iPad 4th generation review

În urma cu câteva zile îmi exprimam dorința de a cumpara un mini iPad. Dorința s-a dus pe apa sambetei când am văzut măcelul pentru mini iPad in Firenze, Italia. Ok, înseamnă ca oamenii se făcusează pe produse noi, low cost dar calitativ superioare produselor concurente. Nu sariti încă aBoys vs iBoys că discuțiile privind preferintele fiecăruia sunt interminabile. Un Cent dacă s-ar fi donat pentru fiecare replică părtinitoare Android/Apple boys, până acum construiam două spitale.

Ajuns la fața locului, discuții lungi, tablet pc-uri rezervate dar vândute, promotii cu stoc deja epuizat…o nebunie.

M-am ales până la urma cu un iPad 4th generation, ultimul, cel lansat o data cu mini iPad.

Capital scrie că iPad a vândut doua milioane de unități deja de iPad mini si iPad 4th generation. Doar in doua zile. Un mini iPad pleacă de la 329€ iar un iPad 4 pleacă de la 499€, amandouă doar wifi si de 16GB.

 

 

Revenind la iPad 4th generation, iată primele impresii după două zile de utilizare :

Caracteristicile tehnice pot fi găsite folosind pagina de comparație Apple .

 

 • Dimensiunile sunt similare iPad 2

Height: 9.50 inches (241.2 mm)
Width: 7.31 inches (185.7 mm)
Depth: 0.37 inch (9.4 mm) vs 0.34 inch (8.8 mm) for iPad 2
Weight (Wi‑Fi): 1.44 pounds (652 g)
Weight (Wi‑Fi + Cellular): 1.46 pounds (662 g)

Am specificat diferența, minuscula din punctul meu de vedere a grosimii, din simplul motiv că având aceleași dimensiuni iPad 2/3/4, pot fi folosite de la unul la altul toate accesoriile de design, cover, folii de protecție a ecranului etc.

Eu de exemplu folosesc un cover case si foile de protecție care sunt făcute pentru iPad 2. Si merg perfect ! Amândouă cumpărate din magazin chinezesc.

 • Procesorul este Dual-core A6X with quad-core graphics. Ruleaza cu 1.3 GHz, ceea ce mi se pare destul de mult. Să spunem că pentru un tablet pc, întrebuințări se găsesc. Dar același procesor se regăsește și pe iPhone 5-ul meu. Am mai spus-o și repet : Nu in procesor trebuie investit! Nu mă încălzește cu nimic faptul că pe iphone am nșpe Giga Hertz. oricum nu am cum să ating nici măcar 50% din capacitate. Nu există și nu vor exista următorii 3 ani aplicații mobile care să ceară 1.3 GHz. Pentru iPad 4 în schimb sunt o sumedenie de aplicații ce necesită grafică ridicată, în special jocuri de acțiune, iar procesorul face ca utilizarea acestora să fie facilă, fără blocări inutile ale iPad-ului.
 •  Camera foto numită “iSight camera” vine cu 5 minunați MegaPixeli , autofocus și face detection. Fotografiile sunt incredibile și chiar mâine am să o scot la plimbare să facem niște poze prin oraș. Mi se pare bine gândit faptul că atunci când întorc iPad-ul pe portrait sau landscape, butonul de declanșare a camerei își schimbă și el orientarea, astfel încât mereu să fie pe partea dreaptă. Nu am găsit nici o soluție, în schimb, pentru stângaci. Astfel că butonul tactil este mereu pe dreapta. Video poate înregistra cu 1080p HD, ceea ce este destul de mult pentru un tablet pc.
 • Pe față vine FaceTime HD camera. Din păcate rețelele de internet din Italia nu îmi permit o viteză și o conexiune stabilă pentru a realiza apeluri video. Rețelele băștinașe folosesc încă ADSL iar fibra optică atinge în practică maxim 10 Mbps. Totuși, camera este binevenită atunci când mă voi întoarce pe pământurile mioritice . Frontal pentru foto sunt doar 1.2 Mpx, dar claritatea este superioară majorității camerelor frontale existente pe piață. Dar video știe 720p HD video .
 • Conectivitatea iPad-ului ales de mine este doar WiFi. Nu folosesc rețea celulară și chiar dacă aș fi avut slot pt SIM, mi se pare inutil să dau 100-200 euro în plus doar să introduc SIM-ul. În plus, trebuie lunar încărcat și ăla. Peste tot unde mă învârt am rețea WiFi. Și dacă mă aflu în vârf de munte fără WiFi, fac HotSpot telefonul mobil și uite că am găsit o soluție. Întra-adevăr, fiecare are motivația lui în a alege configurația dorită dar să dau 130 euro în plus doar că “poate nu voi avea WiFi”, mi se pare mult. De remarcat este faptul că acum găsesc rețele WiFi care acum o săptămână cu iPad 1 nu le găseam. Am găsit o rețea care este câteva case depărtare. Ceea ce pentru zona în care stau eu, e o premieră, având în vedere că pereții sunt de piatră, groși iar semnalul WiFi abia ajunge în 3 camere și grădină.
 • Și dacă tot sunt la configurație, versiunea aleasă de mine este 16 GB Negru. Negru în primul rând pentru că am un laptop alb și am avut telefoane albe, iar oricât ai încerca să le menții curate, timpul le înnegrește sau îngălbenește. Am ales 16 GB din aceleași considerente ca și în cazul conectivității. Nu are rost să dau 100-200 euro în plus pentru memorie mai multă atâta timp cât nu o folosesc. Pe iPhone 5 am 16GB din care 1 GB aplicații și 2 GB muzică. Nu am ce să pun pe el astfel încât să aung la 32-64 GB. Un iBoy îmi recomanda 64 GB că poate descarc documente (100 KB documentul 🙂 ) sau descarc filme.  Nu am mai descărcat filme de nu mai știu când. Tot ce văd. văd online. Nu salvez nimic. În plus am abonamente plătite pe diverse servere icloud deci spații de stocare am gârlă. Din nou, fiecare cu necesitatea lui.
 • SIMul precizat pe siteul Apple ar fi Micro-SIM. Nu știu cât de exactă este informația având în vedere că Apple a implementat Nano SIM de vreo 2 luni pentru toate produsele sale. Mini iPad vine cu Nano SIM, iPhone 5 vine cu Nano SIM. Aviz amatorilor de senzații tari, dacă vreți să transformați un Micro SIM în Nano SIM, aveți nevoie decât de o pilă de unghii cu care să șlefuiți 2 milimetri din Micro SIM.
 • Cablul de date Lightning lansat o dată cu iPhone 5 vine implementat și pe iPad 4. Este destul de ok pentru că nu stau cu nspe cabluri prin casă pentru fiecare produs. În plus, dacă vreau într-adevăr să scap de acest conector, folosesc un Dock+ cu mufă Micro USB pentru iPhone. De altfel am donat pentru proiectul acestora și voi fi printre primii care vor primi un dock+ la final. Dar pentru iPad 4 rămâne conectorul Lightning. Pentru iPad Mini, cei de la Dock+ au creat un dock  interesant pe același principiu de a ieși mufă Lightning dar să poată intra și Micro/Mini USB. Detalii pe facebook-ul lor.
 •  Bateria mă ține în medie 8-9 ore timp în care fac browsing, streaming, mă joc, folosesc Siri, deci nu îl las foarte mult din mână. În plus, ajută foarte mult și Smart Cover-ul pentru că blochează automat iPad-ul atunci când îl închid, astfel încât să nu consume energie.
 • Aplicațiile disponibile sunt date de iOS 6 deci din punctul de vedere al integrării ultimelor aplicații pe iPad 4, avem un avantaj deplin față de vechiile modele.
 • Ceea ce nu am înțeles, niciodată, este de ce paștele măsii scrie pe spatele terminalului A1458, în loc de iPad 4. La fel și în cazul iPhone. Nu era mai simplu să scrie numele produsului în loc de codul acestuia?

Plusuri și minusuri :

+ pentru utilizarea dimensiunii vechiilor modele

+ pentru integrarea Lightning

+ pentru îmbunătățirile aduse procesorului și conectivității

+ pentru retina display

+ pentru preț.

 

– pentru vopseaua argintie clasică și ieftină de pe spate care s-ar fi zgâriat ușor dacă nu aveam cover case.

– pentru faptul că Apple nu vinde folii de protecție a ecranului, astfel încât trebuie să dau 19 euro în magazin pe o folie sau 2.5 euro la chinezi.

 

Concluzie : iPad 4 este excelent pentru cei care doresc achiziționarea unui tablet pc net superior calitativ față de ceea ce există pe piață momentan. Din punct de vedere software părerea mea a fost întotdeauna de a utiliza distribuții de Linux free până faci rost de bani pentru o licență Windows pentru calculator. Aceeași părere o am și despre tablet pc-uri. Un tablet pc pe Android nu are interfața user friendly regăsită pe iOS. Un tablet chinezesc de 100 euro nu va avea în viața lui rezoluția unui iPad sau sensibilitatea lui. Iar îmi aduc aminte de diferența de la cer la pământ între  sensibilitatea Nokia N8 și iPhone 4s…

Da, am găsit si un Samsung Tab ce mi-a lăsat o părere extraordinară privind claritatea display-ului si  sensibilitatea lui. Dar rămâne sistemul de operare… Fiecare cu preferințele lui în fond, dar recomand cu cult drag ca înainte de a cumpăra un tablet pc, să încercați cel puțin 3-4 modele. Un Tab, un iPad 4, un Evolio și eventual un Allview (dar aveți grijă să nu îl țineți în lumina unui neon. Cine știe, gustă gluma)

Recomandarea săptămânii
Gazduire web
   Cristian Iosub