Inregistrarile telefonice

Articol cu referire la articolul 1 si 2.

Ce spune legea ?

In stăinătate sunt tări în care este acceptată pe deplin înregistrarea apelurilor, sunt ţări unde este acceptată doar cu anumite prevederi legale cum este şi cazul României, dar sunt ţări în care este interzisă pe deplin. Link wiki.

În România avem o dată Legea nr. 298/2008 privind inregistrarea apelurilor care se referă strict la înregistrarea apelurilor din partea providerului de servicii .

În viaţa de zi cu zi avem şi noul Cod civil, Capitolul II – Respectul datorat fintei umane si drepturilor ei inerente, Sectiunea 3 – Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane, care spune ceva de genul :

Art. 74. Atingeri aduse vietii private. Sub rezerva aplicarii dispozitiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vietii private:
……………
b) interceptarea fara drept a unei convorbiri private, savarsita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, in cunostinta de cauza, a unei asemenea interceptari;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia;

Desigur, mai sunt şi patroni prin SRL-uri pe care ii doare în cot de legislaţie . Link.

Software

Eu folosesc Bria pe iPhone 5 fără jailbreak şi cu codecuri premium pentru aplicaţie (total investiţie 10€). Pentru jailbreak au fost destul de multe aplicaţii in Cydia, majoritatea retrase. Neoficial, câte o dată se întâmpla să exporte singure aplicaţiile mai ales când erau conectate Wifi pe un server al dezvoltatorului. Link. Revenind la Bria iPhone Edition, aplicaţia este dezvoltată de CounterPath Corporation adică cei care au făcut legendarul X-Lite.

Aplicaţia este f mişto mai ales că oferă loguri real time ale apelurilor cu privire la durata, calitatea convorbirii, coduri de închidere ale acestora, dB şi multe altele. Apelurile pot fi exportate pe un calculator cu OS Windows folosind iTunes File Sharing (parcă aşa se chema) sau pe un calculator ce foloseste o distribuţie Linux situatia e mult mai simplă : dupa conectarea telefonului la calculator se deschid doua directoare. Un director este media control cu galeria de imagini, aplicaţii achiziţionare şi multe alte nimicuri pt un basic user. Al doilea director conţine aplicaţiile ce au fişiere pentru export. Foto director 1. Foto director 2. Foto director 2 şi accesat folderul Bria. Se iau cu copy / paste fisierele necesare.

Aplicabilitate

Am cunoscut în urmă cu câţiva ani un individ care înregistra apelurile din dorinţa de a avea dovezi la procese. Problema lui a fost de cadrul legal de a le publica şi după două amenzi penale a renunţat.

Personal mi s-a intamplat de foarte multe ori să am nevoie de un email sau de o convorbire avută cu un furnizor sau cu un client. Hoooo, nu suspinaţi ca nişte fete virgine că nu mă refer la furnizor de telefonie mobilă sau client al reţelei. Mă refer la un furnizor de produse ( de exemplu cazul Netrisk când DPD nu furniza asigurarea şi în 3 apeluri primite de la curier au motivat diferit) sau la un client personal (proiecte web la care se răzgândea zilnic şi uita ce a zis ieri, în special cotaţii de preţ).

Acum câţiva ani (prin 2006 – 2007) m-am ars urât de tot. Un nătărău a făcut o prostie în numele meu, compania nu a salvat logurile şi eu mi-am luat-o în fund. Am acceptat sexul anal doar pt a menţine o bună relaţie între companii (nu suspinaţi iar ca fetele virgine ca nu e vorba de compania unde eram angajat full time ci era alta, un project based). Aş fi putut să dau cu ei de pământ mai ales că eram în posibila postură de a pierde proiectul, dar am riscat acceptând frecuşurile dar menţionând că nu e ok atâta timp cât ei nu vor să dovedească pe loguri. Eram sigur 300% că le au. Abia un an mai târziu am aflat că în seara aia nu le-au mers nişte treburi şi de aceea nu au putut verifica exact cine se jucase. Norocul meu este că mă consum pe moment dar îmi trece şi chiar nu ţin duşmănie.

În prezent stochez tot : traficul pe blog, IPuri, rutări prin proxy, MAC-uri unde e cazul, email-uri de pe vreo 8 adrese diferite, apelurile telefonice care le efectuez, mesaje scrise şi multe altele. Bria dă rateuri la incoming calls aşa că am preferat să las înregistrare doar pe outgoing. Risc să mi se închidă aplicaţia în timpul apelului dacă las şi pe intrare.

În Italia am asistat la o discuţie de acest gen în cadrul echipei de coordonare dintr-un call center. Clientul a cerut produsul X, agentul a activat optiunea Y. Clientul a depus reclamaţie, dar call centerul avea un trunk de inregistrare defect. Exact cel prin care intrase apelul clientului. Solutia la nivel de companie a fost sa dea dreptate agentei (clipea frumos si li se rupseseră inimile team leaderilor) şi să îi spună clientului că agenta a activat ceea ce i s-a cerut. Ăsta e principalul motiv pentru care prefer să am un backup si eu al datelor care le transmit. Sau mai sunt companii cărora le baţi obrazul public că a răspuns la telefon timp de o oră având butonul mute activat şi se fac că plouă, se dau virgini. Având înregistrarea apelului, poţi afirma pe caz concret. În plus, nimeni nu e atât de prost încât să facă reclamaţii afirmând X lucru când de fapt în apel a fost altfel.

Tot pe la băştinaşii ăştia mă întrebase un tip, aflând că sunt român şi sperând că legenda Hackville e adevărată, cum ar putea să aibă acces la apelurile unui operator. Dacă e vreunul printre voi pe care bate gândul la aşa ceva, vă zic de pe acum : NEVER EVER să nici nu încercaţi ! H3G, despre care era vorba, are pe lângă chei de securitate ce trebuiesc instalate si se dau extrem de greu (max 20 oameni pot accesa din afara) şi nişte tocken-uri de securitate. Practic , după login chiar dacă am accesat cu user si parola avand chiar si ceritificatul de securitate instalat, tot mai trebuie o parola pentru a avea acces la aplicaţiile acestora.  Dealerii au IP-ul definit în domeniu.

Desigur, sunt nşpe mii de companii de telefonie mobilă, cu nşpe mii de administratori de reţea şi politici de securitate. Aşadar, metodele pot diferi. Un singur lucru este cert : totul se monitorizează, se raportează zilnic: fiecare IP, fiecare acces. Just in case că ar fi nevoie.  Apoi, din punct de vedere al legislaţiei, daca nu s-au adus alterări asupra datelor şi accesul s-a făcut pe baza unui token şi al unui certificat furate, minumul in RO este de 3 ani. Se ajunge şi la 12 ani. Nu ştiu câţi sunt dispuşi să se rişte . Chiar dacă aş lucra în quality control pentru o companie (nu neaparat de telefonie mobila), nu m-aş risca să export apeluri nici pt familie pentru că atunci în loc să facă doar unul pârnaie, ne ducem amândoi.

Concluzie

Pentru protecţia personală este indicat să înregistrezi apelurile. Singura chestie e să nu le publici, să nu şanajezi sau să nu le transmiţi altor persoane. Doar în caz de extremă forţă majoră dacă s-ar ajunge la reclamaţii dintre un client şi o firmă, atunci ar fi necesare. Sau în cadrul unui proces. Altfel, sunt doar ca să fie, fără un scop definit. Ţin minte că ex revista Banii Noştri a avut acum câţiva ani ceva probleme în legătură cu publicarea unor convorbiri din call centerele româneşti, convorbiri înregistrate de ei.

Later edit : fără aluzii sau păreri aiurea, mi-am adus aminte acum de o înregistrare din call center care a făcut înconjorul internetului. Enjoy 🙂

Apelul către dispeceratul RADET

Răspunsul OPC cu privire la apelul anterior

  1. […] transferul de inregistrari audio din telefon in calculator. La Bria (xlite) este destul de simplu : plug & play. La CloudSoftphone nu este recunoscut folderul de catre Zorin (Linux) dar am sa probez cu iTunes […]

    Cristian Iosub