HackOut.ro – Verifică dacă e-mail-ul tău figurează în bazele de date cu date compromise

Peste 1.000.000 de conturi din România figurează în unul dintre cele mai recente leak-uri de date, ceea ce îl face să se numere printre cele mai mari leak-uri din lume. Zeci de mii de website-uri din România sunt afectate, fiind expuse sute de mii de conturi ale utilizatorilor acestora. Printre aceste website-uri se regăsesc facultăți, magazine online, forumuri, portaluri legislative, bănci, aplicații mobile și chiar instituții publice.

Collection#1 ( care cuprinde 5 sub-colecții ) este unul dintre cele mai mari leak-uri apărute pe internet, cel puțin dintre cele care au fost făcute publice. ( un leak reprezintă datele sustrase din diferite sisteme în urma unei breșe de securitate, date printre care se numără e-mailuri, nume de utilizatori, parole, numere de telefon, adrese etc. ). Datele arhivate ocupă în total aproximativ 380 GB, iar dezarhivate mai mult de 2TB.

Sursa datelor este una incertă. Ele au fost menționate prima dată pe blogul lui Troy Hunt, fondatorul HIPB. Acolo el povestește cum a găsit pe internet un cloud MEGA făcut public printr-un link. Acolo a făsit aproape 1TB de leak-uri, aceste date fiind considerate acum a fi Collection#1. Restul de #2 până la #5 se numesc Anti Public Combo List. Acestea sunt dintr-o altă sursă, dar din cauza similarități structurii lor au fost puse în “aceeași oală” cu Collection#1. Diferi’i experți care au analizat sursa lor au afirmat că acestea ar putea avea chiar același autor.

Partea drăguță este că a fost lansat Hackout.ro , un portal în care cei interesați se pot informa și pot citi ultimele știri din România în domeniul securității cibernetice. Acest portal este destinat tuturor persoanelor, indiferent de nivelul de pregătire în acest domeniu, Hackout.ro punând la dispoziție ghiduri pentru alegerea unei parole precum și prezentări ale diverselor tipuri de atacuri cibernetice astfel încât utilizatorul să poată înțelege terminologia. În plus, doritorii pot verifica dacă le-au fost sparte conturile în trecut în breșe de securitate, precum parolele sau website-urile ( pentru deținătorii de website-uri ).

Interacțiunea cu utilizatorii site-ului merge până în punctul în care aceștia pot chiar denunța diverși hackeri sau pot sesiza diverse incidente cibernetice, ba mai mult, aceștia pot beneficia gratuit de monitorizarea adresei de mail ( sau a website-ului ) primind notificări atunci când aceasta va figura într-o breșă de securitate și pot solicita asistență gratuită 24/7 ceea ce înseamnă că în cazul nefericit în care se întâmplă ceva nedorit, utilizatorii pot apela cu încredere, la orice oră pentru ajutor.

Hackout își propune să analizeze pe rând toate sub-colecțiile ( adică folderele Collection#1, Collection#2,…, Collection#5 ) și să ajungă la o concluzie asupra importanței datelor și conținutului lor, dar și riscul pe care îl reprezintă pentru utilizatorii din România. Momentan au publicat studiul aici.

Verifică-ți conturile și parolele
Tot pe HackOut puteți găsi și un tool prin care poți verifica în câte baze de date provenite din breșe de securitate apare adresa ta de email. A mea este în peste 200 surse : )

Verifică adresa email

      Cristian Iosub