Ideile originale ale altuia?

Sunt un sufletist desăvâșit in viața de zi cu zi atât in online cat si in offline. Sunt modest si ma implic in tot felul de idei mici si mari cu condiția să nu apar în față. Eu sunt tipul de worker cu un job zilnic iar tot ce este extra vine in timpul liber. La inceput, in online mi-am pus amprenta pe multe proiecte micuțe, dar sub semnătura altuia, ultimul proiect fiind de Consulting pentru realizarea a doua teme wordpress, una joomla si un Christmas card. Meritul și prețul sunt irelevante/confidențiale dar ma bucură reușita echipei. Ideea de baza este sa ai echipa potrivită. Oricât ai încerca sa faci ceva, echipa este stalpul de rezistența a reușitei.

Motoarele mele funcționează un pic diferit, nefiind interesat momentan de brandul personal. Cine ma cunoaște, ma cunoaște doar pentru ceea ce am facut. Restul nu ma cunosc deloc si prefer sa rămân anonim.

Sunt proiecte autohtone in care am crezut si m-am implicat. Sunt proiecte care mi-au fost prezentate ca fiind originale si erau doar copii ordinare. Concurenta afla cine e in spatele proiectului si uite așa eram acuzat de furt.  Un singur lucru am învățat la WebStock cu prezentarea unui RSS2.0 acum cativa ani : nu poți veni mic din urma, fără echipa, fără sponsori si fără inovație si sa te bati cu companii de top. E păcat de timpul si pasiunea ta. E păcat ca moartea va fi lenta si dureroasa. Il judecam atunci pe Dragos Stanca pentru vorbele acestea, dar astăzi ii dau perfecta dreptate.

Nu va așteptați să găsiți prin taguri sau linkuri proiectul la care fac referire pt ca nu împroșc cu noroi de dragul audienței. Recent am avut ocazia sa cunosc un tip pe care il citeam de câțiva ani. La început era in floarea vârstei si avea pasiunea scrisului. Pe urma blogul lui a început sa moara ușor neavând timp sa mai livreze material de calitate cititorilor. Tipul ăsta vine la mine cu o idee, după câteva zile ii mai vine o idee. Tot timpul ii veneau idei. Din link in link, din Facebook, amici, conexiuni, descopar ca el avusese într-adevăr ideile respective in urma cu un an – doi, dar nu i-a pasat. Prietenii lui au luat ideea, au dezvoltat-o si au facut ceva incredibil de frumos.

Ca sa va dau un exemplu, nu am cum sa iau un sharehost de 15€/an care cade 2 zile pe săptămâna,  o tema wordpress de pe newone.org, un domeniu .ro pe un an si sa fac un site de genul “ocazii.ro”, concurent cu “okazii.ro”. Scriu articolul de pe iPhone așa ca nu am verificat sa vad daca exista ocazii.ro si al cui e, dar e doar un exemplu de joc de cuvinte in numele domeniilor.

Nu am sa accept niciodată sa ma duc in război fără arme. A adopta tehnica asta a micilor antreprenori (cum se autointituleaza) e egala cu a te duci la război in Afganistan cu cutitele de bucătărie. Si tocite eventual.

Revenind la experiența care mi-a creat un dezgust total, am întâlnit doua situații fundamentale dezvoltării verticale a unui proiect:

Cazul nefericit : antreprenorul imi propune parteneriat in dezvoltarea unei idei. Îi ofer product sheet-ul sa il completeze pentru a avea o idee clară asupra proiectului si am surpriza sa vad ca nu completează nimic relevat fiind peste tot scris ca el vrea monetizare, vrea bani, vrea sa fie numarul 1, dar nu zice ce face siteul lui, ce a trebui sa facă, cum ar trebui sa arate structura. Antreprenorul vrea neaparat pe wordpress pe structura existenta. După ce e gata 75% imi zice ca el defapt vrea 3 coloane , nu doua. Dupa încă o săptămâna se decide ca ar vrea deasupra coloanelor si niște boxuri. Tot nu ma prindeam eu de unde ii fute mintea așa ceva. Când colo, de fapt, erau schimbări ale concurentei care le vroia si el. Daca concurenta făcea siteul roz, vroia si el. Degeaba ii explicam eu ca dorm 5 ore pe noapte, am job, sunt praf cu creierii si sunt singur pe când concurenta are 30 de developeri pe spatele siteului.  Am încercat din rasputeri sa “il educ”, sa ii arat cum se face o prezentare, un PDF, cum se trimite un email fără greseli gramaticale, mai ales ca targetul lui erau companiile. In calitate de ex corporatist, știu cum gândesc viitorii cititori, care este lungimea optima a unui email, eventual lucrat si pe AIDA in discuțiile cu potentialii clienti… Nu a mers, dar totuși i-am fost alături…pana azi. Nu vreau sa fac parte din esecul lui, deși ii doresc tot binele din lume. A avut o idee buna dar a administrat-o prost.

Cazul fericit : antreprenorul imi propune parteneriat in dezvoltarea unei idei. Ca de obicei, eu sunt cu scrisul si el cu vorbitul. Dezvoltat ideea, nopți albe, coding facut chiar si in mc drive cand ma duceam la munca numai pt a câștiga timp… Clientul /sponsorul e de acord cu ideea, designul este mirific, funcționalitatea portalului este superioară siteului oficial al clientului. Toată lumea e multumita dar nu primim ok-ul de start. Ceva nu e bine. Clientul ne zice brusc sa nu facem nimic public, sa blocam accesul la noul portal. Ceva pute. Încerc sa păstrez diplomatia si sa nu intervin in discuțiile antreprenor – client/sponsor și rău am facut pt ca aflam de mai demult păreri sincere. Antreprenorul este cunoscut drept pișcotar ieftin, de aici venind si scârba cu care e tratat de companii. El ii tot dădea înainte ca il iubesc femeile când de fapt nu il suporta nimeni si doar il folosea pt ca era ieftin. Mi-a explicat azi clientul ca ar dori sa continue dezvoltarea doar cu mine, scoțându-l din schema pe micul nostru industriaș online iar motivele pt care mă trataseră cu aceeași scârba la început sunt datorate unei vechi zicale : cine se aseamana, se aduna. Dar după un background check si-au dat seama cat se inselasera.

Din păcate pentru sponsor si pt micul antreprenor, nefiind creștin ortodox sau alte specimene de gen, am propriile mele cinci porunci peste care nu pot trece așa ca am sa ii salut călduros pe amândoi, nefiind războiul meu acesta:

1. Nu fura teme pt CMS. Sunt niște creiere ce au muncit la crearea designului.

2. Nu fura licențe pentru programe sau sisteme de operare. Ești rupt in cur si nu ai bani de Windows? Exista Linux. Pe distrowatch.com sunt review-uri cu zeci de distributii gratis. Ești prost sa inveti Linux (strict usual stuff nu umblat in consola) bazandu-ne pe argumentul financiar? Atunci caută cel mi apropiat hypermarket Cora si vezi ca au o masina de colectare a electronicelor. Vei primi vreo 5 lei/kg de computer!

3. Nu fura idei pe ascuns folosindu-te de o falsa prietenie. Exact cum imi arati ca te bucuri ca il fuți pe Gigel de la etajul 5, exact așa înseamnă ca ma vei fute si pe mine. Ca paralelă, Sebastian a scris luna trecută un articol impresionant de bine gândit, din care citez :

Cineva face un site pe net folosind o idee de-a sa. Ideea din spatele site-ului nu e chiar cea mai originala din lume, dar a fost (cred) primul care a implementat-o in Romania. Nefiind capabil (ca nivel, nu ca intelect) sa faca prea mare branza cu respectivul site, acesta a intrat in negura internetului. Atunci a aparut altcineva caruia i-a placut ideea. A preluat-o, i-a adus modificari si, avand si relatiile necesare, dedicarea si vointa necesara, a facut o mare chestie din care castiga serios.

4. Trebuie sa știu regulile jocului de la bun început. Cine e cu marketing, cine e pe scripturi, cine trimite si cum putem imbunatati trimiterea de emailuri. Daca suntem o echipa, munca va trebuie sa  fie in echipa. Nu unul munceste si altuluia îi e lene sa se duca pana a banca sa plateasca furnizorii. Daca tot ești om de online si folosesti wordpress de 7-8 ani, nu stai o saptamană după programator sa îți scoată un căcat de sub-meniu, care de fapt il lăsase acolo sa îți testeze vitejia de onliner. Stai, daca îți place sa arati ca ești șeful. In regulile jocului trebuie inclus neaparat deadline-ul fiecărui task. Sunt zeci de soluții online de management colaborativ al taskurilor, prin care poate fi monitorizat fiecare pas din cadrul proiectului.

5. Fără spamuri . Am scris motivele zilele trecute.

Concluzie : ca Freelancer sunt destul de naiv si vreau sa ajut la dezvoltarea proiectului. Sunt om de cuvant iar in proiectele unde am fost implicat ca voluntar am oferit aceleași rezultate ca in cele implicate financiar. Nu sunt pișcotar să pot fi cumpărat cu un pol in plus de concurenta. Este cam greu sa ma cumperi datorita pretului meu, puternic influentat si de rezultate. Dar exact cum i-am spus încă din primele zile micului nostru antreprenor din povestea aceasta : daca concurenta imi poate oferi cele 5 reguli de mai sus, am plecat instant !

      Cristian Iosub