Ghidul de supraviețuire pentru Black Friday – Campanii performante de email marketing

Email marketing-ul este unul dintre cele mai eficiente canale de comunicare online. Una dintre cele mai accesibile și performante platforme de email marketing din România este Conectoo. Tehnologia Conectoo permite segmentarea, ţintirea şi realizarea de mesaje personalizate pe baza informaţiilor despre comportamentul online al abonaţiilor la newsletter. Platforma asigură gestionarea procesului de abonare şi a informaţiilor abonaților.

Segmentarea listei de abonați

Așa cum Moș Crăciun împarte destinatarii cadourilor în funcție de cât de cuminți au fost, și în email marketing trebuie folosită o modalitate de segmentare.

Motivele pentru aplicarea unei segmentari țin în primul rând de oferirea unei imagini corecte și actuale asupra bazei de abonați și posibilitatea de a trimite mesaje personalizate în funcție de preferințele fiecăruia, ceea ce duce la o comunicare mult mai eficientă decât în lipsta unei segmentari.

În Conectoo este posibilă segmentarea unei liste de abonati în funcție de orice atribut salvat în prealabil, ceea ce permite flexibilitate în ”targetarea” anumitor grupuri de consumatori. Atribute precum date personale, demografice și specifice (valoare cumpărături efectuate, număr de comenzi plasate, grad de noutate client, perioadă de  inactivitate sau grad de interactivitate) este recomandat a fi folosite.

Pregătirea emailurilor

Fiecare newsletter este alcătuit din 4 elemente, care în contextul Black Friday vor necesita o atenție deosebită pentru că în funcție de acestea, consumatorul își va fundamenta sau nu decizia de cumpărare.

1. Subiectul Emailului

33% din abonați vor lua o decizie pentru deschiderea unui email bazată doar pe subiectul acestuia, astfel, în funcție de cum este făcut, putem asocia subiectul unui email fie cu o poarta închisă fie cu o cheie de acces.  Subiectul emailului va trebui să stabilească o stare de anticipare în mintea consumatorului astfel încât să îi stârnească curiozitatea să afle mai multe informații despre detaliile evenimentului și ofertele aferente. De asemenea subiectul trebuie să creeze o stare de urgență, de moment și de preferat să aibă o abordare isteață (catchy) sau chiar controversală.

Referitor la cuvintele și simbolurile folosite în subiect, cele cu cel mai mare impact s-au dovedit a fi în urma sondajelor, următoarele: Black Friday, Vânzare, Acum, Mulțumim, Tu, Discount, Ofertă, Nou, Exclusiv, Descoperă, Fii primul, Instant și % (conform MailChimp simbolul ”%” a fost folosit în 41,8% din subiecte).

În mod normal, subiectele ce au adaugate iconițe tind să inregistreze un procent mai mare de deschideri față de subiectele fară, așa că pot fi o alegere bună și pentru subiectele campaniilor Black Friday.

Ca bună practică este recomandată personalizarea subiectelor cu numele recipienților dacă există aceste informații, întrucat acestea au 35% mai multe șanse să fie deschise față de cele cu adresare generală.

Un consumator ia decizia de deschidere a unui email între 3 și 4 secunde, iar 69% din recipienții unui email, îl vor raporta ca spam bazându-se doar pe subiectul acestuia (confom Convince&Convert), ceea ce înseamnă că subiectul trebuie să fie la obiect și pe placul consumatorului.

Pentru a ajunge cât mai aproape de subiectul potrivit este recomandată testarea mai multor subiecte în cadrul unei singure campanii comparative tip A/B astfel încât la marea majoritate a abonaților să ajungă în final subiectul cu cea mai mare probabilitate de conversie.

De ținut minte:

 • Subiectul trebuie să fie relevant
 • Să aiba sub 50 de caractere
 • Să motiveze abonații să dea clic / să solicite o acțiune (call-to-action)
 • Să fie urgent sau să definească un interval limitat de timp
 • Să fie amuzant, deoarece i se măresc șansele de deschidere
 • Nu folosiți simboluri și semne în mod excesiv, spre ex: ” !!!!!!!!! ”

2. Preheader

Este propoziția magică, fragmentul de text care va veni în completarea subiectului ca extra argument. Poate crea de asemenea anticipare, poate comunica un beneficiu ( ex: livrarea gratuită) astfel încât să încurajeze deschiderea emailului de către consumatorii care nu au fost convinși doar de subiect să o facă. Preheader-ul trebuie atent gândit și ar trebui să aibă o abordare diferită față de cel folosit în campaniile normale din timpul anului.

3. Header și conținut

Mesajul trebuie să fie la obiect, ușor de înțeles și ușor de vizualizat. Vizualulrile joacă un rol foarte important în atragerea atenției asupra ofertei și ajută la crearea unei legături ”Black Friday/comerciant” carepo ate să le ramână în minte consumatorilor, așa că este recomandată realizarea acestora de către o agenție de advertising sau un freelancer specializat în așa ceva.

Produse noi, cadouri speciale, discount-uri, concursuri pot fi incluse în email pentru a impulsiona conversiile. Animațiile, mai exact gif-urile sunt tot mai mult folosite în conținutul emailurilor pentru că atrag foarte ușor atenția abonatului și pot sublinia astfel mai bine o ofertă.

Conținutul emailului trebuie construit plecând de la același concept cu ”landing page-ul” și ambele este obligatoriu să aibă design adaptabil la rezoluții mici întrucât o parte din comenzi vor fi plasate de pe terminale mobile.

4. CTA (call to action)

Trebuie să fie convingator, descriptiv, amuzant și cât se poate de urgent. Ar trebui să ocupe o poziție cât mai vizibilă în conținutul emailului.

Programarea trimiterilor

Dacă ne uitam la graficul privind zilele de Black Friday alese de o parte din magazinele participante anii trecuți putem observa 5 tipuri de strategii referitor la durata campaniei:

 • Magazine care au ales să susțină Black Friday într-o singură zi
 • Magazine care au prelungit campania și în zilele de weekend
 • Magazine care au susținut campania pe durata a doua weekend-uri
 • Magazine care au ales să mențina activă campania timp de 10 zile
 • Magazine ce au menținut campania mai mult de 10 zile sau chiar toată luna noiembrie

Drept urmare toată luna noiembrie va fi sufocată cu comunicari de Black Friday ceea ce ne obligă la o planificare cu mare atenție referitor la intervalele de expediere ale campaniilor.

Ca bună practică este bine să luati în calcul când au trimis cu un an în urmă competitorii voștri direcți pentru că este foarte posibil să își mențină strategia și anul următor, și apoi să găsiți momentul potrivit pentru a caștiga un avantaj competitițional.

Dacă în timpul anului este recomandat să trimiteți de 2 ori pe săptămână, în luna noiembrie va fi nevoie să creșteți numărul de trimiteri, dar cu atenție și tinând cont de feedback-ul primit de la abonați în urma campaniilor din timpul anului. Trimiterile mult prea dese ce au conținut similar pot atrage multe dezabonări sau raportări spam, ceea ce nu este de dorit.

Numărul de trimiteri poate fi mărit treptat cu condiția să fie incluse de fiecare dată informații noi referitoare la evenimentul de Black Friday, iar mesajele vor fi ajustate în funcție de rezultatele campaniilor.

În ziua evenimentului pot fi efectuate mai multe trimiteri de tip ”last minute” sau ”best deal” aceasta fiind și ziua în care consumatorii sunt mai receptivi să primeasca astfel de notificări.

Dacă din diverse motive nu ați terminat de pregătit din timp o campanie pentru Black Friday și momentul evenimentului este foarte aproape, nu abandonați proiectul.

În această situație vă puteți orienta numai catre canalul de email marketing și să trimiteți o serie de emailuri în funcție de timpul rămas pentru că pierderea va fi mai mare dacă nu trimiteți, decât dacă trimiteți chiar și un singur email.

Testarea subiectelor, conținutului și expeditorului prin A/B Testing

Perioada de promovare înaintea Black Friday va foarte aglomerata iar consumatorii site-ului tău sunt și consumatorii concurenților tăi așa că sunt șanse foarte mari ca inbox-urile lor de email să fie asaltate de
emailuri care promovează același gen de produse.

Campaniile AB test te ajută să identifici subiectul sau mesajul care oferă o probabilitate mai mare de conversie din partea destinatarilor, fapt care poate face diferența într-un inbox aglomerat de mesaje cu subiecte similare.
De exemplu, cu ajutorul soluției Conectoo se pot crea 4 tipuri de teste comparative

 • în funcție de subiectul emailului
 • pe conținutul mesajului
 • pe numele expeditorului
 • pe timpii de livrare.

Dintre acestea 4, cele mai folositoare în cazul de față sunt primele două și este recomandată folosirea alternativă a ambelor teste în cadrul trimiterilor din luna noiembrie.

În acest fel se poate identifica eficiența unui email pe mai multe nivele iar campaniile trimise astfel au deja o confirmare a publicului, ceea ce reprezintă un avantaj în fața celorlalți competitori.

Într-un articol viitor voi discuta despre folosirea automatizărilor de marketing și soluții recomandate.

 1. […] În articolul următor voi prezenta un checklist pentru campanii performante de email marketing (link). […]

  Cristian Iosub