R.A.T.B. introduce un autobuz electric pe linia 104

Autobuzul SOR EBN 10.5 este fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze și autocare din Cehia. Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid, Skoda Electric, instalație electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul SOR EBN 10.5 are o capacitate de 85 de locuri, un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore şi o autonomie energetică de 250 de kilometri.

Autobuzul va fi pus în circulație pe linia 104, pe traseul Cora Pantelimon – Piaţa Operei și va fi testat timp de două săptămâni, “pentru a vedea modul cum se comportă în condițiile de trafic din Capitală”.

Ori autobuzul este foarte vechi, ori designerul era un pensionar pentru că mi se pare că arată ca un bulldog. Urât cu spume.

Pe străzile Rusiei în schimb, a început să circule tramvaiul R1, un proiect futurist destul de interesant. Imagini aici si aici. Mă gândesc că poate nu cumpărăm de unde trebuie, poate ar trebui să ne uităm un pic mai atent spre ruși.

ebn_10_5

  1. Nu stiu daca desginul are ceva in comun cu eficienta energetica, autobuzul electric trebuie sa dovedeasca asta. Dupa aia cu design-ul. Daca imbunateste la partea de costuri, nu prea mai conteaza felul in care arata. Sa fie urat cu spume, dar sa mearga in conditii de 1.30 lei pe calatorie 😀

  2. Un autobuz mai bun fac chinezii – BYD C9 – autonomie mai mare, baterii care tin mai mult – 320km (iar in 12 ani le scade puterea la 80 la suta) si arata mai bine: http://cleantechnica.com/2015/02/03/byd-c9-first-200-mile-electric-bus-unveiled/

    Cristian Iosub