web analytics
Exclusiv
RecomandareReview

Ghidul de supraviețuire pentru BlackFriday

Black Friday este un eveniment specific țărilor occidentale și reprezintă cea mai importantă campanie de reduceri și ziua cu cele mai mari vânzări pentru comercianții participanți din tot timpul anului.

Evenimentul a cărei imagine, așa cum o cunoaștem astăzi începe să prindă contur prin anii `60 în Statele Unite, a fost marcat de un istoric cu întâmplări nu tocmai fericite, de unde vine și denumirea de Vinerea Neagra, dar cu toate acestea a crescut în popularitate de la an la an și a început să se extindă în afara Statelor Unite începând cu anul 2008 în Canada și apoi treptat în alte țări, inclusiv România în 2011 când magazinul emag.ro a lansat prima campanie de tip Black Friday.

Vinerea Neagră sau Black Friday prin conceptul evenimentului răspunde unei nevoi primordiale a oricărui magazin online sau fizic, „oferă oamenilor motive de cumpărare”, iar anvergura la care se regăsește astăzi, face pur și simplu obligatorie includerea sa în planul de marketing al oricărui comerciant de bunuri de larg consum.

Precum alte sărbători, nici Black Friday nu are o dată fixă, la origini evenimentul urmează zilei „Thanksgiving Day” (Ziua Recunoștinței), o sărbătoare importantă în Statele Unite, ce are loc în ultima joi din noiembrie, drept urmare Black Friday are loc în ultima vineri din noiembrie, deși există și excepții când această regulă nu se aplică. Ca dată pică întotdeauna între 14 și 29 noiembrie și este considerată ziua care deschide sezonul cumpărăturilor de sărbători.

În România neexistând etalonul sărbătorii Zilei Recunoștinței, data evenimentului Black Friday este mai greu de planificat, sau mai bine zis comercianții autohtoni decid să își planifice acest eveniment după propriile calcule astfel că vor exista evenimente sub egida Black Friday în zile diferite din luna noiembrie.

Multe magazine au prelungit durata evenimentului și în weekend și l-au redenumit Black Weekend, sau organizează Black Friday în cursul mai multor zile de vineri din noiembrie, sau există magazine care din dorința de a profita de notorietatea Black Friday organizează acest eveniment toată luna noiembrie sau chiar în tot cursul anului, fapt ce duce la crearea unei confuzii referitor la data reală a evenimentului și diminuează impactul pe care l-ar avea o singură zi de reduceri, valabilă pentru toată lumea.

Checklist pentru pregătirea campaniei de Black Friday

Sunt multe puncte de completat în timpul planificării și implementării unei campanii de Black Friday și pregătirea lor reprezintă un proces ce trebuie să înceapă din timp, încă din perioada verii conform unora din comercianți.

Am împărțit în 5 categorii, punctele ce trebuie bifate în procesul de planificare a unei campanii Black Friday:

Aici vor fi luate în calcul aspecte legate de afișarea corespunzătoare asite-ului pe mai multe browsere, optimizarea platformei pentru permiterea unui volum mare de trafic, optimizarea încărcării paginilor, optimizarea site-ului pentru terminale mobile și securitatea procesării datelor.

Vor fi analizate aspecte legate de inventar, retururi, comenzi către furnizori și pregătirea echipei operaționale.

Vor fi identificate produsele potrivite pentru a intra în campanie, stabilite ofertele împreună cu furnizorii produselor, pregătite materialele creative (vizualuri, pagini de întâmpinare, template-uri emailuri), planificarea trimiterilor de newslettere, frecvența postărilor pe rețelele sociale și altele.

Se va reevalua, pentru a fi cât mai ușor procesul de plasare a unei comenzi, echipa de relații clienți va primi un nou brief specific perioadei, se va avea în vedere oferirea de suport consumatorilor și pe alte medii în afara telefonului, precum chat-ul online.

Vor fi folosite opțiuni de segmentare a consumatorilor în funcție de evenimentele înregistrate anterior și CLV (customer lifetime value), și vor fi gândite oferte personalizate în funcție de cumpărăturile anterioare, folosirea automatizării de marketing pentru trimiterea de recomandări în funcție de produsele vizualizate, acordarea de discount-uri în funcție de intenția de cumpărare, trimiterea de emailuri de reactivare la o perioada de ”x” timp și folosirea unui sistem de sondaj referitor la gradul de satisfacție a consumatorilor dupa plasarea unei comenzi.

Distribuie articolul pe:
TwitterFacebookGoogle+
      Cristian Iosub