iOS8 – primele impresii

Apple a lansat noul sistem de operare iOS 8 pentru iPhone şi iPad, cu ocazia Worldwide Developers Conference 2014. Acesta este deja disponibil pentru dezvoltatori, iar pentru utilizatorii obișnuiți va fi disponibil în toamnă. Noua platformă este bazată pe designul iOS 7, dar vine cu multe noi funcționalități, unele copiate împrumutate de la  Android. Întreg evenimentul a fost concentrat pe software fără lansare de produse noi sau mult așteptatul smartwatch.

În timpul prezentării au fost anunțate câteva noi funcționalități așa că l-am testat să vad care este diferența. În primele 30 de secunde și-a dat crash atunci când am vrut să trimit prin email mai multe fotografii.

 • Siri va avea22 de limbi noi pentru dictare. In versiunea disponibila pentru developeri nu am găsit în schimb nici o limbă nouă.
 • Tastatura de pe iOS7 va primi îmbunătățiri gen ”SwiftKey” adică va prezice cuvinte în funcție de ce ai scris mai devreme, lucru care exista de pe vremea dacilor si a romanilor pe unele sisteme Android. teoretic ar trebui să recunoască și “desenatul” pe tastatura, dar nu mi-a mers.
 • iOS 8 iCloud Drive functioneaza intr-un mod oarecum similar, aici Apple oferindu-ne un meniu contextual în întregul sistem de operare care permite accesarea documentelor cu diverse aplicatii care suporta fisierele.
 • iMessage – o să poți trimite poze, video, localizarea și înregistrări audio exact ca pe  Whatsapp iar mesajele se vor putea și auto-distruge ca pe SnapChat.
 • Health Kit – ,monitorizează caloriile și somnul ca pe ceasurile Gear.
 • Dacă ai iPhone și e în apropierea calculatorului o să poți prelua apelurile direct pe laptop.
 • Funcția de Căutare (spotlight) cauta peste tot posibil: itunes, internet, harti, mailuri, muzica etc.
 • Homekit – este noul sistem prin care device-urile Apple se vor conecta la tot ce ai smart prin casă.
 • Amprentă în loc de parole – Touch Id va putea fi folosit la logare pe anumite site-uri pentru care s-au stocat deja parole. Site-urile sau aplicațiile nu văd amprenta ci telefonul face asta autentificarea singur. Adică Apple o să îi spune lui facebook că tu ești și o să îl creadă pe cuvânt.
 • iPhone va avea în sfârșit widgets
 • Apple promite un modul de permisiuni pentru copii astfel încât să nu mai poată fi achiziționate produse de către copii, golind cardul părinților.

O prezentare drăguță au făcut colegii de la iDevice.

Per total e același OS cu câteva funcționalități în plus.

Stupizenia cea mai mare mi se pare slider-ul din email. Din foto se vede că atunci când trag cu degetul de la dreapta la stânga, apar 3 opțiuni: altele, cu fanion și ștergere. Trebuie să ai ceva îndemânare să poziționezi cele 3 opțiuni la mijloc pentru a accesa una din ele pentru că fuge imediat sliderul. De 25 ori din 30 de teste făcute, am dat sliderul prea în stânga și a preluat automat funcția de ștergere email.

Din păcate Apple nu a înțeles trei feature-uri de care utilizatorii chiar au nevoie: opțiuni avansate la email, opțiuni avansate SMS (să văd SMSC de exemplu) și o baterie decentă de minim 3000 mAh… Fiind versiunea pentru dev sunt foarte multe opțiuni care nu se regăsesc încă dar vor fi disponibile in versiunea stabila pentru consumatori, cum ar fi sharing-ul unei fotografii (ca la Android) pe WhatsApp

 1. In acest moment Apple nu incearca decat sa ajunga din urma Android-ul. E amuzant pentru mine, care am folosit doar Android, sa vad “noile” functii lansate de Apple pentru iOS. Functii de care m-am bucurat pe Android de multa, multa vreme. Anul trecut au lansat update-urile automate, acum vor accepta prezentari video in Apple store. E fascinant, totusi, cum un device precum Nexus 5, care are toate functiile care vor veni abia din toamna pe Iphone, care vine la jumate din pretul unui Iphone, nu se vinde-n draci, asa cum ar fi firesc si normal.

 2. Ce poti sa ne zici de Wi-Fi Calling si de codecurile suportate?

 3. Tastatura de pe iOS7 va primi îmbunătățiri gen ”SwiftKey” adică va prezice cuvinte în funcție de ce ai scris mai devreme, lucru care exista de pe vremea dacilor si a romanilor pe unele sisteme Android. teoretic ar trebui să recunoască și “desenatul” pe tastatura, dar nu mi-a mers.

  Pentru că ai pierdut un punct important. Tastatura “stock” primește o funcție numită “QuickType” (cea cu prezicerile).

  “Swype”-ul e de fapt parte din alt anunț, cum că acum poți instala aplicatii 3rd party pentru tastatură. În imaginile arătate la WWDC se vede clar iconița Swype.

  http://appleinsider.com/articles/14/06/02/ios-8-will-bring-third-party-keyboards-notification-center-widgets-safari-extensions

  Cristian Iosub