Ghidul de supraviețuire pentru Black Friday – Folosirea automatizărilor de marketing și soluții recomandate

De Black Friday majoritatea comercianților asteaptă o creștere a traficului pe site de aproximativ 200-500% față de o zi normală dar dacă inițiativele de marketing au fost foarte bune, creșterea ar putea ajunge chiar și la 900% față de o zi normală.

Dacă raportăm la această cifră, procentul celor care își abandonează coșul de cumpărături, de 70% în medie conform celor mai multe rapoarte, ne confruntăm cu o pierdere destul de mare.

O rată de conversie mare este crucială pentru orice magazin online de succes, iar fidelitatea clienților devine un subiect tot mai discutat și mai important.

Din cei care își abandonează coșul de cumpărături aproximativ 61% este probabil să revină în magazin dacă primesc un email de recuperare a coșului de cumpărături iar aproximativ 15% din cei care ajung înapoi în site în urma mailului primit vor finaliza o comandă. Pentru a avea o comunicare unitară se recomandă ca mesajele de automatizare să fie actualizate în ton cu imaginea campaniei de Black Friday astfel încât să vină ca o completare a acesteia și să îi sporească eficiența.

Ca bună practică, secțiunea de abonare la newsletter din website ar trebui să aibă un vizual actualizat care să creeze anticipare pentru campania de Black Friday astfel încât să încurajeze vizitatorii să se înscrie la newsletter-ul site-ului pentru a afla din timp informații despre oferte și campanie.

Folosind automatizarea ”Mesaj de Întampinare (Welcome Message)” se pot trimite emailuri personalizate către cei care se abonează la newsletter. Scopul acestei automatizari este de a pune bazele relației dintre abonat și comerciant și importanța ei este foarte mare deoarece poate funcționa ca un influențator în decizia abonatului de a continua cumpărăturile în cadrul site-ului sau nu. Poate include diverse beneficii suplimentare ca recompensă pentru abonarea la newsletter și ajută la fidelizarea consumatorilor.

Un alt beneficiu important al acesteia este că ajută la identificarea vizitatorilor și activează astfel trimiterea altor mesaje de automatizări în funcție de acțiunile acestora pe site, sporind astfel probabilitatea de a înregistra o conversie. Peste 50% din comercianți folosesc acest tip de automatizare fiind astfel una dintre cele mai răspândite automatizări, iar folosirea ei este obligatorie pentru menținerea unui grad de competitivitate, dacă nu mai ridicat, atunci cel puțin la nivelul concurenților.

Actualizarea automatizărilor de marketing în contextul Black Friday presupune și actualizarea timpilor de livrare care vor trebui scăzuti ținand cont de titlul de ”urgenta/ocazie” al evenimentului și valabilitatea ofertelor.  Astfel dacă într-o zi normală trimitem un mesaj de recuperare coș cumpărături la 2 ore de la abandonul coșului, acum recomandăm ca mesajul să fie trimis mai repede, cât mai aproape de înregistrarea evenimentului iar trimiterea nu ar trebui să depășească ziua evenimentului. În emailuri se vor adăuga mesaje prin care consumatorii vor fi înștiințați despre valabilitatea ofertei.

Strategiile de remarketing se concentrează pe vizitatorii care părăsesc site-ul fără să facă o comandă. Prin intermediul datelor colectate despre persoană, indiferent dacă a comandat sau nu, compania poate trimite oferte personalizate și relevante acestui vizitator.

Această strategie este foarte folositoare și în procesul de fidelizare a clienților existenți, despre care compania va avea chiar mai multe date. Ofertele personalizate pot ajunge la clienți prin mai multe metode, cum ar fi email-urile, mesajele SMS sau chiar direct pe site. Remarketing-ul asigură o rată de conversie mai mare a vizitatorilor noi și o șansă mai mare ca, odată ce un om a plasat o comandă, să devină client fidel.

Cu ajutorul Conectoo poți implementa unele dintre cele mai populare automatizări, acestea fiind incluse în toate abonamentele de email marketing.

Retargeting este o platformă ce integreaza foarte multe scenarii de automatizare, care urmărește și analizează comportamentul vizitatorilor, trimite mesaje personalizate (sub forma de pop-up, email, push notification si SMS) si nu in ultimul rând, măsoară și optimizează rezultatele.

      Cristian Iosub