Vizita în HD: H Medical Clinic a adus RMN in Hunedoara

Hunedoara are începând de luna aceasta RMN în cadrul H-Medical Clinic cu ajutorul doamnei Carmen Hărău. Am participat vineri la inaugurarea clinicii deschisă într-o aripă modernizată a Spitalului Dr. Alexandru Simionescu din Hunedoara prin investiția doamnei Carmen Hărău. Investiția inițială a fost de 1.3 milioane €, bani proveniți din profitul reinvestit din ProSERV, o societate care se ocupă cu serviciile de salubritate din Hunedoara ce este deținută de familia Hărău.

La intrarea în clinică am avut ocazia să văd un set de fotografii făcute îm momentul in care H-Medical Clinic a preluat spațiul din spital, fotografii ce prezentau gradul extrem de mare de deteriorare a clădirii, a saloanelor precum și a instalațiilor părăsite. Fără să dramatizez situația precară a sistemului sanitar din România, vă spun sincer că aș fi preferat să particip la inaugurarea clinicii, să mă bucur că există încă în România oameni care vor să îmbunătățească condițiile de tratare a pacienților, dar să nu aflu nimic despre cum arăta spațiul și condițiile inumane de dinainte. Nu sunt sigur dar din fotografii am impresia că nu avea nici măcar o parte din acoperiș.

Povestea H-Medical Clinic începe cu tânăra Catrina Lup-Hărău, fiica doamnei Carmen Hărău. Catrina a terminat facultatea de medicină, este ultimul an de rezidențiat și  are o bogată experiență de lucru în clinici din străinătate unde a avut ocazia să vadă condițiile occidentale de tratare a pacienților și să se atașeze atât de mult de acestea încât să își dorească ca atunci când va profesa, să aibă aceleași condiții și în România.

Din păcate știm cu toții care sunt resursele financiare din sistemul bugetar, astfel că pentru un tânăr visător la condiții occidentale pe plaiuri mioritice, o clinică modernă rămâne de cele mai multe ori un simplu vis frumos. Aici intervine mama Catrinei și prin intermediul firmei ProSERV a investit suma de 1.3 milioane € în dezvoltarea, amenajare și dotarea unei clinici medicale la standarde europene. Pot să spun că este o investiție destul de riscantă având în vedere că amortizarea acesteia se va face “best case scenario” în 8 ani iar durata de viață medie a aparaturii medicale este de 10 ani.

Piesele de rezistență în H-Medical Clinic sunt aparatul RMN si DEXA.

Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Metoda de investigaţie prin RMN este atraumatică, minim invazivă şi neiradiantă ce poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei, printr-o simplă apăsare de buton.

Până acum, cele mai apropiate clinici unde putea fi făcută o Investigaţie prin Rezonanţă Magnetică Nucleară, erau la Deva și Petroșani, ceea ce era un factor de disconfort pentru pacient să fie necesar să străbată câțiva zeci de kilometri pentru o investigație.

DEXA (Dual Energy Xray Abbsortiometry) este o investigaţie imagistică de înaltă performanţă care foloseşte radiația X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase, prin măsurarea gradului de absorbţie a radiaţiei emise RX şi dispersia acesteia pe segmentul examinat.

Metoda de examinare DEXA este atraumatică şi este folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei. Investigaţia determină densitatea şi masa osoasă.

Este cea mai folosită metodă de diagnostic în osteoporoză – afecţiune a sistemului osos ce duce la scăderea rezistenţei acestuia cu implicaţii imediate în creşterea riscului de apariţie a fracturilor sau a incidenţei afecţiunilor articulare.

Pentru cei interesați, H-Medical Clinic se găsește în aripa stângă a spitalului Dr. Alexandru Simionescu din Hunedoara. În curând o să fie disponibil şi site-ul hclinic.ro, iar pentru programări puteți suna la 0354-800.081 sau trimite e-mail la programari@hclinic.ro.

[embpicasa id=”6016071643550496129″]

      Cristian Iosub