Lansare Enel X România – puncte de încărcare pentru autoturismele electrice

Enel X România, companie membră a Enel X, divizia de servicii avansate de energie a Grupului Enel, a fost prezentată oficial astăzi și a lansat cel mai mare plan de dezvoltare de infrastructură pentru mobilitatea electrică din țară. Planul vizează instalarea a circa 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile României, în perioada 2019-2023, în urma unor investiții totale de 15 până la 20 de milioane de euro.

 “Enel X România se angajează să ofere posesorilor și flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa în toată țara, de la nord la sud și de la est la vest, fără să se îngrijoreze unde vor găsi următorul punct de încărcare. Prin acest plan ambițios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de încărcare în următorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat și mai sustenabil în toată România,” a spus Marius Chiriac, Director al Enel X România.

Primele puncte de încărcare vor fi instalate în 2019 în București, Timișoara și Constanța. Planul acoperă toate zonele României, astfel încât poziționarea și instalarea infrastructurii de încărcare să fie adaptată creșterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodăriilor, al instituțiilor, precum și în rândul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte încărcare urmează să fie instalate în 2019.

Marius Chiriac, Director Enel X Romania

Desi statisticile globale spun ca 50% din posesorii de automobile electrice încarcă la birou si 25% acasă, profilul utilizatorului român arata momentan că sunt folosite stațiile de încărcare de acasă în proporție de peste 50% deoarece nu există infrastructura dezvoltată pentru a putea încărca în oraș. Problema este că în România sunt numai 700 mașini electrice înregistrate anul acesta și până la finalul lui 2017 erau circa 1000. Asta înseamnă o piață de numai 1500-1700 autoturisme electrice în România.

În prezent nu există parteneriate strategice cu autoritățile locale sau cu furnizorii de servicii complementare însă se speră că acestea vor apărea după amplasarea stațiilor de încarcare.

Enel X România va oferi serviciul de instalare de infrastructură de încărcare către “Partenerii de Reîncărcare”, cum ar fi centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de vehicule electrice. Instalarea și mentenanța infrastructurii de încărcare nu presupune costuri pentru Partenerii de Reîncărcare, în schimbul punerii la dispoziție a locurilor de parcare.

Compania oferă un serviciu similar municipalităților care sunt interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice. Enel X România va sprijini autoritățile locale să identifice cele mai bune soluții, iar apoi va instala infrastructura de încărcare și va asigura mentenanța acesteia fără costuri pentru primării, pe locurile de parcare aflate pe domeniul public.

Infrastructura care va fi dezvoltată în România se bazează pe soluțiile de încărcare noi, inteligente, ale diviziei globale Enel X. Acestea sunt echipamente modulare, scalabile, livrabile ”la cheie” către consumatorii individuali, companii și instituții. Este prevăzută instalarea de stații cu putere de 22 kW (Quick), 50 kW (Fast) și peste 150 kW (Ultrafast).

 Noile produse fac parte din recent lansata gamă “Juice Family”:

 • JuicePole: stație de încărcare ce va fi instalată în orașe, facilitând experiența de încărcare cu ajutorul noului ecran și integrării cu aplicația Enel X Recharge. Aceasta poate asigura încărcarea simultană a două vehicule, prin curent alternativ, și este echipată cu cele mai noi tehnologii de conectivitate. Juice Pole poate fi activat cu ajutorul Enel X Recharge App, care permite utilizatorilor să identifice o stație din apropiere, să rezerve un punct de încărcare, precum și să monitorizeze încărcarea bateriei în timp real, prin intermediul telefonului mobil.
 • JuiceBox: noua stație tip box care poate fi instalată la locuințe individuale, fiind disponibilă și în versiune comercială pentru încărcarea flotelor de vehicule.
 • JuiceLamp: soluția creată de Enel X care integrează infrastructura de iluminat public cu cea de încărcare. Aceasta este o ”lampă LED inteligentă” care, pe lângă asigurarea unei eficiențe ridicate și a controlului de la distanță, oferă posibilitatea de a încărca două vehicule în același timp. JuiceLamp poate fi de asemenea configurată pentru supraveghere video, monitorizarea calității aerului, conectivitate prin fibră optică sau Wi-Fi urban.

În relația cu partenerii pe termen lung, Enel X România poate:

 • sprijini companiile să analizeze datele privind operarea flotelor, oferind soluții de încărcare personalizate pentru vehicule, bazate pe nevoile specifice ale clienților;
 • oferi un instrument complet administrare a infrastructurii de încărcare, Recharge Manager
 • extinde infrastructura în funcție de necesitățile flotei: JuiceStation este o soluție competitivă și eficace, care permite companiilor să conecteze o serie de Juice Box, în versiunea comercială.

Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.

Enel X este o nouă divizie globală a Enel, dedicată dezvoltării de produse și servicii digitale inovatoare în domeniile în care energia are cel mai mare potențial de transformare: orașe, locuințe, industrii și mobilitate electrică.

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1542197167589-c467aef4-ef85-8″ include=”20711,20713,20712″]
Puncte pozitive:
 • Se vor amplasa stații de încărcare de către o companie privată
 • În București, Timișoara și Constanța vor apărea primele stații la începutul anului 2019
 • Se ia în calcul posibilitatea injectării de electricitate înapoi în rețea
 • Durează în medie 30 minute să încarci 80% o mașină
 • Aplicația Enel X Recharge disponibilă global
 • Statistic scad costurile de alimentare cu cca 40%
 • Achiziția unei stații de încărcare vine cu instalarea de către echipa Enel X și mentenanță
 • Vor fi amplasați senzori pentru a identifica dacă o stație e folosita sau doar e parcată o mașină acolo
 • Stațiile au un sistem antivandalism. Parerea mea e că o să aibă și ceva echipamente GPS integrate în cazul în care sunt furate
 • Se estimează o piață de 80-250.000 autoturisme electrice în România până în 2025
 • Se ia în calcul posibilitatea de a oferi energie verde

Puncte negative:
 • Tarifarea se face la KWh (9-10 lei pe 100 KW)
 • Scad costurile de alimentare însă costul autoturismului plus investiția într-o stație de încărcare sunt foarte greu de amortizat
 • Nu se cunosc prețurile oficial pentru echipamentele Juice Family
 • Pompele sunt momentan în faza de design și sunt produse în diferite țări (parcă văd made in China). Nu e nimic românesc. Nici măcar aplicația care e dezvoltată de către italieni
 • Nu au încă parteneriate cu benzinării
 • Durează in medie 30 minute sa încarci la 80%. În oraș există soluții de umplere a timpului, dar să stai jumătate de oră în mijlocul câmpului iarna pe autostradă nu e o soluție

Enel X Recharge vă permite să încărcați mașina electrică prin telefonul smartphone la stațiile publice de încărcare compatibile cu serviciul Enel X.

Trebuie doar să vă înregistrați în aplicație unde introduceți datele personale și o metodă de plată. Selectați planul de plată și puteți plăti cu un card sau cu PayPal.

Aceeași aplicație, Enel X Recharge, va fi folosită de asemenea să vă încărcați mașina de acasă.

Pentru încărcarea la stațiile publice de încărcare, cu Enel X Recharge puteți:

 • Vedeți pe hartă stațiile de încărcare care sunt compatibile cu serviciul
 • Configurați diferite profiluri și planuri de taxe pentru sesiunile de încărcare
 • Rezervați o priză timp de 15 minute și căutați cea mai bună cale pentru a ajunge la ea
 • Cumpărați cardul de reîncărcare Enel X
 • Începeți sau întrerupeți sesiunile de încărcare prin intermediul aplicației sau al cartelei de reîncărcare Enel X
 • Monitorizați în timp real kWh furnizat în timpul sesiunii de încărcare
 • Plătiți sesiunea de încărcare prin aplicație
 • Primiți notificări legate de sesiunea de încărcare
 • Monitorizați consumul și sesiunile de încărcare anterioare
 • Accesați cele mai apropiate detalii ale stației de încărcare disponibile prin widget

În plus, pentru sesiunile de încărcare de acasă, aplicația vă permite:

 • Începeți sau întrerupeți sesiunile de încărcare prin aplicație și le puteți monitoriza
 • Amânați timpul de încărcare și setați durata sesiunii de încărcare
[vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1542197167593-bb079be4-370d-9″ include=”20715,20716,20717,20718″]
 1. astept cu interes pretul unei statii pentru residential 😀

 2. Aplicatia e tare. Enel oricum e in fata tuturor ca are sprijinul din italia unde nu sunt numai distribuitori de energie elctrica ci si gaze

 3. Enel X va rupe. Urmaream de ceva vreme proiectul dar nu aveam sperante sa fim printre tarile in care vor implementa si cu atat mai mult ma bucura faptul ca proiectul are termeni de finalizare in viitorul imediat apropiat, palpabil. Me happy!

 4. Concurenta e sanatoasa. La inceput va fi un pic mai greu dar ca si la masinile electrice, cu timpul va fi tot mai accesibil.

  Cristian Iosub