iPad mini cu doar 249 euro

Când te gândești la prețuri mai mici decât în RO, inevitabil te gândești la țări cu un nivel de trai mai scăzut sau cu salarii mult mai mici. Ultimii ani din păcate tind să contrazică această teorie și dacă ar fi să fac o listă de comparație a prețurilor din străinătate față de cele din RO, aș putea scrie 3 zile.

Italia, am mai scris pe aici, este împărțită în 3  : sud, centru și nord. În sud, salariile unui operator call center sunt de 250€, dar o chirie e de 200€. În centru câștigi mediu 1000€ dar o chirie la doua camere e 750€. În nord deja vorbim de influențe nemțești și salarii de 1800€ cu chirie de 1200€. Așadar, e dificil să vorbești la nivel de țară despre o situație exactă mai ales când avem de-a face cu regiuni precum vatican, san marino, puglia … adevărate paradisuri fiscale pentru comercianți.

Exemplul de astăzi este între un iPad mini achiziționat din RO și unul achiziționat din IT.

În RO nu aveam un Apple Store în adevăratul sens al termenului ci avem rețele de distribuție autorizate de Apple. Cel mai mic preț posibil care l-am găsit online pt un iPad mini era de vreo 1300 RON la diverși comercianți micuți iar dintre shopurile cu greutate un iPad mini este la Flanco cu 1.599 ron .

În Italia, dacă te duci la un Apple Store, prețul este de 329€ . Prețul celorlalți distribuitori autorizați este menținut pe cât posibil în jurul acestei valori de 329€ adică circa 1.461 RON. Dar sunt și hypermarketurile de profil IT&C care au propriile oferte. Pe undeva pe lângă Pisa, într-un orășel mic șli pierdut pe hartă numit Pontedera am găsit un magazin numit Comet. Este de tipul MediaGalaxy. Prețul pt un iPad mini : 249 € adică 1.105 RON.

Vorbim de o regiune unde salariul mediu este de 3 ori mai mare decât în RO. Dar, prețurile din Lidl sunt mai mici decât în RO iar prețurile la produsele IT&C din Comet bat la fund orice magazin. Care e logica ? Fiind în Uniunea Europeană, partea mișto e că nu plătești taxele vamale. Așa că dacă ai pe cineva în IT, poți comanda să îi vină lui acasă și apoi să ți-l trimită în RO. Shipping IT-RO pt un pachet de genul ăsta ar fi de 10-15€ depinde de transportator.

comet

  1. Daca scriai acum o săptămana , luam si eu 🙁 am apucat deja sa iau cu 1490 🙁

    Cristian Iosub