Un gand despre Cartierul Verde, Palladium Residence si Noul Popesti-Leordeni

In ultimii zece ani s-a construit foarte mult in complexul Palladium Residence (Policolor, Bucuresti) si in complexele rezidentiale din noul Popesti-Leordeni. Usurinta cu care s-au acordat creditele a permis chiar si celor care lucrau pe minimul pe economie sa ia un credit imobiliar si sa se mute intr-un bloc teoretic nou si solid. Din pacate, nu tot ce e nou e si bun, mai ales daca este ieftin. Undeva trebuie sa fie un minim de logica in definirea pretului si niciun dezvoltator imobiliar nu este un bun samaritean ce doreste sa vanda apartamente sub pretul de constructie doar pentru a oferi un acoperis deasupra capului. Altfel, ar fi donat la Crucea Rosie.

In ciclul de viata al unei comunitati proaspat mutata intr-un cartier rezidential, mai ales genul de cartier unde cu 25.000 € iti iei apartament de 2 camere, exista un tipar. Unele cartiere fac trecerea de la un stagiu la altul rapid, altele mai lent.

Cartierul Verde (Bragadiru, Ilfov) a fost un proiect foarte misto. Pe foaie. Oamenii au contractat achizitia unor apartamente inca de la momentul cand era un simplu camp, sperand sa fie afacerea vietii. Timpul a trecut, dezvoltatorul a luat niste bani, in cartier s-au mutat tot felul de personaje, locatarii platesc si in ziua de azi loc de parcare desi sunt mai multe locuri platite fata de cate locuri sunt disponibile.

Aici nu a existat o comunitate foarte bine inchegata in mediul online pentru ca oamenii s-au resemnat destul de repede. Au acceptat sa plateasca ani de zile locul de parcare desi nu aveau masina, altii plateau desi nu gaseau loc, administratorul a plecat cu banii si acum noua administratie incearca sa recupereze prejudiciu prin majorarea costului intretinerii. Terenul este in constructie de +6 ani si conditiile de navigatie prin baltile de noroi si apa sunt similare unor ulite specific mediului rural. Manelele canta pana dimineata intr-un restaurant lipit de piscina cartierului, politia ridica din umeri neputincioasa, locatarii sunt nepasatori. Sau mai bine zis neputinciosi pentru ca multi au luat cu pret mare apartamentele si acum dupa ce au inceput sa aiba vecini bronzati e mai greu sa vinzi. Nici datoria la banca nu o mai scoti.

Palladium Residence (Policolor, Bucuresti) este cartierul de suflet al lui Negoita, primarul. El centreaza, el da cu capul, el e dezvoltatorul. Aici cartierul este fraged, comunitatea online a locatarilor abia incepe sa se inchege si urmeaza un tipar intalnit si la complexele din Popesti despre care am sa scriu mai jos.

Bronze: Prima oara incep sa apara intrebari legat de cel mai bun instalator din cartier, cu cine au facut vecinii mobila de bucatarie. Apoi incearca sa afle pe unde sunt locuri de joaca in apropiere, farmacii, service-uri auto. Incearca sa lege conversatii legat de racordarea unei centrale sau providerul internet ales. Desigur, majoritatea intreaba fara sa caute daca nu cumva intrebarea a mai fost pusa de 20 de ori.

Silver: deja stiu unde sunt spatiile de servicii, de unde cumpara paine, au feelingul de “acasa”. Grupul acesta este cel care ofera sfaturi bune de regula. Mai posteaza din cand in cand poze cu autoturisme parcate pe locurile lor. Mai ridica uneori probleme referitoare la lucrul slab calitativ al apartamentelor si de regula sunt prezenti la sedintele de scara.

Gold. Acestia sunt semizei intre pamanteni. Fiinte supreme cu chip uman. De regula sunt dsoare deranjate de orice se intampla in jurul lor, de faptul ca duminica dimineata plange un copil mic care are febra desi ele tocmai au terminat la 5 dimineata petrecerea cu manele si manelisti. Mai sunt corporatisti care cer mutarea groapei de gunoi de la Glina pentru ca vara cand bate vantul este o mireasma imbucuratoare in tot cartierul. Tot ei cer mutarea fabricilor din zona, crearea unei linii de autobuz care sa ii duca 700 metri de la metrou pana in fata blocului si au impresia ca daca au dat 27.000 EUR pe apartament, ei stau de fapt la curte intr-o vila. Nu prea intelg ce inseamna sa convietuiesti la bloc, cu vecini langa tine si sa respecti comunitatea alaturi de care iti vei petrece urmatorii minim 30 ani. Pentru ca da, majoritatea semizeilor iau pe credit. Asta in timp ce la subsol, in parcare, apa ajunge pana la jumatatea rotii cand ploua.

Noul Popesti-Leordeni (Ilfov) e de fapt un amalgam de cartiere rezidentiale. Dezvoltatori care au ridicat doua blocuri atat de apropiate incat poti sa ii torni la propriu lapte in cafeaua vecinului de vis a vis, dar le-au numit complex rezidential. Aici situatia este deja asezata, ierarhia se pastreaza totusi, dar ce ma frapeaza este faptul ca apar pe zi ce trece tot mai multi noi locatari care reclama probleme deja expuse de 240 ori pe grupul comunitatii. Stiti cum e cu elevii de la Pedagogic care se angajeaza ca profesori si apoi ies la protest ca sunt salariile mici? Acelasi lucru este si aici. Aceleasi probleme sunt de ani de zile, oamenii au strigat de disperare deja dar noii locatari cred ca sunt nemuritori si lor nu are ce sa li se intample.

Asta pana cand incepe si refuleaza scurgerile, rahatul intra pe geamul celor de la demisol (la modul cel mai serios) pentru ca ieri a plouat mai tare si una a aruncat un tricou XS in WC, iarna stau cu gheata si zapada pe jos pentru ca nu vine nicio autoritate sa le dea la o parte cu zilele, masinile parcheaza la propriu cu teava de esapament in geamul celor de la demisol, scarile sunt atat de stramte incat urci canapeaua pana la etajul 4 pe deasupra capului sau cu macaraua (o metoda destul de interesanta). Apoi lipsa trotuarului cale de 1.5 KM pana la metrou este un pericol pentru orice pieton in timp ce patronul de la aprozarul din capat intra cu masina in bordura si apoi ricoseaza in alte 4 masini si fuge de la locul faptei, putand fi un pieton in locul masinilor.

Desigur, si aici reusesti sa iei cu 30.000 EUR o garsoniera, la 38.000 deja este apartament cu doua camere. Stiti de legea privind combaterea ambroziei? In fata blocurilor de la Happy (cred ca se numesc) troneaza un camp imens de ambrozie. Credeti ca a miscat cineva un deget? Strada Fermei este deja un simbol la fel cum e bariera de pe Petricani. Toate relele se intampla pe Amurgului si pe Fermei. Acolo s-au strans toate canalizarile stricate, cele mai mari gropi din toata comuna oras.

Nu stiu sa existe complex rezidential perfect. Fiecare are defectele lui plecand de la dezvoltatori care ofera apartamente camatarilor si te trezesti inconjurat de carute la bloc, pana la probleme administrative, izolatii prost facute, igrasie si mucegai in podul blocului ca in Popesti, vecini zgomotosi, loc de joaca dezafectat etc. Insa dintre mai multe rele poti sa o alegi pe cea mai usoara daca te informezi inainte. Recomand cu mare caldura inainte de a lua hotararea unde sa iti petreci urmatorii 30 ani, informeaza-te! Intra pe grupurile de Facebook, pune intrebari, afla ce vecini ai in jur. Da-i 10 lei vanzatoarei de la non stop si roag-o sa iti prezinte defectele. De lucrurile bune a avut grija agentul imobiliar sa iti umple capul. Mergi la pranz sa vizitezi complexul in liniste dar si dimineata cand pleaca toata lumea la munca. Daca alegi sa te muti in cartierul Latin si tu lucrezi in Pipera, atunci iti asumi 2 ore de drum. Numai dus!

In rest, e un deliciu sa asisti la discutiile de pe aceste grupuri. Ca sa citez un amic…sunt pline de cancer. Au si parti bune: sunt antreprenori locali care incearca sa isi promoveze afacerea in grupuri (spalatorii/service auto), agricultori care incearca sa aduca mai aproape de locatari diverse fructe si legume proaspat culese, gasesti meseriasi foarte buni ce iti pot prezenta portofoliu de lucrari in apartamente asemanatoare cu ce incerci sa cumperi.

La mine in bloc sunt printre cei mai tineri. Iti dai seama ca e aproape imposibil sa accepte 80 lei in plus la intretinere pentru montarea unui sistem de supraveghere video pe scara si in lift, ce sa mai spun de muzica in lift, zugravit scara blocului, reparat liftul sau crearea unui sistem de ventilatie pe scara unde miroase a caine ud la intrare. E greu de convins dar sper cu argumente solide sa se faca in timp. Altfel, blocul este foarte bun, e mai tanar ca mine.

cartier-rezidential
Recomandarea săptămânii
Gazduire web
      Cristian Iosub