Găinării: mobilfox.com

Mobilfox.com/ro/ este un site ce vinde huse cu diverse inscripții, transparente sau chiar și personalizabile pentru o gamă limitată de telefoane mobile. Gama este totuși una interesantă, adresată celor cu venituri mari și medii, deci nu vom găsi huse pentru Allview ci de pe la un iPhone 7 în sus.

Pe la jumatătea lunii septembrie mobilfox a lansat în România siteul de unde pot fi cumparăte produsele, campania fiind însoțită de review-uri din partea mai multor influenceri. Mariciu atrage atenția aici și face comparație chiar cu PushBio. Bine, de lansat nu au lansat un site nou ci au adăugat traducere într-o semi română pe siteul deja existent ce are extensia .com.

Titlul nu este întâmplător și chiar cred că ceea ce fac sutele astea de magazine apărute peste noapte cu sedii prin Ungaria si Slovacia este o găinărie. Niciodată nu am cumpărat ceva de pe internet, de pe un site pe care nu îl cunosc, fără să verific credibilitatea site-ului. Chiar și atunci când se lansează cu fanfară prefer să aștept o lună – două, să văd reacții și abia apoi le acord o șansă.

Mai țineți minte scandalul cu Fabrica de Țepe Discounturi din 2014? Schema e simplă, nu e nimic nou sub soare.

Totuși este ceva ce mă nelinistește la mobilfox.com. Sunt mult prea multe semnale de alarmă încât este imposibil să iau ceva de la ei viața aceasta.

 1. Cine recomandă site-ul mobilfox.com în România? Vorba lui Mariciu, pe Facebook este măcel în secțiunea de comentarii și zero reacție din partea firmei. O singura cunoștință pare să fi cumpărat de la ei. Omul a comandat fără personalizare, transparentă și full shock. I-a venit cu desene pe husă, alt model (grip) și de o calitate a lipiturilor îndoielnică. Noroc că e antreprenor și nu simte 80 lei 🙂
 2. Ce date de contact sunt afișate?
  • Pe Facebook avem adresa romania@mobilfox.hu și singurele postări sunt de la lansarea site-ului. Deci canalul de social media este unul abandonat.
  • Pe site nu există o pagină de contact!
  • Există o pagină, dubioasă din punctul meu de vedere, numită kapcsolat (relație din maghiară) unde sunt trecute alte date față de cele din social media. Aici avem adresa email romania@mobilfox.com . Ați prin schema? Date diferite, în locuri diferite. Clientul e confuz, nu știe unde să scrie, unde să reclame, cu cine să vorbească și nu are niciun număr de telefon sau modalitate de a lua legătura real time cu vreun reprezentant mobilfox. Dar vedem totuși, poate avem răspunsul în celalalte pagini din website.
  • Pe pagina numită gyik (FAQ din maghiară) aflăm că adresa unde se pot trimite produsele retur este una din Budapesta (1151 Budapest, Mélyfúró u. 3/A, D épület 4.). Nu mă pricep eu la căutat pe Google dar la adresa respectivă sunt niște hale industiriale. Faur-ul de la noi e parfum.
  • Partea dragută este în pagina adatvedelem (protecția datelor) unde sunt înșirate haotic mai multe adrese, țări diferite, date de contact diferite, alături de o traducere făcută într-o română cum nici în clasa a IV-a nu reușeam să o stâlcesc atât de tare. Este un masacru al limbii române în pagina aceasta. Partea interesantă este că masacrul este intenționat!
   • Aflăm numele firmei: Datele dumneavoastra personale vor fi utilizate de câtre MOBILFOX s.r.o.
   • Aflăm cine este DPO: poţi contacta responsabilul cu protecția datelor MOBILFOX s.r.o. prin următoarele modalități de contact: L. Kossutha 1270/101, 077 01, Kralovsky Chlmec, Slovakia. și pentru că este o persoană importantă, nu poate fi deranjată telefonic sau prin email, astfel că singurele date de contact momentan sunt cele ale adresei postale. Căutați în Google Maps ce am bolduit. I dare you! 🙂
   • Spre finalul paginii apare o frază care anulează jumatate de pagină: Reclamarea la oficiul de protecţie a datelor: Dacă aveţi o problemă cu gestionarea datelor MOBILFOX s.r.o., contactaţi responsabilul nostru cu protecția datelor: zvarazs@etkommedia.com. Cine pana mea este zvarazs@etkommedia.com și ce vrea de la viața noastră? Ăsta cum a mai apărut în peisaj? Ești pe fază? Domeniul etkommedia.com nici măcar nu există (aici 1 si aici 2)!
   • Aflăm că autoritatea față de care operatorul de date cu caracter personal răspunde este cea din Ungaria
  • În pagina a-sz-f (Termeni şi condiţii generale de afaceri) situația deja e și mai confuză.
   • Furnizorul de servicii este MOBILFOX s.r.o. din Slovacia, dar limba contractului este în maghiară (?!)
  • Când vrei să te abonezi la newsletter ajungi într-o pagină de thank you scrisă în maghiară, dar unde adresa operatorului este cu totul alta față de tot ce am aflat până acum: Mobilfox,
   Szvorenyi ut 6., BudapestBu 1012. Știți care e partea mișto? Adresa aceasta nu există! Strada (utca) Szvorenyi nu există în Budapesta. Există o anume stradă Szvorényi József, dar în localitatea Eger, care e la peste 130 km distanță de Budapesta.
 3. Alte pagini / chestiuni interesante:
  • Pe pagina de garantie limba română este greu. Se umflă o venă numai citind 3 paragrafe.
  • Pe pagina numită gyik (FAQ din maghiară) aflăm că factura se trimite după 8 zile. De ce 8 si nu pe loc? De ce nu 14 sau 19?  Din nou, și această pagină este tradusă de către un localnic, dar nu de-al nostru, pt că are dezacorduri de forma: Pe husele FULLSHOCK oferim garanție pe viată, oricând vi-l schimbăm, dacă aveţi probleme cu ele. Greu la deal.
  • Pe pagina unde sunt termenii și condițiile se menționează:Comenzile sunt procesate în timpul orelor de lucru (8:00-16:00). Pe fusul orar al cui? RO? HU? SK?
  • Procesatori de plată sunt PayPal și SimplePay. Cât m-ar distra dacă ar cere refund de la PayPal toți cei care sunt nemulțumiți 🙂 Interesant este faptul că pentru comenzile cu livrare în România este un alt procesator de plăți (?!) numit Braintree.
  • Având în vedere că personalizarea produselor este core business-ul mobilfox, știți că pe legislația românescă se încadrează în excepțiile privind dreptul de retragere prevăzute de articolul 16 al OUG. 34/2014 referitoare la contractele la distanță și contractele în afara spațiilor comerciale?
  • Traducerea făcută pe genunchi (ca aici) are și o explicație. La fel cum este tradus GearBest în rromână. Clienții își dau seama că nu este tradus corect, asta înseamnă că este furnizor direct din străinătate ceea ce se traduce printr-un preț mai bun. Cică Made in Germany a fost inventat de englezi ca să deosebească mărfurile lor bune de alea proaste nemțești.
  • Nu există MyAccount. Astfel că toată comunicarea se realizează numai via email unde conform reclamațiilor de pe Facebook și Discord nu pare să răspundă cineva.

 

Până la urmă cine este Mobilfox? Răspuns: depinde unde te uiți 🙂 Dacă nu eram destul de amețit cu atât de multe date de identificare diferite, aflăm la un simplu whois că domeniul este înregistrat de către Mobilredfox kft (Mobilredfox Korlátolt Felelősségű Társaság) din Heves, Ungaria. Atât a vrut să arate. Din alte surse aflăm că este o firmă cu un venit de cca 830.000 EUR și numai 3 angajați cu adresa sediului social în  strada Bajcsy Zsilinszky 15, Eger, Ungaria.

Conform presei locale (minner.hu/ez-a-17-eves-srac-a-hazai-mobiltok-uzletben-ert-el-oriasi-sikereket) , ownerul Mobilredfox kft este un puști de 18 ani. În articol sunt și doua video cu el. Nu vă închipuiți că reinventează roata, ci el cumpără husele, le personalizează și le vinde mai departe.

Concluzie:

Fiecare este liber să aleagă unde vrea să cheltuie banii săi. Având în vedere zecile de semnale de alarmă vizibile de pe lună, eu personal voi alege să pun domeniul web în filtrele router-ului astfel încât să nu mai intru niciodată pe acest site. Nu spun că Mobilfox este o țeapă la fel cum nici cel.ro nu este o țeapă. Doar că sunt unii oameni care aleg să cheltuie banii pe niște site-uri ce oferă o credibilitate scăzută, spre zero, atunci când vine vorba de garnție, retur și livrare.

 1. Cunosc destul de multe cazuri pe facebook intr-un grup i care sunt reclamate tepe de tot felul, cu oameni care au cumparat de la tot felul de firme din Slovacia si au primit in cel mai bun caz alte produse inferioare celor comandate. E o loterie sa cumperi din Slovacia sau Ungaria pt ca efectiv nu ai cui sa reclama. E momentul acela in care iti dai seama ca pe banii tai unul sta dincolo de calculator si rade.
  Catmobile si toti astia de la noi cu magazine prin malluri, daca te uiti pe rapoartele ANAF – deci doar ce au apucat sa declare fiscal, au o margine de profit incredibila. Pt o husa de 100 lei nu au cheltuieli mai mari de 45 lei cu tot cu salarii si chirii. O husa ordinara e 0.25 – 1 dolar iar una premium ajunge de la chinezi pana la 3-5 dolari.

  Cristian Iosub