne cu datele celor care completează formularul unei comenzi dar nu finalizează comanda. Am încercat să aflu ce număr avea comanda mea dar am impresia că duduia care chat-uia pe Whatsapp înțelegea mai repede rusa în loc de română. (găinărie #1)

Până la urmă am găsit în istoricul de navigare adresa url din procesul de comandă și chiar dacă eu nu am apăsat pe finalizează comanda, ei au înregistrat-o. Practic ei stocheaza cart-ul, nu checkout-ul. ntz ntz aici pe prelucrarea datelor cu caracter personal și definițiile din termeni și condiții.

Nu intrăm în detalii, din ce am înțeles baza lor de date de clienți ar fi fost accesată de persoane neautorizate iar Kendo nu a notificat nici Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal dar (cel mai important) nici pe proprii clienți. (găinărie #2). I-a intrebat cineva dacă este adevărat și au negat cu vehemență totul ca într-un final să spună că a fost o eroare. Da, așa zic unii la vulnerabilități divulgate și nepatch-uite cu saptămânile: eroare. Eroare cum arata cart-ul (nu checkout-ul) 1 si 2.

Ca orice business de succes care se respectă, echipa de dezvoltare (adică programatorul) este din Chișinău și acolo știm că probabil prind foarte bine promoțiile acestea cu timp limitat. Pe site apare mereu o reducere 33% și mai sunt numai câteva ore din ofertă (găinărie #3). Și care nu prea le are nici cu certificatul de securitate că tot pune certificate de la alte siteuri (1 și 2). Probabil articolul acesta nu merita efortul de a fi scris dacă găinăria asta nu era și ilegală.

Într-un articol de pe avocatoo citeam despre cum consumatorii sunt induși în eroare prin exagerarea economiilor și insuflarea falsă a sentimentului de urgență. Adică un articol unde descrie exact ce face Kendo. De regulă clienții nu reclamă la ANPC practicile comerciale neloiale și pe asta probabil se bazează și Kendo.

Uniunea Europeană a emis chiar și câteva ghiduri pe tema practicilor comerciale neloiale (link) în care condamnă falsa utilizare a ofertelor limitate.

Și totuși, Cristi, de ce este ilegal faptul că pe site este menționat că mai sunt câteva ore până la sfârșitul ofertei? De ce ești om rău și te iei de oameni? Pentru că sunt încălcate două legi.

Ordonanța de Guvern nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, articolul 35 specifică clar faptul că Orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. În cazul nostru este redus ca la Altex, 300 zile pe an pentru că din data de 10 iunie până în prezent s-a resetat counterul la fiecare 24 ore (link). Deci reducerea de 33% nu se aplică raportat la cel mai scăzut preț practicat în ultimele 30 zile, ci ei o raportează în permanență la un preț pe care ei îl consideră ca fiind de bază.

Separat de topic, mai știu eu un comerciant cu produse din Dragonul Roșu, care au costat 5 lei și le vinde pe site cu 99 lei redus de la 299 lei.

În același timp, legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii definește practicile comerciale înșelătoare în articolul 6: O practică comercială este considerată ca fiind acțiune înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:

d) prețul sau modul de calcul al prețului ori existența unui avantaj specific al prețului;

Ceea ce face Kendo este sa afișeze că a expirat oferta numai dacă te prind ultimele secunde din ofertă pe site. În practică, timerul este definit de cookie și dacă ești la prima vizită pune default un timer de 44 minute (să pară că era pe terminate). Dacă vreți să vă jucați cu nervii lor, puteți să ștergeți din cookie-uri (din developer tools) unul câte unul cu refreh 🙂

Statul în casă și dorința românului de a face bani rapid naște de multe ori fenomene precum Kendo. În trecut am interacționat destul de mult cu antreprenori asiatici și ce am apreciat foarte mult la poporul chinez (și aici mă refer la antreprenorii mici si mijlocii, nu la companii) este faptul că nu caută să se îmbogățească rapid, să ia cea mai mișto mașină rapid ci totul se face etapizat, în timp, chiar si cu efortul a câteva generații. Aș greși să zic că noi, românii, suntem speciali ci aș extinde la nivel cultural ca europeni că avem problema îmbogățirii rapide, a boom-urilor financiare și business-urilor pe termen scurt.

 1. Bravo boss, pai eu comand ca sa imi plece pe urma datele pe net? Mai bine nu si stau cuminte cu datele in tara mea, nu pe la rusi

 2. Au picat siteul kendo.ro :))))))))) Probabil au vrut sa repare si l-au crapat de tot

 3. Bună ziua! Vă scriu din numele echipei Kendo.

  În primul rând, Cristian Iosub, vrem să vă mulțumim pentru o astfel de analiză minuțioasă, apreciem mult toate aceste sugestii și vă suntem recunoscători.

  Adevărul e că prea mult ne-am axat pe calitatea produsului, iar pentru partea de IT și Marketing am lucrat cu echipe din outsource care se presupune că trebuiau să fie profesioniști. Recunoaștem că acest proces este în continuă îmbunătățire și spre perfecțiune tindem, chiar dacă nimeni nu ajunge la ea. De ieri și până astăzi am lucrat intens la aceste erori, intenționăm să schimbăm și echipa de IT și agenția media.

  În cateva ore vom notifica toți clienții noștri despre breșa din baza de date, la fel și Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, vom anunța într-un post pe pagina de facebook.

  In spatele Kendo este foarte mult efort, muncă și dorința de a dărui emoții plăcute prin produse personalizate. Ideea noastră nu este de îmbogățire rapidă, ci de business sustenabil care să aducă cât mai multe locuri de muncă, profit și de aici si taxe la statul în care locuiți, Cristian. Nu credem că au loc aici discuțiile despre țara din care e creat un site sau de unde lucrează echipa de vânzări, mai ales în condițiile de aplatizare a economiei mondiale.

  Dacă intențiile noastre nu sunt așa evidente, atunci mai avem de muncit și asta intenționăm să facem în continuare.

  Multumim încă o dată!

  • Buna Ina Kendo,
   In continuare numiti erori niste confogurari ce au un scop precis si nu au aparut dintr-o eroare ci asa a fost dezvoltat cu buna stiinta aplicatia voastra.
   In concluzie, inteleg ca lucrati intens la rezolvarea:
   – publicarii intentionata a datelor persoanle ale clientilor vostri
   – unei politici de confidentialitate unde sa fie explicat faptul ca incepeti sa colectati datele chiar daca un utilizator nu a finalizat comanda
   – multitudinii de pagini 404 sau lorem ipsum
   – counterului ce am argumentat cu extras din lege ca este intr-o zona gri a legalitatii (din ce am inteles sunt voci care ar fi depus deja reclamatie ANPC)

   Astept cu interes anuntul utilizatorilor mai ales ca am vreo 3 adrese email ale unor cunostinte in baza voastra.

   thnx

 4. chiar ma miram ca am intrat de pe telefon si oferta mai avea 43 minute si ceva apoi cand am intrat peste ceva timp de pe laptop avea tot 43 minute si ceva. e momentul acela cand toate frustrarile adunate prin mizerii de genul asta s-au adunat si dau cu bocancul pe gatul primului pe care il prind. in cazul de fata kendo e victima colaterala pentru practica asta din industrie pe care o vedem de ani de zile si tocmai am terminat de scris un mail la ANPC.

 5. […] ce a scris Cristian Iosub despre Kendo, care resetează contoare anapoda, am descoperit în cercetările mele de marketing […]

  Cristian Iosub