Job de noapte

Întotdeauna am avut o problema cu activitățile din timpul zilei, preferând noaptea.

Înainte si după armată am avut joburi pe 3 schimburi. Preferatul meu : de noapte.

In armata preferam sa fiu caporal de schimb al garzilor (adica ăla care duce si schimba garzile din posturi) ca sa nu mă uit pe tavan noaptea. In felul asta puteam dormi ziua. Asta când nu făceam lecțiile cu fata unui lt.col.

Prin anii 2000 pierdeam noptile prin internet cafe după o zi de munca.

Pana prin 2003 lucram pentru un calic falimentar, care visa sa ridice blocurile de lângă Cora Lujerului. Problema e ca la 5 dimineața plecam la munca. Iarna, viscol, singur pe străzi…nu mi-a plăcut si am tăiat-o repede.

Prin 2006, coorporatist fiind lucram noaptea pentru a avea un al doilea job ziua din care sa îmi întrețin familia. Cariera nu tine de foame.

Pe urma m-am gândit ca ar fi o idee sa lucrez de dimineața pana seara ca poate voi fi obosit noaptea. Nu a mers. Pana la 4 dimineața sigur număram petele de pe tavan. Jobul era bun: intram la 10:00 – 11:00 dar mă uitau sfinții pe la birou.

Am schimbat acum vre-un an jumate aerul, sperând ca măcar pe pământuri italiene poate îmi reglez organismul. Nu a mers. Hotelurile sunt deschise noaptea, stau la munca pana pe la 2:00, ajung acasă la 3:00 deci mă culc la 5:00. Minim.

Când scriu articolul asta este ora 06:20 si in ultimele 3 ore am numărat toate bulinele de pe perdelele din dormitor. Dacă trec de 07:00, adio somn pe ziua de azi. Și sa nu credeți ca diseara mă va lua repede.

După ani întregi de munca numai de noapte sau cel puțin pana la 02:00 noaptea, este imposibil sa mai schimb ceva. Mâine de exemplu, plec pana la Siena, la 05:30 dimineața. Săptămâna trecută m-am culcat la 02:00 si m-am trezit la 05:30. Asta in condițiile in care normal aia era ora de culcare, nu de trezire. Cum am condus la ora aia? Simplu : un redbull, o cafea acasă, o cafea in mașina si m-am trezit abia după vreo 120km.

Dacă vrei sa mă omori, dă-mi un job unde să intru la prima oră. În prima zi voi fi un zombi cafengiu iar in a doua zi voi veni doar sa las demisia. Decât sa calc pe vre-unul doar pt ca sunt eu somnambul, mai bine renunt.

Așadar, sunt oameni facuti pentru turele matinale, alții care lucrează după-masa, iar alții care prefera noaptea. Poate fi mai periculos, poate fi mai stresant, dar asta e singura soluție pt a fi 100% focusat pe ceea ce fac. Randamentul maxim îl pot avea doar cu un orar nocturn.

E deja 07:00 și mi-a fugit somnul. Încerc din nou diseara… 🙂

20130125-070113.jpg

Ce faci in vacanta asta? Incearca un circuit turistic Europa sau mai multe circuite Maroc.

  1. Interesant, Cristi. Şi eu în liceu eram nightcrawler, dar apoi în facultate când mi-am luat un job de noapte la care am stat vreo câteva luni, m-a terminat. Credeam că pot, dar nu am putut. Am stat până proiectul respectiv s-a terminat şi am plecat. Dar am avut nevoie de un an să scot oboseala aia din corp. Somn uşor 😉

    Cristian Iosub