Jurnalism 2.0 vs cutremure

Miercuri seara s-a produs un cutremur de 4,8 grade pe scara Richter. De regulă, locuind la etajul 9, mai se mișcă patul, se aude o alarmă e afară…dar de data asta nu am văzut decât lustra mișcându-se. Pe rețelele sociale imediat s-a umplut wall-ul cu hashtag #cutremur iar ziarele publicau la nici 4 minute, detalii referitoare la cutremur.

Tind să cred că există templateuri, stiri deja pregătite, pentru diverse tipuri de știri. Am citit un articol la 5 minute după cutremur, care avea aproape 2000 de cuvinte. Știrea cu moartea bunicuței cred că este pregătită de 20 de ani, dar nu s-a găsit încă momentul să fie publicată așa că jurnaliștii vor trebui să sape adânc prin arhivă când o vor publica 🙂

Cum rețelele sociale și ziarele anunță evenimentele abia după ce au avut loc, abia aștept relansarea aplicațiilor pt smartphone ce notificau utilizatorii cu privire la producerea unui cutremur inainte să aibă acesta loc. Era mai demult o aplicație Alerta Cutremur Vrancearealizata împreună cu specialiștii Institutului Roman de Seismologie Aplicata. După ce era pornită, rula în fundal în permanență fiind conectată 24/7 la sistemul IRSA si permitea utilizatorilor sa ia cunoștință despre apropierea iminenta a undei de soc a unui cutremur de peste 4.8 grade pe scara Richter. Momentan, AppStore a retras aplicația dar așteptăm să apară pt Android.

În altă ordine de idei, presupun că ați citit despre jurnalista care lua interviuri pe FaceBook și și-a bătut unu’ joc de ea iar asta a publicat informațiile fără să se prindă. Ei bine, Claudia Voicu de la Click a fost dată afară.

Glorie Mielului !

Alerta-Cutremur-Vrancea

      Cristian Iosub