Inca o dovada ca Amway este un joc piramidal !

Amway spala la propriu creierele bastinasilor de pe aici. Daca esti reprezentant Amway in Italia, iesi pe strada cu pieptul inainte parca ai fi salvatorul lumii. In prezentarile obligatorii saptamanale te simti ca intr-o secta.ù

Da, o spun in calitate de membru Amway. Sunt o galagie de bani care se investesc de catre primele trei trepte ale piramidei. Benzina, chirii la salile de prezentare, bilete la prezentari saptamanale care sunt fix aceleasi saptamana de saptamana cu absolut nimic nou, cursuri care trebuie platite de “cursant”, CD-uri, produse de test… Daca faci un calcul, Amway costa peste 500 euro lunar doar ca sa fii reprezentant.

Haterii or sa spuna, ca nu sunt obligatorii. Da, nu sunt obligatorii dar incearca sa spui asta “sponsorului”. In plus, la semnarea contractului Amway, stii decat 1% din ceea ce se intampla. Restul afli pe urma ca spun ei, “sa pastreze suspansul si interesul clientului”.

Uite asa Amway a cooptat zeci de milioane de colaboratori din care majoritatea au renuntat dupa prima luna. Mie daca mi se pare ceva suspect, nu stau sa investighez, sa fac politie militara sa aflu ce se intampla pe spate. Pur si simplu ma retrag si ii las pe ceilalti sa isi rupa gatul.

Tin minte pe unul din CD-urile Amway, se batea un speaker cu pumnul in piept ca in statele unite au avut proces cu statul si au cheltuit 4 milioane de dolari pe proces doar ca sa dovedeasca ca nu este un joc piramidal. Dar cotizatiile extra nu le-a spus 🙂

william_pinckenyIndia si China sunt taramurile de vis pentru o astfel de companie. Sunt peste un miliard si jumatate de oameni in fiecare tara si sunt ai naibi de bogati multi dintre ei. Ca salahori, e prostimea de jos.

Ei bine, in India nu le-a mers. CEO-ul lor s-a dus fix in puscarie pentru treaba asta. Asteptam cu interes si in celelalte tari sa ia exemplu atunci cand Amway nu va mai plati vacante, case si masini statului. Mai scrisesem pe blog la un moment dat de Amaway ca donase copiilor de la Mayer vreo 30.000€ . Dar in presa nu era scris de fapt ca banii astia veneau fix de la prostimea de jos. Am avut ocazia sa discut cu cineva care a fost la o prezentare lunara Amaway unde se strang multi multi … colaboratori… si fiecare dona 5€, 10€, depinde cat aveai in buzunar. Daca nu donai, se uitau toti urat la tine si pe principiul rusinii, prostimea dona cu forta. Ca la biserica ortodoxa din Florenta 🙂

Ce am invatat noi astazi ? Ca India este una din putinele tari din lume unde intr-adevar statul are coaie mari sa ii dea peste bot unei companii americane.

Later edit:

Mă simt oarecum dator sa revin asupra subiectului după ce am primit câteva întrebări pe mail din partea unor aspiranti la “funcția” de reprezentant Amway in Italia.

“Recrutarea” se face de regula din rândul cunoscutilor. In lipsa acestora, “sponsorul” (adică un membru activ al piramidei) folosește instrumentele moderne de contactare : suna la anunțuri din ziare cu persoane ce caută de munca, suna la numere din Pagini Albe, da anunțuri pe internet, lansează tot felul de pagini ambigue si grupuri pe Facebook.

O data ce “victima” e de acord sa discute face 2 face cu “sponsorul” (care o sa vedeți imediat ca e cel care te face sa cheltui, nu te ajuta), începe dezmățul. La început se prezintă un PowerPoint dragut, colorat, cu cifre frumoase. Ca sa scoată din cap ideea de piramida, sponsorul e învățat sa ți se explice planul “pe orizontala”.

Concret : tu, ca viitor reprezentant Amway trebuie sa captezi la rândul tau cât mai multe persoane la fel cum si fost si tu cooptat. Ideea NU este de a vinde produse si de a trai de pe urma comisioanelor pt ca știe toată lumea ca după prima încercare jumătate din produse nu le mai cumpara nimeni. Ideea este de a coopta reprezentanți.

De ce? Simplu: ca sa fii reprezentant, trebuie sa plasezi o comanda si sa cumperi niște broșuri. In timpul asta, bati 30 km săptămânal pana la prezentări, unde plătești intrarea…si benzina… ca sa auzi fix aceleași lucruri de fiecare data. Dar fix aceleași lucruri. Jumătate de sala ți se pare cunoscuta. Teoretic ar trebui ca la întâlnirile astea sa vina reprezentantul cu posibilii viitori reprezentanți Amway. De fapt, majoritatea sunt deja reprezentanți dar au venit ca sa nu se supere sponsorul lor. Ca într-o secta. Facem ceva, fără sa gândim, doar ca sa nu se supere șeful.

Apoi, lunar sunt întâlniri mai mari, o data la 4 luni si mai mari. Trebuie sa te duci. Nu ai de ales. Nu contează ca ai trei copii acasă care plâng de foame. Sponsorul va cumpara el bilet si in felul asta ești dator lui. Iar când vei reuși sa vinzi ceva, sponsorul ca avea grija sa îți oprească comisioanele in contul biletelor.

Problema nu este doar de costuri si de fortarea victimelor sa cumpere. Problema e ca toată lumea minte. Absolut toată lumea. Am ascultat CD-uri in care una zice ca a părăsit-o barbasu’ din cauza Amway (stătea 14 ore pe zi la Amway si acasă copiii plângeau de foame iar banii ii cheltuia in loc sa ii câștige). Pe un alt CD spune ca a început activitatea când deja era divorțata.

Problema cu minciuna este frecventa. Sunt zeci de exemple. Comisioanele nu le iei decât dacă atingi un anumit prag lunar, in excursii afli ca plătești de doua ori mai mult decât dacă ai fi plecat prin booking.com…multe…multe exemple.

Partea buna este ca experiența Amway deschide ochii. Vezi cum sunt folosiți imigranții ca sursa de venit folosindu-se visele acestora si afli cât de mult pot minți oamenii doar ca sa își atingă scopul.

 1. Buna Cristian, tocmai am fost contactat de un reprezentant amway spre a ma introduce afacerii in cauza. Mi-a povestit ca amway e una dintre cele mai mari producatoare de cosmetice si detergenti ,acestia fiind metarbolizati la cote astronomice chiar injosind anumite produse de pe piata ,care si citez: nu sunt naturale. Oricum ideea mi s-a parut interesanta pana am ajuns acasa si am cautat articole cu povesti despre asa zisul amway. Ideea de seminarii si oameni care isi exprima succesul mi se pare bizara, avand in vedere ca e bine sa aspiri la alte lucruri in viata decat lauda de sine.Problema este ca inca sunt nehotarat, nu suport oamenii care se lauda dar daca produsele sunt asa de bune de ce nu se mediatizeaza, de ce nu intra pe piata ca toate celelalte? Tipul care a venit sa ma recruteze mi-a spus ca nu se incadreaza in etica companiei sa faca reclama, ca se vrea o anumita incredere si oamenii care testeaza asa ceva de obicei sunt multumiti, pot returna produsul daca e ceva in neregula si asa mai departe.Mai ales ca eu nu am fost in asa ceva ar trebui sa ma feresc sau sa incerc ceva?

  • CRISTIAN IOSUB 22 iulie 2013 at 23:12

   Salut Gabriel,

   Eu am expus care sunt motivele pt care am decis sa ma retrag. Decizia fiecăruia ii aparține. Tine cont de câți bani va trebui sa investesti in treaba asa. In fiecare săptămâna vei afla ca trebuie sa mai plătești cate ceva. Apoi, vei afla ca toate povestile frumoase spuse de ceilalți sunt minciuni. Vei descoperi ca lumea e plătită sa își spună “povestea” etc. Scopul e ca cei cu nivel ridicat in afacere e sa câștige pe urma Astoria mici. Pana sa reușești tu mic, va dura cel util 5-6 ani. Ai timp sa aștepti? Ai € sa investesti?

  Cristian Iosub