La cât timp schimbăm telefonul mobil?

În vremuri de mult apuse aveam o pasiune pentru telefoanele mobile : un telefon pe luna. Maxim. Cumpăram un telefon, îl probam, îl foloseam două – trei săptămâni și pe urmă îl schimbam / vindeam. Nu era ideea de a da mai scump, să ies în profit ci era ideea de a avea și acel telefon. Fiecare are obsesia lui, a mea fiind cea de a testa din răsputeri telefoanele.

Criteriu : durabilitate

În top telefoane old school rămâne pentru mine bătrânul Nokia 3310. Un miracol pentru SMS-uri, deși am avut absolut toate Nokia-urile de la 2210 până la N8. Cel mai bun Symbian care l-am avut a fost Nokia e65 (l-am avut de vreo 4 ori). Cel mai bun Windows Mobile este greu de spus pentru că am iubit și HP iPAQ Voice Messenger dar și Asus P526 (pe Asus am învățat cum să schimbi ROM-ul), dar pentru finețe și durabilitate înclin spre HP. Cel mai bun iOS avut până acum a fost iPhone 4s. Nu se compara iPhone 5 cu iPhone 4s, din punctul meu de vedere. iPhone 5 se zgârie mult prea repede și pentru mânuțele mele pare cam prea lung. Cel mai bun Android testat până acum a fost Salsung Galaxy S II (dar cam mărișor telefonul). Nici nu vreau să aud de S3 pentru că îmi dă impresia că vorbesc la tabletă. E imens.

Criteriu : cameră foto / video

Sony Ericsson w995 cu doar 8 Mpx bate la fund cred că toate telefoanele apărute până în 2010. Am încercat un Nokia N8 despre care tot amintesc pentru că mi-a lăsat o impresie incredibil de proastă și cu cei 12 Mpx scoate niște poze de am crezut inițial că am pus pe VGA camera. Bineînțeles, fotografiile cele mai reușite până la ora actuală l-am făcut cu iPhone 5.

Criteriu : design

Blackberry plecând de la primul model Pearl și până acum (exceptând creatura aia de  Pearl Flip 8230 cu capac), a inspirat toți producătorii de telefoane mobile și dezvoltatorii de soft. Tastatură qwerty (care e virtual și pe iPhone) : BlackBerry. Messenger între utilizatori de același brand de telefon : BlackBerry. Push eMail : BlackBerry. AppStore : BlackBerry. Ăștia au fost tații tuturor: Blackberry pe partea de idei business , Nokia pe partea de idei home user. Restul nu au făcut altceva decât să șlefuiască ceea ce au creat alții.

Cel mai așteptat / vândut / isteric telefon este iPhone, datorită religiei Apple. Dacă mâine scoate un cartof cu o antenă înfiptă, la 200 euro, va fi nebunie în masă. Haos pe străzi, doar ca să cumpere cartoful Apple. Dar Apple nu a inventat nimic de fapt. Oricâte patente și-ar asuma, orice mică idee există în iphone, nu e altceva decât o copie un pic mai reușită de la ceva mai vechi. Ultimul exemplu care m-a surprins, a fost tragerea de sus în jos a desktop-ului pe iOS 6 și apare opțiunea de a posta pe FB, Twitter sau ce alte widgeturi mai pui. Plus alertele de SMS, apel nepreluat etc. Asta o văzusem de mult pe Nokia N8 cu update la Belle cu un an înaine de iOS 6.

Revenind la titlul articolului, înainte exista cerere și automat trebuia crescută și oferta prin diversificare. Așa se face că scotea Nokia câte un telefon chiar și pe lună. Unul mai ieftin, unul mai scump…pentru fiecare buzunar în parte. În prezent piața s-a mai așezat. Oamenii au început să se obișnuiască cu ideea de SmartPhone care costă bineînțeles mai mult decât un Nokia 1100, de aceea nici telefoanele nu se mai schimbă la fel de des. Cum nici producătorii nu sunt proști, telefoanele actuale nu mai sunt la fel de durabile. Am un nokia 2600 în casă, merge și acum. iPhone 5 cu siguranță nu va rezista 5 ani. În termeni interni, asta se numește defectare programată. Așadar, producătorii vor începe să scoată maxim 2 SmartPhone-uri pe an și unul low-cost (Samsung deja începe să adopte metoda), clienții vor cumpăra un telefon o dată pe an sau la maxim doi ani și numărul producătorilor va fi în scădere. Așa văd eu piața în următorii 3 ani.  Câteva firme serioase (În prezent numai pe GSMArena sunt o zeci de branduri) care dezvoltă 6 luni până să scoată un telefon iar userii care vor prefera telefoanele de preț mediu în detrimentul celor low-cost și vor ține mai mult un telefon față de până acum având în vedere că puterea de cumpărare scade.

 Sursă foto : facebook Oday Ogra.

 1. Ma bucur ca desi esti user Apple recunosti cine sunt ei de fapt. Nu pot zice ca Apple e o frauda insa sunt excelenti, exact cum ai zis tu, in a slefui. Au un marketing incredibil, iar Steve Jobs cred ca era o parte importanta din marketingul Apple. Sunt convins ca urmatorii x ani nu vor mai fi atat de roz cum a fost epoca 2008-prezent. Apple sunt niste dispozitive excelente! Jos palaria. Dar diferenta de pret, nu este justificata. De aceea s-a creat si o religie anti-Apple al careia sunt adept. Revenind la subiect, ce ma socheaza pe mine este ca au disparut din piata telefoniei giganti care facea furori inainte, gen Sagem, Alcatel (ei nu au disparut dar nu prea se aude de ei), Bosch (pionier in ale telefoniei mobile), Phillips (iti mai aduci aminte Philips Diga?). Ce ma socheaza si mai tare este cum vad ca se sting alti giganti, gen Nokia si LG (care a luat-o pe aratura cu toata aparuta pe care o produc).

  Eu am un Samsung Galaxy S2 cumparat de un an. Nu planuiesc sa imi iau altul in urmatorul an, dar s-ar putea sa fac o oprire neprogamata la Samsung Galaxy S4 care zice lumea ca ar veni cu o docking-station care proiecteaza o tastatura virtuala pe orice suprafata. Ideea ma fascineaza, desi nu e inventia lor. Anteriorul era un Nokia 5800 XM pe care l-am tinut 2 ani. Anteriorul era un LG KU990i pe care l-am tinut 1 an. Anteriorul, un Nokia n73 pe care l-am tinut tot un an. Anteriorul un Motorola V300i pe care l-am tinut 2 ani. Anteriorul un Motorola c350 pe care l-am tinut cam un an (primul meu telefon cu net) . Iar inainte de asta a fost un Sagem myX-2 – 1 an. Si un siemens A35 – 1 an. Eu as zice ca telefoanele pe care le aveam inainte le tineam mai putin. Nokia nu mi-am permis niciodata pe vremurile vechi, iar cand am inceput sa am nokia, deja nu mai erau buricul pamantului. As zice in medie 2 ani pe telefon, pana ii expira garantia. E cea mai logica alegere. Apoi il plasezi altuia si cu o diferenta rezonabila il renovezi. Ce telefoane ai acum?

  • Iti mai aduci cumva aminte ce telefon foloseau la Zapp ? In special era unul intr-o reclama de era cred ca primul telefon din Romania folosit pe post de modem pentru conectarea la internet a calculatorului. Era o reclama in care un nene ridica telefonul si ii infigea cablul in fund zicand ¨ZAPP – ONLINE¨ si zambea asa a paguba.
   Dintre toate telefoanele, cel mai mare respect il am pt Nokia 5100. Genial telefon. Ba nu, mint. Cel mai mare respect il am pt Nokia Communicator (9800 parca??). Ala chiar a fost inovatie !!!
   Sa nu uiti sa raspunzi la intrebarea mea cu Zapp.

  • Salut, exact pentru comentul tau voi implementa de azi sistem de rating al voturilor, ca sa iti dau 5 stele. Cand ajung acasa.
   Eu am iPhone 5 și Nokia e52, soția are un iPhone 4s și Nokia N8, soacra un Nokia 6500 slide, maica-mea un C5-02 si un Nokia 2720 fold mi se pare, taica-miu un C5-02, un 2600 (ala vechi) si un 7390.
   Mă uitam acum pe GSMArena ca nu mai stiam ce model e asta, ultimul (7390) și mi-am dat seama că chiar am avut toate Nokia pana la N8. Dar chiar toate 🙂

 2. Du-te Există!! încă mai există pagina??

  Cristian Iosub